Home EKONOMİ SEKTÖR İNCELEMESİ; İNŞAAT MALZEMELERİ

SEKTÖR İNCELEMESİ; İNŞAAT MALZEMELERİ

- Guncellenme Tarihi: 27 Ekim 2015 10:52
9 min read
SEKTÖR İNCELEMESİ; İNŞAAT MALZEMELERİ için yorumlar kapalı
0

PİYASALAR DURGUN;

“HELE BİR SEÇİM GEÇSİN DE…”

TÜRKİYE NEREDEYSE BİR YILDIR SEÇİM ATMOSFERİNDE, ERKEN SEÇİM İLE ÇÖZÜME KAVUŞAMAYAN SİYASİ BELİRSİZLİK, TÜM SEKTÖRLERİ OLDUĞU GİBİ İNŞAAT MALZEMELERİNİ DE YAKINDAN ETKİLİYOR.İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜ (1)

AK Parti’nin en önemli dayanak noktalarından biri olan ekonomik istikrar, 7 Haziran seçimlerinin ardından hemen sallantıya geçti. Yaz mevsimi, Ramazan ayı gibi doğal etmenlerle kendini beklemeye alan piyasalar, erken seçim nedeniyle hareketlenemedi. Hal böyle olunca da siyasi belirsizlik girişimcileri yeni yatırımlar yapmak yerine var olanları tamamlamak ve gelişmelere göre hareket etmek zorunda kalıyor. Bir yanda döviz yükseliyor, öte yanda fiyatlar artıyor.

Peki, seçim çözüm mü, istikrar sağlanacak mı, çıkış noktası ne olacak?

Bursa’da hızlı bir gelişme gösteren inşaat sektörünün tamamlayıcı unsurlarından inşaat malzemeleri alanında hizmet veren firma sahiplerine sorduk. Sektörünüz ne durumda, bu günü ve geleceği nasıl görüyorsunuz;

İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜ - MURAT ARDALIMurat ARDALI, ARDALI CEPHE KAPLAMA

Malzeme satarken de bunları fabrikalardan ve distribütörlerden alırken satıcı diyor ki, bu malı sen benden 120 gün vade ile alabilirsin. Teminatını veriyorsun, vadeyle malı alıyorsun. Satarken 120 gün vadeli satamıyorsun. Malı veriyorsun,sana çek ile ödeme yapılıyor, 180 günlük. Aradaki finansmanı kim karşılayacak, sen. Sözleşme yapın diyebilirsin ama kimse sözleşmeye uymuyor. Biz mısır mı ekeceğiz, hasat mı edeceğiz karga mı kovalayacağız? Bunları yapan arkadaşlar ne oluyor? Batıyor. Neden, faizlerle baş edebilmek, finansman maliyetleri ile baş edebilmek mümkün değil. Eskiden bir liraya iki lira kazanıyorduk, sorun yoktu. Şimdi kâr marjları düştü. Ufacık marjlar var. 100 Lira’dan 1-2 Lira kazanıyorsun. Bunu da finansman maliyetine verdiğin zaman içten içe kendini yemeye başlıyorsun. Bir yere kadar yiyorsun kendini. Sonra elleri havaya kaldırıyorsun, benden bu kadar diyorsun. Kendini de batırıyorsun, etrafındaki insanları da batırıyorsun. Şimdi bir de seçim var, kimse ne yapacağını bilmiyor. Ortalıkta para yok, her şey evrakla dönüyor, çekler ödenmiyor. Seçim olacak, seçimden sonra ne olacak bilmiyorum. Haziran’da seçim olacak diye altı ay öncesinden piyasa durulmuştu, sonuç beğenilmedi, yine seçim olacak. Oldu bir sene. Bir senedir ortalık kötü. Bundan sonra yaprak dökümü. Dökülen dökülecek, kalanlarla yola devam.

Erol TÜRKYILMAZ, MÜSLÜMOĞLU YAPI MALZEMELERİ

Yapı Malzemeleri sektöründe pek durgunluk yok. Yapı marketlere de malzeme verdiğimiz için piyasa hızlı. Ama nakit sıkıntısı var her zaman. Olmaz dersek yalan söyleriz. Piyasada nakit dönmüyor.  Küçük ölçekli büyük ölçekli firmalar da işlerini sürdürüyor. Seçim arifesinde sıkıntı doğacağını sanmıyorum.

İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜ - İLTER YILMAZİlter YILMAZ, YILMAZLAR YALITIM

İnşaat sektöründe durgunluk oluştu. Bunun sebebi güvensizlik. Güvensizlik olduğu için inşaat olmayınca malzemeler de satılmıyor. İnşaat yapılırsa malzeme satılıyor. Bursa’daki bütün iş adamları ve müteahhitler inşaatlarını bitirmek için çabalarını gösteriyorlar. İnşaatın yarım kalmaması için malzemeler de satılıyor. %30 düşüş beklentimiz vardı ama gerçekleşmedi. Gayrimenkul satışları da inşaatların yapımı da sürüyor. Bunların etkisini Şubat ve Mart aylarında göreceğiz. Sancılı bir sezon geçiriyoruz. Hükümet kurulamazsa durum kötü.

Hüseyin ŞİMŞEK, HALİT BAYRAMOĞLU YAPI MALZEMELERİ

İşler devam ediyor ama daralma var. İnşaat yapanlar beklemede. Ağırdan alıyorlar. Sektör, istikrar olursa hareketlenir. Siyasi koşulların düzelmesi lazım. Herkes seçimleri bekliyor. Tek başına iktidar daha iyi olur. İstikrar olacağı için yatırımlar yapılır.

Zikrullah HAVUZ, GENÇ HAVUZLAR İNŞAAT YAPI MALZEMELERİ

İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜ - ZİKRULLAH HAVUZSeçim nedeniyle bekleme var. Ya daha iyi olacak ya daha kötü olacak. Tek başına iktidar olursa sıkıntı olmaz işler açılır ama koalisyon ortamı olursa işler kötüye gidebilir. Daha önceden devam eden projelere malzeme veriyoruz. Yeni başlayan hiçbir proje yok. Hep daha önceki projeler. Onlar da durma noktasına geldi. Sadece bizim düşüncemiz değil, çevremizle konuşmalarımız bu şekilde. Haziran seçimlerinden beri piyasa bu şekilde. Ramazan Ayı’nda zaten durgunluk oluyordu. Mevsimsel olarak durgunluk dönemine geçmiştik ama üzerine seçim de gelince herkes buna yordu durumu. Şükür olsun yine çok kötü değil ama böyle giderse kötüye gidebilir. Yeni projelerin başlaması önemli ama yeni proje de yok.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Taşımacılıkta Bir Ülke ile Daha Sınırları Kalktı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Kırgızistan Kara Ulaştırması Karm…