Home EKONOMİ MOBİLYA BAŞKENTİ İNEGÖL’DEN YENİ İHRACAT HAMLESİ

MOBİLYA BAŞKENTİ İNEGÖL’DEN YENİ İHRACAT HAMLESİ

- Guncellenme Tarihi: 7 Kasım 2015 12:49
17 min read
MOBİLYA BAŞKENTİ İNEGÖL’DEN YENİ İHRACAT HAMLESİ için yorumlar kapalı
0

Türkiye’nin mobilya başkenti olma yolunda ilerleyen İnegöl’den yeni ihracat hamlesi. İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS)  tarafından düzenlenen organizasyonla ilçeye gelen 24 Afrika ülkesinin büyükelçileri ve ticaret ataşeleri, mobilya sektörünün dinamizmine hayran kaldı.

İNEGÖL (1)

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği’nin “İnegöl Dünya ile Buluşuyor” etkinliklerinin ilk bölümünde Türkiye’deki Afrika ülkelerinin büyükelçileri ve ticaret ataşeleri İnegöl’de bir araya geldiler.

İnegöl’de çeşitli temas ve incelemelerde bulunan büyükelçi ve ticaret ataşeleri, mobilya sektörüne tam not verdi. Bundan sonra ülkeleri ile İnegöl arasındaki ticaret hacminin artırılması için çaba göstereceklerini ifade eden Afrika temsilcileri, Afrika pazarının İnegöllü yatırımcılar için hem önemli bir pazar olduğunu, hem de bu bölgenin yatırım bekleyen bir bölge olduğunu anımsattılar.

İnegöl’deki Angelacoma Hotel’de, Afrika ülkelerinin temsilcileri onuruna verilen gala yemeğinde konuşan İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, “İMOS olarak; 2 milyon metrekare üretim alanı, en yüksek üretim teknolojisi, 30 bin kişilik sahasında uzmanlaşmış çalışanları, 2 binin üzerinde üretici firmasıyla Türkiye’nin mobilya ihracatının yüzde 40’ına yakınını karşılama kapasitesine sahip olan ve 150 ülkeye ihraç ediyor. İnegöl Mobilyasının daha fazla tanıtımı ve yeni pazarlara ulaşması amacıyla, organize ettiğimiz İnegöl Dünya ile Buluşuyor etkinliklerinin ilkini 6-7 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştiriyoruz” dedi.

Uğurdağ: İnegöl’ü dünyaya açacak en önemli proje

Bu buluşmanın, Türkiye’nin en önemli mobilya üretim merkezi konumunda olan İnegöl’ün tanıtımına da büyük katkı sağlayacağına inandıklarını belirten Uğurdağ, “Geleneksel hale getirmek istediğimiz İnegöl Dünya ile Buluşuyor etkinliklerimizin ilkinin İnegöl’e, mobilya sektörü ihracatına ve ülkemiz ekonomisine büyük faydalar getirmesini umut ediyoruz. Bugüne kadar yaptığımız tüm etkinliklerde olduğu gibi bu etkinliğimizde de hedefimiz kentimizin tüm değerleri ile birlikte tanıtılmasıdır. Bu projemiz 5 kıta 5 toplantı olarak kurgulanmaktadır. İlkinin Afrika olmasının sebebi ise İnegöl mobilyasının Pazar çeşitliliğini arttırmak için hedef aldığımız Afrika ülkeleri ile daha yakın ilişki kurabilmemizin sağlanması ve bizlere o ülkelerde doğru kontakların bulunması noktasında faydası olmasının hedeflenmesidir” diye konuştu.

Uğurdağ, şunları söyledi:

“İnegöllü üreticiler olarak, üretim alanlarımız ve showroom alanlarımızla birlikte bir yandan iç piyasaya yönelirken, bir yandan da ihracat atağına başlama hedefimiz var. Bu proje İnegöl’ümüzü dünyaya açacak en önemli projelerimizden birisi. Bizler İnegöl’de kalite olarak, tasarım olarak ve üretim hızı olarak emin olun ki Türkiye’de çok iyi bir noktadayız; dünya seviyesindeyiz. Temsil ettiğiniz ülkelerde mobilya alıcıları gönül rahatlığıyla İnegöl’den mobilya alabilirler. Hem ekonomik gelir sağlarlar. İtalya’dan pahalıya alacakları mobilyayı buradan daha uygun fiyata alabilirler. Bizler İnegöl olarak artık daha hızlı koşmalıyız. Çünkü bizim hedefimiz var.”

Torun: 21. yüzyıl Afrika yüzyılı olacaktır

Programa katılan AK Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, yaptığı selamlama konuşmasında, “Buradaki arkadaşlarımızı Afrika’ya açılmaları konusunda teşvikte bulundum. Elimden geleni yapacağımı da söyledim. Afrika, kalkınma hızının en yüksek olduğu kıtadır. 21 yüzyıl Afrika yüzyılı olacaktır. Kazan kazan modeli ile Türkiye ile arasında partner ilişki olabilir. Bu anlamda ortak ticaretiniz artması,  yatırımcılarımızın yeni yatırımlar yapması ile bu ilişmişlerin geliştirtmesi önemlidir. Ben elimden geleni yapacağım” ifadelerini kullandı.

Şahin: Bu coğrafyada en güzel mobilyalar İnegöl’de üretilmektedir

Gala yemeğine katılan ve burada bir konuşma yapan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de, şunları söyledi:

“Türkiye’nin mobilya kalbi İnegöl’e hoş geldiniz. Sizden ricam,  İnegöl’de mobilya üretimi yapan firmalarla, kendi ülkenizdeki işadamlarını rahatlıkla buluşturup, işbirliği yaptırmanız. Hatta başka ülkelerle de işbirliği yaptırmak için destek olabilirsiniz. Burada üretilen mobilyalar sizin ülkenizdeki ihtiyaçlara hitap edecektir. Buradaki mobilyaları güvenle alabilir ve onları tüketime sunabilirsiz. Bu coğrafyada en güzel mobilyalar İnegöl’de üretilmektedir. Sizler, ülkenizdeki işadamlarına İnegöl’ü ve potansiyeli, mobilyayı ve İnegöllü işadamlarının heyecanını anlatınız. Afrika ile bütünleşmek, ticaret yapmak, beraber ekonomik olarak büyümek ve zenginleşmek istiyoruz. Hep birlikte ticaretimizi ve işbirliğimizi zenginleştirelim. Böyle bir organizasyonu hazırlayan İMOS başkanına ayrıca kutluyorum.”

Şahin: Sadece mobilya ihraç etmiyoruz

Yemekte konuşan ve İnegöl’ün mobilyadaki başarının, MODEF Fuarlar’ında görülebileceğini söyleyen Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin de, “Arzumuz, Afrika’nın sıcakkanlı insanlarını İnegöl mobilyası ile buluşturmak. Şuan birçok Afrika ülkesine ihracat yapıyoruz. Bunun daha ileri noktaya taşınmak istiyoruz. İnegöl mobilya sektörünün güven ve kaliteye attığı imza ile müşteri portföyü artıyor. İnegöl’den sadece mobilya ihraç etmiyor kardeşlik, barış ve güven de ihracat ediyoruz. Bunları daha ileriye götürmek istiyoruz” diye konuştu.

Büyükelçi’den “Osmanlı” vurgusu

Afrika ülkelerini temsilen bir konuşma yapan ve yapılan sunumlarda, İnegöl ekonomisinin ne kadar büyük ve önemli olduğunu anladıklarını kaydeden Demokratik Kongo Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba ise, İnegöllü mobilya üreticilerini Afrika kıtasına yatırıma davet etti.

Büyükelçi Marcel Mulumba Tshidimba, “Şuanda ne tip ürünler ürettiğini bilmiyorum ama Afrika kıtası ve ülkelerinden sizler açısından önemli bir hammadde kaynağı konumunda. Bu fırsatı iyi değerlendirmeniz lazım. Afrika, ihracat yapılabilecek çok güzel bir kıta. Sizleri burada yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bazı mobilya üreticilerinin küçük yerler kurarak yatırım yapmaya başlayacaklarını öğrendik. Sizden teknoloji transferi de bekliyoruz. Hafızamı zorladığım adarıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun bize bıraktığı miras sadece alıp satmak değil, oralara izinizi de bırakmaktır. Ekonomik olarak sizden en büyük beklentimiz, buralara yatırım yapmanızdır. Bu çerçevede İnegöl’den büyük yatırımlar beklemekteyiz. Sizlere bu nazik davetiniz için teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

İstikrar en çok mobilyacıya yaradı

MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç ise, Türkiye’deki son 13 yılda sağlanan istikrar ortamının en fazla faydalanan sektörlerinin başında mobilya sektörünün geldiğini söyledi. Son 13 yılda mobilya sektöründe büyük başarıların yakalandığını hatırlatan Güleç, “Biz İnegöl olarak her zaman yeniliklerin merkez şehri olduğumuz için bu gece de bizim için çok anlamlı. Yıllardır özlemini çektiğimiz gecelerden bir tanesi. Bizler birbirimize çok yakın olmamıza rağmen hep uzak kaldık. Bunu düzenleyen İMOS’a çok teşekkür ederim. İnegöl için çok önemli bir gece. Burada mobilyacımızın girişimci ruhu yatıyor. İnegöl mobilyacısı çeyrek asırdır dünyayı karış karış dolaşıyor. Mobilya sektörü son 13 yıları Türkiye’de  büyük bir başarıya imza attı” dedi.

Gala yemeğine; AK Parti Bursa Milletvekilleri Hüseyin Şahin İle Cemalettin Kani Torun, Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, İnegöl Kaymakamı Ali Akça, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci’nin yanı sıra MOSFED üyesi derneklerin başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

İTSO ve İnegöl Mobilya Müzesi ziyaret edildi

Nijerya’dan Gana’ya, Fildişi Sahili’nden Benin’e, Libya’dan Fas’a, Burkino Faso’dan Cad’a kadar 24 farklı Afrika kıtası ülkesinin temsilcileri, gala yemeği öncesinde, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın konuğu olarak İnegöl Mobilya Müzesi’nde incelemelerde bulunarak, İnegöl’ün mobilya sektöründeki tarihi hakkında bilgilendi.

Müze ziyaretinin ardından da heyet, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl’ın konuğu olarak İTSO’da ağırlandı. Burada Metin Anıl tarafından İnegöl’ün ülke ekonomisine sağladığı katkılar hakkında sunum yapıldı.

Her iki ziyaretin ardından heyettekilere çeşitli hediyeler takdim edildi.

MOBİLİYUM ve MODEF Expo ziyaret edilecek

Afrikalı heyet, İnegöl’deki buluşma kapsamında Avrupa’nın en büyük kapalı mobilya AVM’si olan MOBILIYUM’u ve Türkiye’nin en uzun süreli mobilya fuarı durumunda olan ve bu yıl 34’sü düzenlenen MODEF Expo Fuarı’nı da gezecek.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Yazar Özlüoğlu: Edebiyat, Unutulanları Yaşanır Kılıyor

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Edebi Kazılar söyleşilerinin yeni dönemdeki ilk konuğu …