Home GÜNCEL UİB’İN EKİM AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI

UİB’İN EKİM AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI

- Guncellenme Tarihi: 3 Kasım 2015 09:49
10 min read
UİB’İN EKİM AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI için yorumlar kapalı
0

UİB KOORDİNATÖR BAŞKANI ORHAN SABUNCU: İHRACATÇILAR, İNOVASYONU MERKEZİNE ALAN BİR ÜRETİME ODAKLANMALI 

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla Ekim ayında yapılan ihracat 2 milyar 112 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 14,73’lük oranında artış gösterdi. UİB olarak Ekim ayında 2,1 milyar dolarlık ihracata imza attıklarını dile getiren UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, “2015’in ilk on aylık döneminde toplam ihracatımız 18 milyar 242 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 ayda ise 22 milyar 39 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık” dedi. 

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu Ekim ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Ekim ayında ihracatın 2,1 milyar dolar olduğunu söyleyen Başkan Sabuncu, Ekim ayı içerisinde açıklanan 2016-2018 dönemine ait Orta Vadeli Programı hedeflerini de değerlendirdi.

 AB’ye ihracat pariteden dolayı düşüşte…

Programa göre 2015 yılının tamamında 143 milyar dolarlık bir ihracat hedefi olduğunu ifade eden Sabuncu, “Dolar, sene başından bu yana tüm para birimleri karşısındaki ağırlığını artırmaya devam etti. Türk ihracatçısı olarak en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği ülkelerine yaptığımız ihracatın rakamsal göstergesi, Euro/Dolar paritesindeki beklemediğimiz düşüşten dolayı ürün bazında yaptığımız ihracatla paralel bir artış trendine giremedi. Bu duruma ek olarak Ortadoğu’da yaşanan siyasi çalkantılar ve yakın coğrafyamızdaki iç savaşlar da bizlerin komşu ülkelere olan ihracatını, ulaşım vs. gibi nedenlerden ötürü olumsuz etkiledi. 2015’in ilk on ayını geride bıraktığımız bu günlerde ihracatçılar olarak, ticaretimizi artırmaya yönelik çalışmaların yanında bu gibi sorunların da bizi oldukça yavaşlattığını görüyoruz. Bizlerin dışında gelişen olayların maalesef ihracatımızı olumsuz etkilediğini açıkça ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“Tasarım ve markalaşmaya ciddi mesai harcanılmalı”

OVP’de yer alan 2016 yılına ilişkin ihracat hedefinin 150 milyar dolar olduğunu belirten Sabuncu, bu hedefe ulaşmanın tek yolunun Ar-Ge, inovasyon ve dolayısıyla yüksek katma değerli ürün ihracatından geçtiğini belirtti. Sabuncu, “Türkiye uzun yıllar sonra kendine her sektörde kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyen bir ülke konumuna geldi. İhracatta dahil olmak üzere bu hedeflerin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak, ihracat için koyulan hedeflerin yakalanabilmesi adına sanayinin ciddi anlamda destek görmesi gerekiyor. Bugün ihracatçıların bu hedefleri benimsemeleri için kendileri dışında gelişen olaylardan etkilenmemesi, inovasyonu merkezine alan bir üretime odaklanması gerekiyor. Yüksek katma değerli ürün ihracatı yapabilmek adına tasarım ve markalaşma konusuna ciddi mesai harcanılması ve bunun desteklenmesi bir devlet politikası haline gelmeli” ifadelerini kullandı. 

OİB Ekim ayında 1 milyar 789 milyon dolarlık ihracata imza attı…

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 18,36’lık bir artışla, 1 milyar 789 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB’ in 1 Ocak- 31 Ekim 2015 tarihleri arasındaki on aylık ihracatı ise, yüzde 6, 06 azalarak, 15,4 milyar dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 6,26 azalarak 18,5 milyar dolar seviyesine ulaştı.

UTİB ‘in ihracatı 114 milyon dolar…

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) Ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,35’lik düşüş göstererek 114 milyon dolar olarak gerçekleşti. UTİB’ in 1 Ocak -31 Ekim 2015 tarihleri arası ihracatı ise yüzde 14,20 azalarak 1 milyar 18 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 13,17 düşerek 1 milyar 242 milyon dolar seviyelerine geldi.

UHKİB’den 49 milyon dolarlık ihracat…

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) ihracatı ise, Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,35’lik artışla 49 milyon dolarlık ihracata imza attı. UHKİB’in son on aylık ihracatı yüzde 14,19 oranında azalarak 421 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birliğin geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 12,5 düşerek 501 milyon dolar oldu.

UMSMİB ihracatı 19 milyon dolar…

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) Ekim ayı ihracatı ise, yüzde 13,54’lük artışla 19 milyon dolar olarak gerçekleşti. UMSMİB, 2015 yılı on aylık toplam ihracatı 134 milyon dolar, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 10,40’lık düşüşle 167 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

UYMSİB ihracatı 10 milyon dolar oldu

Ekim ayında ihracatı yaklaşık yüzde 54,75’lik artış kaydeden Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise, 10 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB’in ilk on aylık ihracatı 93 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 1,91’lik artışla 105 milyon dolar olarak gerçekleşti.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve “diğer” başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,49 azalışla 129 milyon dolar olarak açıklandı.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Yıldırım’da İlkokullu Sporcular Ödüllendirildi

Yıldırım Belediyesi, Okul Sporları İlçe Şenlikleri ilkokul kademesinde ilçedeki 39 okuldan…