Home EKONOMİ BARIŞ GÜL: “2023 HEDEFLERİNİ YAKALAYABİLMEK İÇİN İK UYGULAMALARININ ÖNEMİNİ DAHA YÜKSEK SESLE KONUŞMALIYIZ”

BARIŞ GÜL: “2023 HEDEFLERİNİ YAKALAYABİLMEK İÇİN İK UYGULAMALARININ ÖNEMİNİ DAHA YÜKSEK SESLE KONUŞMALIYIZ”

- Guncellenme Tarihi: 18 Kasım 2016 15:04
9 min read
BARIŞ GÜL: “2023 HEDEFLERİNİ YAKALAYABİLMEK İÇİN İK UYGULAMALARININ ÖNEMİNİ DAHA YÜKSEK SESLE KONUŞMALIYIZ” için yorumlar kapalı
0

Yeni kanunların insan kaynakları uygulamalarına etkisi, Faveo Eğitim ve Danışmanlık, Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD)ve PERYÖN Güney Marmara Şubesi işbirliğinde Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ev sahipliğinde gerçekleşti. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Özdemir’in konuk konuşmacı olarak katıldığı programın açılış konuşmasını yapan Faveo Eğitim ve Danışmanlık Genel Müdürü Barış Gül, “2023 hedeflerini yakalayabilmek için insan kaynakları uygulamalarının önemini daha yüksek sesle konuşmalıyız” dedi.

Yeni kanunların insan kaynakları uygulamalarına etkisi Faveo Eğitim ve Danışmanlık öncülüğünde Bursa’da masaya yatırıldı. UİB Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa, çok sayıda insan kaynakları yöneticisi katıldı.2-8

“Verimlilik, insan kaynağına bağlıdır”

‘Yeni Kanunların İK Uygulamalarına Etkisi’ başlığıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan Barış Gül, “Bir işletmede; üretimden pazarlamaya, Ar-Ge’den kurumsal iletişime kadar tüm departmanların etkinlik ve verimliliği, insan kaynağının nitelik ve niceliğiyle doğru orantılıdır” şeklinde konuştu.

Sanayideki Kurtuluş Savaşı…

İş dünyasının global arenada rekabet edebilmek adına verimliliği ve kaliteyi yükseltmeyi, maliyetlerimizi düşürmeyi ve sürekli gelişimi konuştuğunu söyleyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Aslına bakarsanız 2023 hedeflerini tutturmamız için İK uygulamalarını daha yüksek sesle konuşmak zorundayız.  Ama ben iş dünyasına şunu soruyorum. 15-20 sene önce neredeydik?  Kaliteyi kağıttan ibaret zannetmedik mi?, insanı gider unsuru olarak görmedik mi?, müşteriyi nasıl olsa benden almak zorunda deyip kapılarda bekletmedik mi? İnsan kaynaklarını sadece kapıda bir departman adı olarak görmedik mi? ama şimdi durum değişti. Biz belki 20-30 sene önce sanayimizde başlatmamız gereken kurtuluş savaşını, bazı gerçekleri gördükten sonra başlattık. Dolayısıyla şimdilerde neredeyse tüm işletmelerimiz ve insan kaynakları sektörü sürdürülebilir bir yenilenme ve yapılanma içerisinde. Bunu 20-30 sene önce yapmalıydık. Japonlar; biz önce ülkemiz, sonra ailemiz, sonra da kendimiz için çalışırız felsefesi ile bu savaşı kazandı. Biz de ülke olarak ne zaman ki önce ben düşüncesini bırakırsak, o zaman bu savaşın galibi oluruz”

Yasal düzenlemeler takip edilmeli…

“Çalışma hayatını, işçi-işveren ilişkilerini düzenleyen mevzuat, biz İK profesyonellerinin yapmakta olduğu işin önemli bir bölümünü oluşturuyor” diyen PERYÖN Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Okan Ermetin de, “Bazen çalışma hayatı yasal düzenlemelerin önünde giderken, bazen de insan kaynakları uygulamalarının yeni çıkan yasal düzenlemelere uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu nedenle çalışma hayatına ilişkin yasal düzenlemelerin takip edilmesi bizler için önem arz ediyor.  Yönettiğimiz şirketler, iş hayatının gerekleri sonucu hem personelimizle, hem de müşterilerimizle ilgili pek çok kişisel bilgiye sahip durumundalar. Kanunla, kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uymaları gereken usul ve esasları düzenlemek de amaçlanmış oluyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de birçok alanda olduğu gibi insan kaynakları uygulamalarında da çok sık değişiklikler yaşandığını dile getiren BEGD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Çelik ise, böyle bir konuya ışık tutmak amacıyla bu organizasyonu düzenlediklerini kaydetti.  Dernek yapısı ve faaliyetlerinden de bahseden Çelik, dernek olarak meslektaşlarının daha donanımlı hale gelmesini sağlayacak çalışmalar içerisinde olacaklarını söyledi.

“Özel istihdam büroları büyük önem taşıyor”

Geçici iş ilişkisi kanununun kamuoyunda olumlu ya da olumsuz etkileri olduğunu belirten Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Özdemir de, “İşçi kiralaması diye de bilinen bu yasal değişiklik, özellikle sendikalardan ciddi anlamda tepki almıştı ancak bizler kanunun kendisine oldukça sınırlı bir uygulama alanı bulacağını düşünüyoruz. İşçi kiralaması gündemde çok yaygın şekilde yer almayacaktır. Çünkü yönetmelikte özel istihdam büroları için öngörülen yüksek teminatlar, onların bu işe girmelerini engelleyecektir. Bu noktada hizmet alırken seçilecek özel istihdam bürolarının da büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz” dedi.

Kişisel verilen korunması kanununun da insan kaynakları uygulamalarına doğrudan etki edeceğini açıklayan Prof. Dr. Özdemir, “İş başvurularından özlük dosyalarına kadar birçok insan kaynakları uygulamasına etki edecek olan kişisel verilerin korunması kanunu, insan kaynakları yöneticileri açısından dikkate alınması gereken konuların başında geliyor” diye konuştu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Çocuk Şenliği, Minik Öğrencilerin Gösterileriyle Son Buldu

Osmangazi Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düze…