Home GÜNCEL AİLE REHBERLİK MERKEZİ FARKINDALIK YARATIYOR

AİLE REHBERLİK MERKEZİ FARKINDALIK YARATIYOR

- Guncellenme Tarihi: 30 Ekim 2015 09:07
6 min read
AİLE REHBERLİK MERKEZİ FARKINDALIK YARATIYOR için yorumlar kapalı
0

Osmangazi Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl hizmete açılan Aile Rehberlik Merkezi, aile içi şiddet konusunda farkındalık yaratıyor.

Osmangazi Belediyesi’nin Bursa’ya kazandırdığı en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Aile Rehberlik Merkezi, başta aile içi iletişim, şiddetin önlenmesi ve bireyin kanuni hakları konusunda vatandaşlara yol gösterici olarak hizmet veriyor. Merkezden bu güne kadar 370 kadın, 40 erkek, 153 çocuk olmak üzere toplam 563 kişi faydalanırken, müracaat eden vatandaşlarla 660 seans bire bir psikolojik görüşme yapıldı. Ayrıca, 3 çifte de 13 kez aile danışmanlık hizmeti verildi.

Rehberlik Merkezi 3

Emek Zekai Gümüşdiş mahallesinde geçtiğimiz yıl hizmete açılan Aile Rehberlik Merkezi verileri, yardım isteyen ailelerin tamamına yakınının öfke kontrolü konusunda psikolojik destek aldığını gösteriyor. Her yaştan insanın başvurabildiği merkezden en fazla faydalananlar ise kadınlar. Genellikle (uyku sorunu, kendini sürekli yorgun hissetme, panik atak vs.) gibi somatik bozukluk şikayetiyle merkeze müracaat eden kadınlarda, eş ya da kayınvalide tarafından kendisine yönelik uygulanan aile içi psikolojik ya da fiziksel şiddet dikkat çekiyor. Kadınların tamamına yakınında geçmeyen baş ağrısı ve mide ağrısı sıkça rastlanılan şikayet konularının başında geliyor.

YÜZDE 80’İ KADIN
Aile Rehberlik Merkezinde görevli Psikolog Melike Oruç, “Başvuran aileler genellikle öfke kontrolü ile ilgili yardım istiyor. Gelenlerin yüzde 80’i kayınvalide ve eşten şiddet gören kadınlardan oluşuyor. Aile rehberlik merkezine gelen şiddet mağduru kadınlardan bazıları, yaşadıklarının aile içi şiddet olduğunun farkında bile değil. Erkekler ise, yaptıklarını şiddet olarak görmüyor. Yapılan görüşmeler sonunda gerek kendi yaşadıklarının, gerekse karşı tarafa, genelde çocuklarına uyguladıklarının şiddet olduğu konusunda farkındalık yaratılıyor. Kendilerinden, karşı karşıya oldukları ya da uyguladıkları şiddet ve yöntemler konusunda davranış değişikliğine gidilmesi isteniyor. Alternatif davranış şekilleri konusunda bilgilendiriliyorlar” dedi.

ERGENLERDE GELİYOR
Aile Rehberlik Merkezi’ne, şiddet mağduru aile ve çocukların dışında, ergenlerinde yardım için başvurduğunu söyleyen Oruç, “Ergenlerin genel şikayeti ise sosyal fobi. Ergenlik nedeniyle zaman zaman kendilerini ifade etmekte zorlandıklarını belirterek, bizden yardım istiyorlar. Bunun dışında, az da olsa mesleki bilgilendirme ve yönlendirme konusunda yardım isteyenlerde oluyor” diye konuştu. Ailelerin, okul öncesi dönemi çocuklarıyla ilgili olarak da kendilerine başvurduğunu ifade eden Oruç, “Çocuklarla ilgili genel şikayet konuları dikkat eksikliği hiperaktivite. Saldırgan davranışlar ve okul adaptasyon sorunları ile ilgili aileler merkezden yardım istiyor. Yapılan kontrollerde, çocuklarda karşılaşılan bu sorunların başlıca nedenleri ise, evde yaşanan aile içi psikolojik ve fiziksel şiddet olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

ŞİDDET DÖNGÜSÜNÜ KIRIYOR
Çocuk ya da yetişkin, aile içi şiddete maruz kalan bireylerin, karışışındaki kişilere karşı saldırgan bir davranış sergilediğini, şiddete yöneldiğini belirten Psikolog Melike Oruç, “Böyle bir yaşamın olduğu ailelerde karşımıza şiddet döngüsü çıkıyor. Aile Rehberlik merkezi olarak öncelikle şiddet döngüsünün kırılmasına aracılık ediyoruz. Gelenlerin tamamı farkındalık konusunda olumlu düşünceye sahip olurken, uygulama noktasında ise zorluklarla karşılaşıldığı gözlerden kaçmıyor. Şiddet tipleri ve sonuçları anlatılarak, ailelere bir anlamda psiko eğitim verilmiş oluyor. Merkezimize başvuran herkese, hak temelli bilgilendirme yapılıyor” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Çocuk Şenliği, Minik Öğrencilerin Gösterileriyle Son Buldu

Osmangazi Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düze…