Home GÜNCEL MİMAR VE MÜHENDİSLER BİLGE MİMARI’I ANLATTI

MİMAR VE MÜHENDİSLER BİLGE MİMARI’I ANLATTI

- Guncellenme Tarihi: 19 Kasım 2015 12:03
10 min read
MİMAR VE MÜHENDİSLER BİLGE MİMARI’I ANLATTI için yorumlar kapalı
0

Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Mimar Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesi, birlikte düzenledikleri panelle dünyada 3 kez Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanmış tek mimar olan ve ‘Bilge Mimar’ olarak anılan Turgut Cansever’le ilgili panel düzenledi.

UÜ Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen Bilge Mimar Turgut Cansever’i Anlamak isimli panele Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, UÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, MMG Bursa Şubesi Başkanı Ali Yılmaz, MMG Genel Sekreteri Murat Alpay,Şair-Edebiyatçı-Yazar Beşir Ayvazoğlu, Turgut Cansever’in kızı Mimar Emine Öğün Cansever, MMG Kurucu YK Üyesi Mehmet Osmanlıoğlu, YTÜ Öğretim Üyesi Şimşek Deniz, 24.Dönem Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, 22. Dönem Muş Milletvekili Seracettin Karayağız, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ali Yılmaz, Birlik Vakfı Bursa Şube Başkanı Mustafa Bayraktar, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, HKMO Bursa Şube Başkanı Faruk Çolak, Doruk Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mustafa Esgin, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

YILMAZ: TURGUT CANSEVER BİR OKULDU

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren MMG Bursa Şubesi Başkanı Ali Yılmaz,  2 yıl önce UÜ’yle birlikte ‘Mimar Sinan’ı Anlamak’ konulu bir program düzenlediklerini hatırlatarak, “Bugün de Mimar Sinan’ın günümüze yansıması olduğunu düşündüğümüz bir mimar Turgut Cansever için bir araya geldik. Biz onu, anlayıp, anladıklarımızı da insanlarla paylaşmak istiyoruz” dedi.  Turgut Cansever’i yalnız başına bir mimar olarak değil, bir düşünce adamı, aktivist, kaybettiklerimizin bir arayıcısı olarak gördüklerini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: “Turgut Cansever, önüne geleni yapmaya çalışan bir mimar değildi. Kendisinin seçici davranarak projelerini değerlendiriyordu. O bir okuldu. Mimari projelerinin yanında aynı zamanda düşünce adamı olarak bir gelenek inşa etmek, gördüklerini yazıya dökerek gelecek nesillere aktarma konusundaki duygularını ortaya koyduğunu düşünüyoruz.”

Turgut Cansever’i ‘çağımızın Mimar Sinan’ı olarak nitelendirdiklerini ifade eden Yılmaz, “Mimar ve mühendislerin eserlerinde bütüncül anlayışın kaybolduğu bir zamanda Turgut Cansever üzerine düşünmek ayrıca önemlidir. O, bize şehircilik ve mimarlığın disiplinler arası engin bir meslek olduğunu fark ettirdi” ifadelerini kullandı.

MMG Bursa şube olarak MMG yönetim kurulu üyesi Bursa Büyükşehir Belediyesi imar müdürü şehir plancısı Bilal Bal’ın moderatörlüğünde Turgut Cansever okumaları yapıldığını bu konulara meraklı kişilerin programlara iştirak etmelerinin faydalı olacağına inandığını ifade etti.

 

PROF. DR. ULCAY: CANSEVER’İ ANLAMAK, MİMAR SİNAN’I ANLAMAKTIR

ULUDAĞ (1)Yılmaz’ın ardından kürsüye gelen UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise medeniyetin ölçüsünün mimarlık olduğunu söyledi.Bilge Mimar Turgut Cansever’in sıradan bir mimar ve şehir plancısı olmanın ötesinde, şehirlerin sorunlarının sancısını çekmiş bir kişi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ulcay, “Türkiye’nin kültürel değişimi bağlamında, yaşadığımız kimlik bunalımı neticesinde karşı karşıya kaldığımız hoyrat şehirleşme anlayışına karşı mücadeleye adanmış bir ömür sürdü. Rahmetli Cansever’in bakışıyla mimarlık, güzellik duygusunu verme görevindeki bir sanattı. Zaman ve mekân bütünlüğü fikrin üzerine kurulu öz kültürümüzün değerlerinin hakkını vererek, nakilci bir Batı akımının ve kimliksizleşmenin karşısında durdu. “Bir sanat eseri, sanatçının varlık-kainat tasavvurunun eserine yansımasıdır. Bu özellikleri ile sanat, ahlak alanında yer alır” diyen Turgut Cansever’i anlamak, Mimar Sinan’ı anlamaktır” şeklinde konuştu.

UÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk de Ağa Han Ödülü’nü 3 kez kazanmış bir mimarı UÜ bünyesinde andıkları için çok gururlu olduğunu ifade ederek etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

 

BİLGE MİMAR TURGUT CANSEVER’İ AN(LA)MAK…

Açılış konuşmalarının ardından MMG Kurucu Üyesi ve Denetleme Kurulu Üyesi Mimar-Şehir Plancısı Mehmet Osmanoğlu’nun moderatörlüğünde babası gibi mimar olan kızı Emine Öğün Cansever, Şair-Edebiyatçı-Yazar Beşir Ayvazoğlu ve YTÜ Öğretim Üyesi Şimşek Deniz’in konuşmacı olarak katıldığı ‘Bilge Mimar Turgut Cansever’i Anlamak’ adlı panel geçildi. Beşir Ayvazoğlu “Turgut Cansever, sadece bir mimar değildi. Büyük bir tefekkür adamıydı. Sıradanlığa tahammülü yoktu. Çok yönlü bir sanatkardı” dedi. Emine Öğün Cansever ise babasını şu sözlerle anlattı: “Turgut Cansever’in geleneksel bilgi ve modern imkanlarla birlikte söyleyeceği en önemli şey, ‘Yeni bir şey aramaktan vazgeçin’ olurdu.” Son konuşmacı Şimşek Deniz de Turgut Cansever’in geçmişi çok iyi bilen ve kentlerin dokusunun bozulma sürecini yaşayan biri olduğunu ve şehirlerin yeniden imarı konusunda söyleyeceği çok şey olduğunu anlattı.

Panelin ardından katılımcılara günün anısına plaket takdim edildi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başköy’deki “Dede Helvası” Geleneğinde Helvalar Şifa İçin Yenildi

Nilüfer’e  bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel  “Dede …