Home GÜNCEL “ESNAFIN EKMEĞİ İLE OYNANIYOR”

“ESNAFIN EKMEĞİ İLE OYNANIYOR”

- Guncellenme Tarihi: 12 Ekim 2015 11:59
17 min read
“ESNAFIN EKMEĞİ İLE OYNANIYOR” için yorumlar kapalı
0

MUDANYA’DA YEREL SEÇİMDEN ZAFERLE ÇIKARAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI KOLTUĞUNA OTURAN İSİM HAYRİ TÜRKYILMAZ OLMUŞTU. TÜRKYILMAZ, BELEDİYE BAŞKANI OLDU OLMASINA AMA TARTIŞMALARI DA BAREBERİNDE GETİRDİ. ÖNCE İLÇE ESNAFINI ZOR DURUMDA BIRAKAN KARARLAR, ARDINDAN BELEDİYEDE PATLAK VEREN KİMİ AKÇELİ İŞLER, TÜRKYILMAZ’IN BAŞINI BİR SÜRE DAHA AĞRITACAK GİBİ.

Kadir Kahraman röportajı (8)

Mudanya Belediyesi’nin, mülkiyeti belediyeye ait işyerlerinde gittiği yüksek kira artışları ile başlayan rahatsızlıklar, partinin ilçe teşkilatı ile belediye başkanının arasındaki sorunların ayyuka çıkması ile devam ediyor. Aynı zamanda kimi yerlere yüksek miktarlarda ödemeler yapılması gibi konuları, AK Parti’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, ilçede uzun yıllardır siyaset yapan Kadir Kahraman’a sorduk.

Dosyalarca not ve bilgi biriktirmiş olan Kadir Kahraman, “her mecliste ayrı bir olay oluyor, biz de dikkatle hepsini not ediyoruz” diyor.

Mudanya’da pek çok tartışmanın yaşandığını, ama halka en çok etki edenin esnafa karşı girişilen tutum olduğunu hatırlatarak ilçede aslında ne olduğunu sorarak başladık.

“Yaşanan durum şu” dedi Meclis Üyesi Kahraman, “Hayri Bey sık sık Mudanya’ya 30 yıldan sonra ilk defa belediye başkanı geldiğini söylüyor. Doğrudur, bunca yıldan sonra ilk defa Mudanya’ya böyle bir belediye başkanı geldi. Hayri Bey, 30 yıldan beri içinde biriktirdiği nefreti, kini esnafa kustu. Açıkça esnafın ekmeği ile oynuyor. Belediye mülklerinde kiracı olan esnaf iflasın eşiğine geldi.”

MUDANYA ESNAFI İFLASIN EŞİĞİNDE

BURSA SÖYLEM: Nedir esnafla aralarında yaşanan bu sıkıntının sebebi?

KADİR KAHRAMAN: Belediye mülklerinde kiracı olan esnafa, geçen yıl bu aylarda tahliye kararı gönderildi. Sadece esnaf değil, bu mülklerde Atatürkçü Düşünce Derneği’nden tutun hemşeri derneklerine kadar, sembolik kira bedelleri ödeyen kurum kuruluşlara da bu karar tebliğ edildi. Bu tebliğin ardından %300, 400’lere varan oranlarda kiralara zam yapılacağı açıklandı. Kahvehane, berber gibi işletmeler bu yüksek oranlarda zamları kabul etmek zorunda kalarak imzaladılar. Madem tahliye kararı verilmiş ve sonra fiyatı yükseltilecek, mülklerin ihale edilmesi gerekiyor.

BS: Daha önceki belediyeler nasıl bir yol izlemişlerdi?

KK: 2009-2014 arasında görev yapan AK Partili belediye, belediye mülklerinin kira fiyatlarının, özel mülkiyetteki dükkânlara oranlara çok düşük olması nedeniyle, çok daha düşük miktarlarda fiyatlarda güncelleme yapmıştı.  Şahsa ait dükkân beş ise biz üç yapalım dendi o dönem.

BS: Sıkıntı ne noktada başladı?

KK: 2014 yılında tahliye kararları gönderildiğinde başkana söyledik. Bu kararlar ile ihaleye çıkma zorunluluğu doğdu. Şimdi kiralar daha da artacak. Eğer siz önce esnafla görüşüp onlara danışsaydınız, fiyatları kademeli olarak yükseltseydiniz, esnafı koruyan ve kollayan bir başkan olarak anılacaktınız. Bu insanlar da size duacı olacaktı.

BİR FİRMAYA 99 BİN TL ÖDEME

BS: bunların haricinde meclis toplantılarında gündeme aldığınız konular var mı?

KK: Biz AK Partili meclis üyeleri olarak soru önergesi vermiştik. Başkana sık sık televizyona çıktığını, bunun karşılığında ne kadar ücret ödendiğini sorduk. Herhangi bir ücret ödenmediği cevabını aldık. Yazılı cevap istedik. Başkanın çıktığı pek çok yerel kanal var. Birkaç da ulusal yayın yapan kanala çıkmış. Bunlara toplam 64 Bin TL gibi bir para ödenmiş.

BS: Programlara göre fiyatlar çok mu yüksek?

KK: Bu kanalların dışında, 7 program yapılan özel bir firmaya 99 Bin TL para ödenmiş! Firmanın sahibi Ömer Aydoğdu. Biz bu ismi araştırdık.  Ömer Aydoğdu, yerel seçimler döneminde Hayri Türkyılmaz’ın basın danışmanlığını yapan isim. Program başına 14 Bin 160 TL ödenmiş. Bir de KDV’ler var tabii. Bu işin biraz üzerine gidince belediyeden Aydoğdu’ya 49 Bin TL fazla para ödendiği, bu paranın Aydoğdu’dan geri alındığı söylendi. Şeytan azapta gerek derler. İnsan ister istemez düşünüyor, Aydoğdu’ya yerel seçimler öncesi yaptığı danışmanlğın ödemesi mi yapılıyor?

BS: Barış Sembolü hakkındaki tartışmalar?

KK: Barış Sembolü için 156 Bin 500 TL ödendiği söylendi. Müteahhitlerden ne kadar bağış alındığını sorduk. Önümüzdeki mecliste bilgi verilecek. Müteahhitlerden alınan bağışlar şartlı bağış mı, şartsız bağış mı? Barış sembolü yapacaksınız diye size bağış yapmak için sıraya mı girdiler?

“BÜYÜKŞEHİR MUDANYA’YA 115 MİLYON’LUK YATIRIM YAPTI”

BS: Hayri Türkyılmaz’ın belediyedeki icraatları dışında parti içindeki tartışmalar ve bazı tavırları da gündemde, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

KK: Hayri Bey’in sıkıntısı şu. Televizyonda, mecliste, halkın içinde bir şeyi söylüyor. Biz yanlış konuştuğunu belirtince söylemedim diyor, yanlış anlaşıldı diyor.

Bir televizyon kanalında, Mudanya Belediyesi’nin CHP’li olduğu için Büyükşehir Belediyesi’nin ilçenin suyunu kestiğini söyledi! Çok garip bir düşünce bu. AK Parti Mudanya’da 20 Bine yakın oy aldı. Hayri Bey hizmet alamıyoruz diyor ama hizmet vermediğini söylediği Büyükşehir Mudanya’ya, Buski olarak 100 Milyon TL’lik yatırım yaptı.  Üç noktaya su arıtma tesisi kuruluyor. Sahilden denize atık gitmeyecek. Uygun hatlarda toplanacak. 15 Milyon TL’ye de sahil projesi ihale edildi.

Hayri Bey Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile görüşemediğini söylüyordu. Biz Altepe’ye ulaşıp Türkyılmaz’ın bu söylemini dile getirdik. Altepe Mudanya’ya kendisi gelmek istedi. Hemen Türkyılmaz ve Altepe’yi görüştürdük. Üç CHP’li meclis üyesi ile benimle birlikte bir AK Partili üye, Türkyılmaz ile Altepe’yi bir araya getirdik.

Recep Altepe Mudanya Belediyesi’nin taleplerini sordu. MOBESE kurulması için 300 Bin TL gerekliymiş. Altepe ödeyelim dedi. Genelge çıktı ödeme yapıldı. İki çöp kamyonu talebi oldu, onlar da verildi. Anahtarları Hayri Türkyılmaz’a teslim edildi. İki otobüs lazım dendi, bu gün yarın da o otobüsler teslim edilecek.

Yine o televizyon programında, spiker Büyükşehir’de Mudanya’dan CHP’li ve AK Parti’li meclis üyeleri size destek olmuyor mu diye sordu. Hayri Bey, ben onların samimiyetlerine güvenmiyorum, dedi. Bu lafa kendi CHP’li meclis üyeleri de giriyor. Neye inanmıyorsun? Kendi çalışma arkadaşlarına da inanmıyorsun.

“KENDİ AÇTIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KAPATTI”

BS: Belediyede başkan yardımcıları görevden alınması, müdürlüklerin kapatılması gündemdeydi…

KK: Müdürlüklerin kapatılması için önerge verdi Başkan. Dört kilit müdürlük… Birini de kendi açmıştı. Yanlış bir karardı. CHP’li meclis üyeleri de reddettiler önergeyi. İlk defa başkanın kendi verdiği önergeyi kendi meclis üyeleri reddetti. Görevden alınan iki başkan yardımcısının yerine atama yapılmadı. İki bürokrat başkan yardımcısı var. Bürokratlara yetki verip, ya da tüm yetkileri kendinde toplayıp tek adam sistemine gitmek istiyor.

BS: Seçim döneminde yüzden fazla proje anlatılıyordu. Mudanya’da bu projelerden ne kadarı gerçekleştirildi?

KK: Gözle görülür tek proje gerçekleşti: Tekel Parkı… Oradaki iki işletme yıkıldı. Park olarak düzenlendi. Park olduğu için teşekkür ediyoruz fakat onda da proje hatası var. Bir dönüm civarındaki parkın kullanılabilir kısmı üçte biri kadar. Gerisi vatandaşın faydalanamadığı ölü kısımlar.

Faaliyet raporlarında ise resmi bayram kutlamalarına, belediye kutlamaları gibi yer verilmiş. Neredeyse yüz yıldır gerçekleşen şeyler faaliyet raporuna girmiş.

BS: Sahilde gezilecek mekânlar olmasına karşın seyyar tuvaletlerin de eksikliği de var.

KK: Mudanya’dan Burgaz’a kadar olan 5-6 kilometrelik sahilde tuvaletler Mudanya Belediyesi tarafından kaldırıldı. Hayri Bey, tuvaletleri Büyükşehir yapacak, dedi. Sen niye kaldırdın o zaman? Burgaz sahilinde de belediyeden izin alınarak açılmış bir tuvalet vardı. Vatandaş orayı işletiyor ve kira ödüyordu. Gelir elde ediyorsun diyerek onu da yıktılar. İyi niyetli biri olsa tuvaleti yıktırmaz, bir belediye görevlisi yerleştirir, ücretsiz yapardı.

“TEK BAŞINA İKTİDAR GEREK”

BS: Kadir Bey son olarak böyle bir ortamda, partiniz açısından 1 Kasım seçimlerini nasıl görüyorsunuz?

KK: Oyumuzu Mudanya’da 20 Binin üzerine çıkararak birinci parti olmak istiyoruz. İlçemizin hak ettiği hizmetler Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmeye devam edilecek.

Ülkemizin istikrar ve güvene ihtiyacı var. Ülke olarak koalisyon kültürümüz yok maalesef. Bu nedenle AK Parti’nin yeniden tek başına iktidara gelmesi gerekiyor. Türkiye çapında %45 oy alacağımızı düşünüyorum.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…