Home EĞİTİM TESİAD, BAŞKENTİN NABZINI TUTTU

TESİAD, BAŞKENTİN NABZINI TUTTU

- Guncellenme Tarihi: 23 Kasım 2016 09:16
30 min read
TESİAD, BAŞKENTİN NABZINI TUTTU için yorumlar kapalı
0

Türkiye Etkin Sanayici İşadamları ve İşkadınları Federasyonu  TESİAD Genel Başkanı ve Ekonomik, Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi TESAM Başkanı Muhammet İlyas Bozkurt, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Ankara’ya gitti.

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Ayşe Türkmenoğlu ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu’nun yanı sıra farklı siyasi partilerden de milletvekilleri ve bürokratlar ile bir dizi program gerçekleştirildi.

Başkan Bozkurt ve beraberindeki heyet ile gerçekleştirilen ziyaretlerde ve yapılan toplantılarda hem ekonomiyi, hem gündemi değerlendirdi ve önerilerde bulundu; hem de TESİAD’ın 2011 yılında hazırladığı tam metin Anayasa çalışmasından bahsetti. Bozkurt, son olarak TESİAD Ankara İl Yönetimi ile de bir araya gelerek Ankaralı iş adamlarının da nabzını tuttu.

Türkiye’de ilk tam metin Anayasa çalışması hazırlayan SİAD olarak bürokrat ve vekillerin karşısına çıkan TESİAD Ankara’da özel bir ilgiyle karşılandı.

İşte TESİAD’ın Ankara temaslarının satırbaşları…

 PROF. DR. BURHAN KUZU ZİYARETİ NOTLARI

TESİAD Genel Başkanı M. İlyas BOZKURT Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Burhan KUZU’yu makamında ziyaret etti ve TESİAD’ın destekleri ile TESAM’ın hazırladığı Anayasa çalışmasını sundu.

SORUNLARIN BÜYÜK BİR KISMININ KAYNAĞI 1982 ANAYASASI

İlk olarak bugün yaşanan sorunların büyük bir kısmının 1982 Anayasası’ndan ve Parlamenter sistemden kaynaklandığını ifade eden BOZKURT, koalisyonların tarihe gömülmesi için mutlaka bu sistemden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Başkanlık veya yarı başkanlık sisteminde olmazsa olmaz dört konuyu aktaran Genel Başkan BOZKURT, “Birincisi cumhurbaşkanını iki turlu seçimle halkın seçmesi, İkincisi yerel yönetimlerin güçlendirilmesi… Ki bu ilk iki madde zaten kanunları çıkarıldı ve Türkiye’de uygulanıyor. Üçüncüsü bakanların meclis dışından atanması… Dördüncü ve son olarak da milletvekillerinin dar ve ya daraltılmış bölge ile seçilmesi -ki dar bölge veya daraltılmış bölge sistemine geçilmediği takdirde vekiller milletin vekili değil, genel başkanın vekili oluyorlar. Bu dört başlığın anayasa reformunda mutlaka yer alması ve özellikle bu son iki madde üzerinde odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

VEKİL HALKI HALK VEKİLİNİ TANIMIYOR

Genel Başkan BOZKURT’un söylediklerine aynen katıldığını ifade eden Prof. Dr. KUZU vekilin yanından halkın geçip gittiğini çünkü vekilin halkı, halkın da vekilini tanımadığını aktardı.

Prof. Dr. Burhan KUZU yaklaşık 40 yıldır Başkanlık sistemi üzerine çalıştığını, bu konuda rahmetli ÖZAL ve DEMİREL’e de danışmanlık yaptığını hatırlattı.

BU FIRSAT KAÇIRILMAMALI!

Bir defada tüm sistemin değişmesinin mümkün gözükmediğini, üzerinde çalışılan değişikliğin de kendi idealindeki gibi olmasa bile, hazır böylesi bir atmosfer oluşmuşken, muhalefetin de kaygılarını dikkate alarak bir an evvel sürecin tamamlanması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. KUZU, “Zaten Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi olayı tamam, yerel yönetimleri de güçlendiriyoruz. Ancak Bakanların dışarıdan atanması konusunda MHP’nin muhalefeti var. Onlar bir kısım bakanların meclisten atanmasını istiyorlar. Daraltılmış bölge zaten sonrasının işi… Anayasa değişiklikleri tam istediğimiz gibi olmuyor, muhalefetin direnci var. Ama bu fırsat yakalanmışken gidebildiğimiz kadar gidelim diyoruz” dedi.

Gündemde olan değişiklik tekliflerinin ne tam Başkanlık, ne de Yarı Başkanlık olmadığını; ülkemize özgü farklı bir sisteme doğru gidildiğini ifade eden Prof. Dr. KUZU, son olarak “Sizin gibi genç akademisyenlerin ve ona destek veren iş adamlarının gayretleri ile TESAM’ın yağmış olduğu bu araştırmalar ve bu konuda yapılan çalışma ve gayretler geleceğe dair beni umutlandırıyor. Gençler! Ne varsa sizde var!  Hepimiz ölümlüyüz. Kimse şahsi ve siyasi kaygıları ile hareket etmemeli. Herkes gelecek nesilleri de düşünerek ona göre sorumlu davranmalıdır. Bütün kaygımız, evlatlarımıza daha iyi bir sistem bırakmaktır.” şeklinde konuştu.

 MALİYE BAKAN YARDIMCISI DR. CENGİZ YAVİLİOĞLU ZİYARETİ NOTLARI

Ankara temasları kapsamında TESİAD Genel Başkanı Muhammet İlyas Bozkurt, Maliye Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Cengiz YAVİLİOĞLU’nu Maliye Bakanlığındaki makamında ziyaret etti.

Türkiye için En İdeali Yarı Başkanlık

Parlamenter Sistem Dar Geliyor

Türkiye için önemli bir süreçten geçildiğine değinen Başkan Bozkurt şu anda gündemde olan Anayasa değişikliği ile ilgili 2011 yılında tamamlayıp meclise sundukları Tam Metin Anayasa Çalışması konusunda görüş alışverişinde bulunan Bozkurt Türkiye’ye Parlamenter Sistemin dar geldiğinin ancak Başkanlık yerine yarı Başkanlık sisteminin Türkiye’nin ve Türk Milleti’nin devlet geleneğine daha uygun olduğunun altını çizdi.

Siyaset Yaparken Toplumun Sosyolojik Yapısı Mutlaka Önemsenmeli

Anayasa metni’ni dikkatle inceleyen ve TESİAD’ın anayasa teklifindeki milletvekilliği görevindeki 70 yaş sınırlandırılması maddesi ile ilgili yaş konusunda alt veya üst herhangi bir sınır konulmaması gerektiğini düşünen Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz YAVİLİOĞLU siyaset yaparken toplumun sosyolojik yapısının mutlaka önemsenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

EKONONOMİDE “RESESYON RİSKİ” VAR!

Ekonomi gündemi ile ilgili olarak Genel Başkan BOZKURT ekonominin iyi gitmediğini, piyasalarda bir resesyon riskinin olduğunu ve bunun ile ilgili acil tedbirler alınması gerektiğini aktardı.

Darbelerin ekonomiye etkisi üzerine akademik çalışmaları bulunduğunu ifade eden Dr. Cengiz Yavilioğlu, şu anki ekonomik durumun bu halde olmasında 15 Temmuz darbe girişiminin de katkısı olduğunu dile getirdi. 17-25 Aralık ve sonraki süreçte gerek içte gerek dışta ciddi bir mücadele verildiğini aktaran YAVİLİOĞLU, “Dışarıda da ciddi problemlerle mücadele ediyoruz. Hemen yanımızda Suriye meselesi var. Başımızı kaldırmamıza fırsat vermiyorlar. Önümüzdeki günlerde de bu konuları da masaya yatıracağımız bir Ekonomi Zirvesi planlıyoruz. Sizler de bu konulara eğilip, ciddi emekler ortaya koyuyorsunuz. İnşallah doğru tedbirler ortaya konursa bu sıkıntıları hep birlikte aşarız.” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI AV. AYŞE TÜRKMENOĞLU ZİYARETİ NOTLARI

TESİAD Genel Başkanı Muhammet İlyas BOZKURT; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Ayşe TÜRKMENOĞLU’nu, Beştepe’de Külliyedeki makamında ziyaret ederek ülke gündemine ilişkin değerlendirilmelerde bulundu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA GERİ ADIM ATILMAMALI!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Ayşe TÜRKMENOĞLU’na TESAM’ın hazırlamış olduğu “Tam Metin Anayasa”yı takdim eden Genel Başkan M. İlyas BOZKURT, anayasa değişikliği konusunda MHP’nin de yapıcı muhalefeti ile bu kadar yol alınmışken, geri adım atılmaması gerektiğini belirtti.

Anayasa değişikliği sürecinde MHP’nin de katkısını gündeme getiren Başdanışman TÜRKMENOĞLU, “Sayın Devlet Bahçeli’yi bu konuda da tebrik ediyorum. Özellikle kritik konularda Devlet Bey hep bir devlet adamı gibi davranmıştır. Kendileri yine o şekilde davrandılar.” şeklinde konuştu.

BÖLÜNME KORKUSU GİDERİLMELİ!

Genel Başkan M. İlyas BOZKURT, anayasa değişikliği sürecinde MHP tabanı başta olmak üzere birçok insanımızın paylaştığı “bölünme korkusu” konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Bu konuda kendi önerileri de olduğunu söyleyen BOZKURT, “Öncelikle devlet ve hükümet görevlerinin ayrılması gerekir. Bunun yanında merkezî hükümette toplanan yükün, yani hükümetin üzerindeki yerel yönetimlere devredilebilecek yetkilerin mutlaka büyükşehirlere bırakılması gerekir. Ancak bu yapılırken, devletin asli unsurları arasında olan yargı, emniyet, ordu, istihbarat ve vergi toplama yetkisi yerele kesinlikle devredilmemelidir. Aksi takdirde, yani ABD’de olduğu gibi yargı, emniyet gibi unsurları yerele devrederseniz federal bir yapıya kapı aralayarak ülkenin bölünmesine zemin hazırlamış olursunuz. Bu arada eğer başkanlık sistemine geçer ancak yerel yönetimleri güçlendirmez iseniz diktatörleşmenin önünü açarsınız. O yüzden bu denge gözetilirse hiç korkmaya gerek yok.” şeklinde konuştu.

HİYERARŞİK YAPIYA DIŞARIDAN MÜDAHELE VATANA İHANETTİR

TESİAD’ın çalışmalarını ilgiyle takip ettiğini ifade eden Başdanışman TÜRKMENOĞLU, bu tarz çalışmaların ülke genelinde yaygınlaşması gerektiğini ve kendilerinin de bu tür çalışmalara her türlü desteği verdiklerini belirtti. 15 Temmuz Darbe Girişimine de değinen TÜRKMENOĞLU, o gece Ankara’da neler yaşandığını da anlatarak ülkemizin bu gibi ihanetlere maruz kalmaması için çalıştıklarını aktardı.

Genel Başkan BOZKURT, yirmi yıldır bu konuyla ilgili uyarılarda bulunduklarını ve 17-25 Aralık’ın hemen ardından Konya’da gerçekleştirmiş oldukları, hatta başdanışman Sayın Türkmenoğlu’nun da katıldığı bir programda “Devletin hiyerarşik yapısı dışında bir emir-komutanın kabul edilemeyeceğini, bunun bir ihanet olduğunu” ifade ettiğini hatırlattı.

Bu ihanet çetesi ile ilgili bugün ortaya çıkanları, maskeleri düşmeden önce söylediklerini belirten Genel Başkan BOZKURT bu yüzden yıllarca kendilerine mobing uygulandığını, ama artık gerçeklerin gün yüzüne çıktığını aktardı.

AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ HAKAN ÇAVUŞOĞLU ZİYARETİ NOTLARI

SEKÜLER LAİKLİK VURGUSU

Ziyarette ilk olarak 2011 yılında hazırladıkları Anayasa çalışmasındaki önerdikleri sisteme değinen Başkan BOZKURT seküler laiklik konusuna vurgu yaptı.

TARİH SİZİ HAKLI ÇIKARDI

Sayın Çavuşoğlu Cumhurbaşkanı’nın iki turlu seçimle başa gelmesi, Bakanların dışarıdan atanması, Millet Vekillerinin daraltılmış bölge ile seçilmesi ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi konularında TESİAD’ın 2011 yılında hazırlayıp Meclise sundukları Anayasada isabetli önerilerinden dolayı “TARİH SİZİ HAKLI ÇIKARDI” şeklinde konuştu.

FETÖ İLE MÜCADELEDE YÜZDE 99 BAŞARI

Fetö ile mücadele sürecine de değinen ÇAVUŞOĞLU, sürecin %99 oranında başarılı yürütüldüğünü dile getirdi.

Konu ile ilgili Başkan BOZKURT, kurunun yanında yaşın da yanmamasına özen gösterilmesi gerektiğini ve FETÖ ile mücadelede masumların ayıklanıp göreve iade edilmelerini sürecin sağlıklı ilerlemesi için son derece olumlu karşıladıklarını ifade etti.

 AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ EMİNE YAVUZ GÖZGEÇ ZİYARETİ NOTLARI

BÜTÜN GAYEMİZ MİLLETİN SELAMETİDİR

Başkan Bozkurt’un meclis ziyaretinde anayasa değişikliğine değinen Sayın Emine YAVUZ GÖZGEÇ “Başkanlık sistemi konusundaki teklifimizin nedeni kendi iktidarımızın sağlamlaştırılması değil ülkemizin selametidir. Zira mevcut sistemde Cumhurbaşkanının çok geniş yetkilerine rağmen hiçbir sorumluluğu yok” şeklinde konuştu.

BİR MİLLETE YAPABİLECEĞİNİZ EN BÜYÜK İYİLİK O MİLLETE GÜVEN POMPALAMANIZDIR

Sayın Cumhurbaşkanımızın son dönemlerde Batı’ya hitaben yaptıkları çıkışları değerlendiren Başkan BOZKURT şu şekilde konuştu “bütün dünya gördü ki siz Batı’ya Kafa tutsanız da bütün yapabilecekleri bu kadar. Bir millete yapabileceğiniz en büyük kötülük o milletin özgüvenini elinden almanız, bir millete yapabileceğiniz en büyük iyilik ise o millete güven pompalamanızdır. Tabii ki ayakları yere sağlam basmak ve ölçülü olmak kaydı ile…”

KAMU MALİYESİ İYİ, REEL SEKTÖR SIKINTILI

Ekonomik verilerin gündeme gelmesi üzerine Başkan Muhammet İlyas BOZKURT kamu maliyesi açısından Hükümetin başarılı olduğunu ancak reel sektörde durumun böyle olmadığını söyledi. BOZKURT piyasada ciddi bir sıkışmanın olduğunu ve Türkiye’nin ciddi bir resesyon riskine doğru sürüklendiğini, bu konuda alınacak tedbirlerin ise hayati önem arz ettiğini aktardı.

 AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ŞAHİN ZİYARETİ NOTLARI

İSİM ÖNEMLİ DEĞİL ÖNEMLİ OLAN İÇERİK

TBMM’deki makamında TESİAD’ı ağırlayan Ak Parti Bursa milletvekili Sayın Hüseyin ŞAHİN anayasa değişikliği konusunda bugün yürütme ile ilgili 15 maddelik bir öneri sunulduğunu aktardı. Sistemin ne tam Başkanlık ne de yarı Başkanlık olduğunu ifade eden ŞAHİN isimlerin değil içeriğin önemli olduğunu ifade etti. Kendisinin de iş dünyası ile ilgili yakın temasları olduğunu anlatan Hüseyin ŞAHİN reel sektörün bir takım sıkıntıları olduğunu ancak bu konularla alakalı yoğun çalışmalar yapıldığını aktardı.

 MHP GENEL SEKRETER YARDIMCISI VE KONYA MV MUSTAFA KALAYCI ZİYARETİ NOTLARI

SÖZ KONUSU VATAN İSE SİYASET BİR KENARA BIRAKILMALI

TESİAD’ın meclis ziyaretinde; “darbe girişiminden hemen sonra, farklı düşüncede olmasına rağmen halkın tek yürek şeklinde hareket etmesini çok olumlu bulduğunu” dile getiren MHP Konya Milletvekili Mustafa KALAYCI, “Söz konusu vatan ve millet ise siyaset bir kenara bırakılarak vatan için ne gerekiyorsa herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini” söyledi.

Anayasa değişikliği konusunda MHP’nin yaklaşımına değinen BOZKURT, “Biz MHP’nin anayasa değişikliği konusundaki olumlu yaklaşımını takdir ediyoruz. Muhalefetin her şeye karşı “istemezük” şeklinde değil, tersine yapıcı bir eleştirel tutum içerisinde olması gerekir. Bu, ülke için çok daha hayırlı olacaktır.” şeklinde konuştu.

YARI BAŞKANLIK “YARIM BAŞKANLIK” DEĞİLDİR

Yarı Başkanlık sistemine “Yarım Başkanlık” şeklinde yaklaşılmaması gerektiğini ifade eden Genel Başkan BOZKURT, “Ülkemizde parlamenter sistemde bugüne kadar birçok tıkanıklık yaşandığını görüyoruz. Başkanlık sistemi Parlamenter sistemin birçok sorununu çözmekle beraber yeni sorunlara kapı aralayacaktır. İşte o zaman Parlamenter sistemin bazı yönlerinin Başkanlık sistemine monte edilmesi gerekebilir. Zaten Yarı Başkanlık sistemi de bu şekilde geliştirilmiş, insanlık birikiminin bugün için ulaştığı en ideal sistemdir. Yani Başkanlık sisteminin muhtemel sıkıntılarının giderilmiş halidir.” şeklinde konuştu.

BAKANLARIN DIŞARDAN ATANMASI RANT KAYGISINI ORTADAN KALDIRIR

Ziyarette anayasa değişikliğinde olmazsa olmaz dört konuya tekrardan dikkat çeken Genel Başkan M. İlyas BOZKURT bakanların meclis dışından atanmaları konusunda şu şekilde konuştu: “Bunun en önemli noktası kabinenin siyasi kaygılardan uzak bir şekilde hizmet edecek olmasıdır. Yeniden seçilme kaygısı taşımayan bakanlar seçim bölgelerine hizmet götürme telaşına girmezler. Düşünün; bir yerde milletvekili seçilen ve kabineye giren kişi, seçmenini memnun etmek ve sonraki dönem yeniden seçilebilmek için ne yapacak? İline yatırım yapacak. Bakan çıkaran iller yatırımlara boğulurken diğer iller az gelişecek. Ancak bakanların dışarıdan atanması ile böyle bir kaygı olmayacağı için dengesiz rant paylaşımlarının önüne geçilecek ve tüm şehirler de dengeli bir şekilde gelişecektir.

Ayrıca Başbakan veya Bakanın hata yapması durumunda Türkiye’de hiç çalışmayan istifa sistemi de çok rahat çalıştırılabilir ve Cumhurbaşkanı halk nezdinde yıpranan bakanı rahatlıkla görevden alabilir.”

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EĞİTİM
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başkan Aktaş, “Biz Gençlerimize Güveniyoruz”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu dönemde olduğu gibi yeni dönemde de gen…