Home EĞİTİM HETADER, KAN KARDEŞLİĞİ İÇİN PEDAL ÇEVİRDİ…

HETADER, KAN KARDEŞLİĞİ İÇİN PEDAL ÇEVİRDİ…

- Guncellenme Tarihi: 9 Mayıs 2017 14:37
4 min read
HETADER, KAN KARDEŞLİĞİ İÇİN PEDAL ÇEVİRDİ… için yorumlar kapalı
0

HETADER VE DOĞA KOLEJİNDEN ÖRNEK ETKİNLİK…

 

BURSA – Hemofili ve Talasemi Derneği (HETADER) kan bağışının önemine dikkat çekmek için Özlüce Doğa Koleji öğrencileriyle beraber pedal çevirdi.

Özlüce Doğa Koleji’nin geleneksel olarak düzenlediği ‘Doğa İçin Pedal Çevir’ projesi bu yıl HETADER ile birlikte yapıldı. “Kan Kardeşliği İçin Pedallıyoruz” sloganıyla gerçekleştiren etkinlik yüzlerce öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Projeye destek veren tüm bisiklet ve doğa tutkunu öğrenciler, Özlüce Doğa Koleji`nden, Uludağ Üniversitesi’ne kadar pedal çevirdi.

Toplumda henüz yeterli bilincin oluşmadığı Hemofili ve Talasemi hastalıkları için farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren HETADER Başkanı Dr. Elif Güler Kazancı, “Bizler HETADER olarak kan bağışı ve kök hücre bağışı konusunda halkımızı bilinçlendirmek istiyoruz. Bu hastalığa dikkat çeken etkinlikler planlayarak farkındalık oluşturmaya gayret ediyoruz. Bu amaçlarımız doğrultusunda bizlere yardımcı olan ve bizimle bu etkinliği gerçekleştiren Özel Doğa Koleji’ne teşekkür ediyorum” dedi.

Etkinlik hakkında konuşan Özlüce Doğa Koleji Rehber Öğretmeni Hüseyin Temur ise, “Her yıl binlerce çocuk Hemofili ve Talasemi hastası olarak doğuyor. Halkımız bu hastalıklarla ilgili fazla bir bilgi sahibi değil. Bizler de sosyal sorumluluk projelerimiz kapsamında bu hastalığa dikkat çekmek amacıyla geleneksel olarak düzenlediğimiz Doğa İçin Pedal Çevir projemizi bu sene HETADER’le beraber gerçekleştirdik” dedi.

Hemofili hakkında; Kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddelerin eksikliği sonucunda gelişen ve nesilden nesile aktarılan ciddi

kalıtsal bir kan hastalığıdır. Taşıyıcı annelerden erkek çocuklarına geçer. Kol ve bacak derilerinde kolay morarma, eklem ve kaslarda ağrılı şişlikler, burun ve diş eti kanamaları, özellikle sünnet sonrası yoğun ve uzamış kanamalarda kendini gösterir. Hemofili hastalarında kanama hayat boyu devam eder. Hastalığın tedavisi akut kanama sırasında kandaki eksik olan faktör ilacını damardan verilmesiyle yapılır.

Talasemi hakkında; Çok ciddi, kalıtsal (Irsi) bir kan hastalığıdır. Bebeklik döneminde ortaya çıkar. Ömür boyu, 3-4 haftada bir taze kan nakli gerektirir. Kesin tedavisi uygun kemik iliği nakli ile mümkündür.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EĞİTİM
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başköy’deki “Dede Helvası” Geleneğinde Helvalar Şifa İçin Yenildi

Nilüfer’e  bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel  “Dede …