Home EĞİTİM BAŞARININ SIRRI AİLEDE

BAŞARININ SIRRI AİLEDE

- Guncellenme Tarihi: 17 Kasım 2016 10:12
7 min read
BAŞARININ SIRRI AİLEDE için yorumlar kapalı
0

Kişilik ve Şahsiyet Eğitimcisi Zehra Meral Dinçşahin, “Çocuklarımızın en büyük ihtiyacı saygı ve güven. Anne-baba olarak saygı ve sevgiyi önce kendi aramızda yaşarsak çocuk da kendiliğinden öğrenecektir” dedi.

Başarıyı Arttırma Merkezi (B.A.M), Nazım Hikmet Kültür Evi’nde ‘Başarının Sırrı Ailede’ başlıklı bir eğitim düzenledi.  Kişilik ve Şahsiyet Eğitimcisi Zehra Meral Dinçşahin tarafından verilen eğitimde, katılımcılara aile iletişiminin nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda altın değerinde bilgiler verildi. Ailenin temelinin saygı ve güven olduğunu kaydeden Dinçşahin, “Saygı ve güven olmadan sevgi de olmaz” dedi.

img_2146ÇOCUKLARIMIZIN EN BÜYÜK İHTİYACI SAYGI VE GÜVEN

Çocuklarla gözden  iletişim kurmanın şart olduğunu vurgulayan Dinçşahin, şöyle devam etti: “Çocuklarınızla mutlaka gözden iletişim kurmalıyız. Çocuklarınız onlara önem verdiğinizi mutlaka görmeli. Aslında çocuklarımızın en büyük ihtiyacı saygı ve güven. Anne-baba olarak saygı ve sevgiyi önce kendi aramızda yaşarsak çocuk da kendiliğinden öğrenecektir.”

ÖZGÜVENİN TEMELİ AİLEDİR

Özgüvenin çocuklar için en önemli nokta olduğunu belirten Dinçşahin, özgüvenin temelinin ailede olduğunu söyledi. Özgüven ailede öğrenilmediğinde devreye televizyon, internet, dış dünya gibi faktörlerin girdiğini kaydeden Dinçşahin, “Çocuklarımızda özgüveni geliştirmek için çocuğumuzu adam yerine koymayı bilmeliyiz. Ayrıca ‘ben yaparsam olur’ ilkesini uygulattırmalıyız. Çocuğumuzun hatasını ya da eksikliğini söylemek özgüveninde tahribat yaratacağı için kesinlikle böyle bir yöntemden sakınmalıyız. Başkalarıyla kıyas yapmaktan kaçınmalıyız. Çocuğumuzun her istediğini yaptırması ve çok konuşması özgüven göstergesi değildir. Üretmek, üstlendiği işleri gerçekleştirebilmek özgüven kazandırır. Çocuklarımızı, üretmesi için teşvik etmeliyiz. Şu unutulmamalıdır: Çocuklarımız bulunduğumuz ortamın meyveleridir” ifadelerini kullandı.

SADECE DERS BAŞARISI İSTENMEMELİ

Günün belirli zamanlarında çocuklarla düzenli olarak konuşulması ve çocukların sorularının ciddi ciddi cevaplanması gerektiğini anlatan Dinçşahin, çocuklardan tek istenenin ders başarısı olmaması gerektiğini vurguladı. Dinçşahin, çocukların başarıya götürecek iletişim yöntemlerini de maddeler halinde şöyle sıraladı:

  • Her girişiminde “yapamazsın” denmişse özgüveni gelişmez, tembel ve başladığı işi yarım bırakan biri olur. “Sen yaparsın, sen yaparsan olur” denirse özgüvenli, çalışkan ve başladığı işi bitiren biri olur.
  • Güven duyulmaz ve adam yerine konulmazsa kendini sevemez ve her alanda başarısız olur. Takdir edilir, güven duyulur ve yüreklendirilirse kendini sever, kendini adam yerine koyar ve başarının peşinden gider.
  • Saygı, sevgi, ve güven ihtiyaçları giderilmez ve soruları cevapsız bırakılırsa kişilik gelişimi gerçekleşmez, özgüvensiz olur.  Kendi gücünü fark etmesine ve yeteneklerini ortaya çıkarmasına teşvik edilirse; iç yapısı doyurulur ve özgüvenli olur.
  • Her haliyle kabul görmez ve ayıplanırsa; utangaç ve çekingen, hatta korkak olur. Ne olursa olsun, ebeveynleri tarafından kabul ve destek görürse, girişken, iş bitirici ve kendini seven biri olur.
  • Yanında olumsuz, verimsiz ve beğenimsiz konuşulursa, öncelikle kendisini olmak üzere, hayatındaki hiçbir şeyi beğenmez, sevmez ve hayata olumsuz bakar.
  • Çevresinde hayata olumlu bakan, olaylar karşısında sadece verimi ile ilgilenen kişiler olursa, her zaman pozitif düşünceli, kendini seven ve teşekkür eden biri olur.

Unutmayalım ki davranışlar sonuçtur.  Çözülmesi gereken, davranışlara sebep olan süreçteki yaşantıdır.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EĞİTİM
Comments are closed.

Benzer Haberler

İnegöl Artık Bu Merkezden 7/24 İzlenecek

İnegöl Belediyesi’nin hayata geçirdiği İzleme ve Değerlendirme Merkezi açıldı. İlk olarak …