Home FOTO GALERİ VAKIF MEDENİYETİ KUDÜS

VAKIF MEDENİYETİ KUDÜS

- Guncellenme Tarihi: 9 Mayıs 2017 14:55
8 min read
VAKIF MEDENİYETİ KUDÜS için yorumlar kapalı
0

Bursa Valisi İzzettin Küçük, Ördekli Kültür Merkezinde gerçekleştirilen 34. Vakıf Haftası Açılış Programı’na katıldı.

Vakıf medeniyetinin temelinde merhamet, adalet, ilim ve barış kavramlarının bulunduğuna vurgu yapan Bursa Valisi İzzettin Küçük yaptığı konuşmada;”Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, her yıl farklı bir temayla kutladığı vakıf haftasını bu yıl “Vakıf Medeniyeti Kudüs“ temasıyla kutlamaktadır. Bugün, özellikle İslam Alemi için önem arz eden bir temayla “Kudüs” teması ile yurt çapında törenlerle kutlanan Vakıf Haftasının en önemli amaçlarından biri de hiç şüphesiz vakıf kuran atalarımızın ruhlarını şad etmek, bıraktıkları eserleri tanımak, tanıtmak ve toplumumuzda var olan vakıf sevgisini canlı tutmaktır. Vakıf medeniyeti, kendisini insanlığa vakfetmek, insanı ve canı hayatın merkezine alarak, insanlığın yararına çalışmak anlayışı üzerine kuruludur. Bu vakıf anlayışı, yaratılan her şeyi yaratandan dolayı hoş gördüğü için göçmen kuşlardan tutun da, garip gurebaya, fakir fukaraya kadar, her canlıyı düşünür. Vakıflar vasıtasıyla oluşturulan finansman sistemi, kültür, eğitim, sağlık, altyapı, bayındırlık, dini ve sosyal hizmetlerin görülmesinde önemli bir rol oynamış, ayrıca sosyal güvenlik ve hayır işleri gibi değişik alanlarda ihtiyaç duyulan altyapı ve finansmanın karşılanmasına da önemli katkıda bulunmuştur. Ayrıca vakıflar, büyük sanat eserlerinin ve birçok sanat dalının gelişmesine, şaheserler verilmesine katkıda bulunmuşlardır. Özellikle vakfiyelerin dil, kültür, tarih, hukuk, iktisat, sosyoloji açısından da oldukça büyük önemi vardır.

2017 Yılı Vakıflar Haftasının “Kudüs” temalı olması ise gerçekten Filistin davasını her daim gönüllerinde bayraklaştıran bu millet için oldukça anlam ifade etmektedir. Elbette sadece İslam alemi için değil, Hıristiyan ve Yahudi alemi için de önem arz eden bir şehirdir. Çünkü bu şehir dünyanın kalbidir. Kudüs dünya tarihi kadar eski olan, birçok medeniyeti içinde yaşatan Filistin topraklarında yer alır. Kudüs, üç büyük dinin kutsal şehridir. Müslümanların ilk kıblesi, adını bildiğimiz, bilemediğimiz nice peygamberin gelip geçtiği, mukaddes bir beldedir. Müslümanlar için dünyayı göklere bağlayan istasyonlardan biridir Kudüs. Yerden göklere yükselişi simgeler. Kudüs sadece bir şehir değildir. Samimiyettir, unutmamaktır, vefadır, ümmet olmak veya olamamaktır. O sadece bir şehir değildir; şehirler kuran medeniyetin beşiğidir. Kutsal bir şehir olan Kudüs’ün Osmanlı dönemi öncesinde vakıflarla yürütülen imar ve ihya çalışmaları Osmanlı Devleti döneminde de devam etmiştir. Osmanlı Kudüs’ün her tarafına inşa ettiği vakıf medeniyeti ile en güzel imzalarını atmıştır. Maalesef bugün Kudüs, ihya eden bir medeniyet sahiplerinin elinden, yıkan ve yok eden bir medeniyetin sahipleri elinde her geçen gün kan kaybetmektedir.

2017 Yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün teması işte bu noktada oldukça anlamlıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, Selçuklulardan Osmanlıya, Osmanlıdan Cumhuriyet dönemine kadar, özvarlıklarıyla vakıflar kuran, bu konuda dünyaya örnek olan ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Vakıf Haftası vesilesi ile vakıflara gönül vermiş vakıf bilinci taşıyan, vakıf şuurunu yaşatmak ve diri tutmak adına emek veren herkesi tebrik ediyorum.”ifadelerini kullandı.

 

Program, açılış konuşmaları sonrasında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mefail Hızlı’nın  gerçekleştirdiği “Kudüs; Gökyüzüne Açılan Kapı.” isimli sunum akabinde son buldu.

 

Program, açılış konuşmaları sonrasında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mefail Hızlı’nın  gerçekleştirdiği “Kudüs; Gökyüzüne Açılan Kapı.” isimli sunum akabinde son buldu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Osmangazi’de Dolu Dolu Geçecek

Osmangazi Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenleyeceği etkinli…