Home GÜNCEL NİLÜFER KENT KONSEYİ GÖNÜLLÜLERİNDEN ORGAN BAĞIŞI

NİLÜFER KENT KONSEYİ GÖNÜLLÜLERİNDEN ORGAN BAĞIŞI

- Guncellenme Tarihi: 19 Kasım 2015 12:41
6 min read
NİLÜFER KENT KONSEYİ GÖNÜLLÜLERİNDEN ORGAN BAĞIŞI için yorumlar kapalı
0

Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Emekliler Grubu üyeleri,  düzenlenen toplantıda önce organ nakli ve bağışı konusunda bilgi aldı ardından da bağışta bulundu.

Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Emekliler Grubu üyelerine yönelik, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle ‘Organ Bağışı ve Organ Nakli’ konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Bursa Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörleri Türkan Yılmaz Ulusoy ile Aslı Dübek, organ bağışı ve naklinin önemine değindi.

IMG_0031

Toplumsal farkındalığı artırmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirten Türkan Yılmaz Ulusoy, “Bursa bölgesi olarak Türkiye’nin en başarılı bölgesiyiz.Ulaştığımız milyon nüfus başına düşen donör sayısıyla Türkiye’de birinci sıradayız. Avrupa ortalamalarına da yaklaşmış durumdayız. Bu tür bilgilendirme toplantılarının diğer sivil toplum kuruluşlarına da örnek olmasını arzu ediyoruz. Ulaşamadığımız, organ naklinden bahsedilmeyen çok sayıda kişi var. Bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Amacımız en azından herkesin bu konuda bir kez de olsa bilgi sahibi olması, bu konuda toplumsal duyarlılığın artması” şeklinde konuştu.

Dünyada yapılan tüm nakillerin Türkiye’de de başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğinin altını çizen Türkan Yılmaz Ulusoy, “Organlarımızın, toprak olmadan önce başkalarına hayat verebileceğini düşünüyoruz. Bağışlanan her organ, hayata tutunan bir insan demektir” ifadelerini kullandı.

Türkiye kadavradan nakilde geri durumda

Türkiye’de ilk nakil işleminin 1975 yılında canlı donörden, 1978 yılında da kadavradan yapıldığını belirten Aslı Dübek de, “18 yaşını doldurmuş ve akıl sağlığı yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir. Türkiye nakil konusunda çok iyi noktada” dedi.

Türkiye’de hangi organ ve dokuların nakil yapıldığı hakkında bilgiler veren Dübek, “Nakil işlemleri canlı donör ve kadavra olmak üzere iki grupta yapılabiliyor. Canlı donörden böbreğin bir tanesi, karaciğerin de bir kısmı yapılabiliyor. Canlı donörden nakil yapılabilmesi için 4. dereceye kadar akraba olmak gerekiyor. Türkiye, canlı donörden nakillerde dünyada 1. sırada yer alırken, kadavradan nakillerde geri durumda. Kadavra vericisi olabilmek için yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olmayanlara kadavradan nakil yapılamadığını söyleyen Dübek, organ nakli ihtiyacı olan birçok kişinin, umutsuzluktan dolayı sisteme kaydını yaptırmadığını söyledi.

Bursa bölgesinde milyon nüfus başına düşen kadavra donör sayısının 2009 yılında 1.8 olduğunu belirten Dübek, yapılan bilgilendirmeler sonucu bu sayının 2014 yılında 10.4’e çıktığı bilgisini verdi.

Organ nakli konusunda ailelerin yeterli derecede bilgi sahibi olmadığını söyleyen Dübek, katılımcıların sorularına da yanıt verdi.

Böbrek nakliyle hayata tutunan Yüksel Erdoğan’ın da yaşadıklarını paylaştığı bilgilendirmenin sonunda Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Emekliler Grubu organ bağışında bulundu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ambulans Şoförüyle Arbede Yaşayan Aileden Açıklama Geldi

Bursa’da ambulans şoförüyle yaşadığı tartışma sonrası trafikte kavgaya tutuşan Melih Yedik…