Home EKONOMİ ENERJİ YÖNETİMİ ÖDÜLÜ SAHİBİNİ BULDU

ENERJİ YÖNETİMİ ÖDÜLÜ SAHİBİNİ BULDU

- Guncellenme Tarihi: 19 Kasım 2015 13:13
12 min read
ENERJİ YÖNETİMİ ÖDÜLÜ SAHİBİNİ BULDU için yorumlar kapalı
0

Bursa ve Türkiye ekonomisine büyük katma değer sağlayan üyeleri ile sivil ekonomik toplumda güç birliğinin ifadesi olan Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubu tarafından“Basınçlı Hava Sistemlerinde Enerji Verimliliği” teması ile düzenlenen 3. Enerji Verimliliği Sempozyumu ve 2. Enerji Yönetimi Ödülleri Töreni BUSİAD Evi’nde gerçekleştirildi.

BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu tarafından “Basınçlı Hava Sistemlerinde Enerji Verimliliği” teması ile düzenlenen 3. Enerji Verimliliği SempozyumuBUSİAD Evi’nde gerçekleştirdi.Sempozyumun sonunda düzenlenen törenle 2. Enerji Yönetimi Ödülü sahibini buldu. Değerlendirme sonucu finale kalan 3 firma arasından Bursa Çimento Fabrikası AŞ, ödül almaya hak kazandı.

SEMPOZYUM FOTO 2

Verimlilik, kalite ve maaliyet boyutlarıyla öne çıkan basınçlı hava sistemleri teknolojilerinin geldiği son nokta ile doğru kompresör seçimi ve bakım şartları gibi konuların ele alındığı sempozyumun açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, geleceğin en önemli çatışma ve gelişim alanlarından biri olan enerjinin ülkelerin sınırlarını değiştirebilecek kadar potansiyel güce sahip olduğunu ifade etti. Baylan, Türkiye’nin ev sahipliğinde geçtiğimiz günlerde yapılan G20 Liderler Zirvesi’ndeherkes için enerjiye erişim, enerji verimliliği, enerji yatırımları ve yenilenebilir enerji gibi konuların tartışıldığını belirterek, “Bir taraftan sanayi toplumlarında kalkınmanın motoru haline gelen enerjiye olan talepher geçen gün artarken, öte yanda enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamakta olanfosil yakıtların rezervleri de hızla tükeniyor. Tükenmekte olan kaynakların yerine alternatifler aranırken, diğer yandan mevcut kaynakların verimli ve etkin kullanımıen önemli çözüm olasılığı olarak önümüzde duruyor. Enerji verimliliği konusu ise; sürdürülebilir kalkınmayı sağlayan öncelikli faktörlerden biri konumunda.Ülkeler, enerji yoğunluklarının azaltılması ve sera gazlarının olumsuz etkilerinin hafifletilmesi için, enerji politikalarında enerji verimliliğine en ön sıralarda yer vermekte” diye konuştu. BUSİAD’ın sanayideki enerji verimliliğinin arttırılması, enerji güvenliği, rekabetve çevre kalitesi konularında sanayi ile birlikte hareket ettiğine değinen Baylan, BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu’nun yaptığı etüt ile Bursa sanayisinin yılda ortalama 1 milyar Kwh elektrik tasarrufu sağlama potansiyeli olduğunu ve bu potansiyelin planlı çalışmalar ile kazanılabileceğini kaydetti. Baylan, bundan hareketle enerji verimliliği disiplini kazanmış değerli firmalara iş dünyasına örnek olması adına ödül vererek onların başarılarını taçlandırma amacında olduklarını sözlerine ekledi.

 

“Basınçlı hava; firmalara ilk yatırım, işletme ve bakım gibi sorumluluklar yükler”

Baylan’ın konuşmasının ardından BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu Üyesi Nizamettin Aypak’ın moderatörlüğünü yaptığı veAtlas Copco Üretim Uzmanı Onur Bizimtuna, Keaser-Topkapı Satış ve Proje MühendisiTunaCan İşcan ve TOFAŞGövde Üretim Müdürlüğü Yetkilisi Ali Gönüllü’nünkonuşmacı olduğu sempozyuma geçildi. Sempozyumun açılışında konuşanNizamettin Aypak, basınçlı havanın büyük miktarlarda ve emniyetli bir şekilde depolanabildiği için imalat firmalarının büyük bir bölümü tarafındankullanılan bir enerji kaynağı olduğunu ifade etti. Elektrik, doğalgaz ve su gibi birincil enerji kaynaklarının işletmelere genelde dışarıdan sağlandığının ancak basınçlı havanın buhar, sıcak ve kızgın su gibi işletmelerin içinde üretilen ikincil enerji kaynaklarından olduğunun altını çizen Aypak, “İşletme içinde üretiliyor olması; firmaya ilk yatırım, işletme ve bakım gibi ilave sorumluluklar yükler. Basınçlı hava, ana maddesi gerçek hayatta para ödenmeden kullanılan bir madde olan hava olduğu için diğer kaynaklar gibi göz önünde değildir. Bu konudaki bilinci arttırmak ve enerji verimliğine vurgu yapmak adına BUSİAD Uzmanlık Grubu olarakbasınçlı hava kullanımında verimlilik konusunu gündeme getirmek istedik” diye konuştu. Aypak’ın ardından söz alan Atlas Copco Ürün Uzmanı Onur Bizimtuna; doğru kompresör seçimi, ömür maliyet eğrisi, kontrol sistemleri ve otomasyon, kompresör dairesi yerleşimi ve tesisatlama, basınçlı hava şartlandırma ve basınçlı hava sistemlerinde bakım gibi konularla ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Bizimtuna’nın ardından konuşan Keaser-Topkapı Satış ve Proje MühendisiTunaCan İşcan da enerji geri kazanım sistemleri, değişken devir uygulamaları ve kayıp kaçak maliyetlerinidüşürme konularına değindi. TOFAŞGövde Üretim Müdürlüğü Yetkilisi Ali Gönüllü de firmalarında basınçlı hava tüketimini azaltmaya yönelik gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında örnekler verdi. Sunumların ardından soru cevap bölümüne geçildi ve konuşmacılara plaket takdim edildi.

 

Sempozyumun ardından BUSİAD üyesi endüstriyel işletmelerin uyguladığı başarılı enerji yönetim çalışmalarını tanıtmak ve sahip olduklarıtecrübeyi kamuoyu ile paylaşarak Bursa sanayisine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen 2. Enerji Yönetimi Ödülleri Töreni’ne geçildi. Önümüzdeki yıldan itibaren sadece BUSİAD üyesi işletmelerin değil, Bursa’daki tüm sanayi kuruluşlarının katılabileceği yarışmaya başvuran firmalar; işletmenin enerji yönetim sistematiği ve bununla ilgili gerçekleştirdikleri organizasyonların tanıtımı, işletmenin son iki yıldaki enerji tüketim performansı, yaratılan verimlilik oranları, verimliliği yaratan enerji projeleri ve işletme tecrübelerinin diğer firmalara örnek olabilirliği gibi kriterler çerçevesinde değerlendirildi.

 

BUSİAD Yönetim Kurulu adına Enerji Uzmanlık Grubu’nungerçekleştirdiği değerlendirme sonucunda Ünver Grup Otomotiv San. ve Tic. AŞ, SÜTAŞ AŞ ve Bursa Çimento Fabrikası AŞ’nin finale kalmasına karar verildi. BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu’nun finale kalan işletmelere yönelik gerçekleştirdiği saha ziyaretleri sonucunda elde edilen son bulgulara göre 2015 yılı BUSİAD Enerji Yönetimi Ödülü’neBursa Çimento Fabrikası AŞlayık görüldü.FirmanınGenel Müdürü Mürsel Öztürk ödülünü BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan’ın elinden aldı.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Kestel Belediyesi’nden 2 Milyon 807 Liralık Sosyal Destek

Kestel Belediyesi, bakkallardaki ve okul kantinlerindeki veresiyeler ile elektrik ve su bo…