Home GÜNCEL Çini fırınları kazısı başladı

Çini fırınları kazısı başladı

- Guncellenme Tarihi: 10 Ağustos 2015 11:26
4 min read
Çini fırınları kazısı başladı için yorumlar kapalı
0
İZNİK ‘ÇİNİ FIRINLARI’ KAZISI BAŞLADI

Bursa’nın İznik ilçesinde her yıl temmuz ayı ortalarında başlatılan ve ağustos ayı sonunda sonlandırılan ’İznik Çini Fırınları’ kazı çalışmaları başladı.
Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı başkanlığında yürütülen ’İznik Çini Fırınları Kazısı 2015’ sezonu çalışmalarına, İstanbul Üniversitesi ağırlıklı çeşitli uzman ve öğrencilerin oluşturduğu yaklaşık 20 kişilik bir ekiple 20 Temmuz da başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi adına Bakanlar Kurulu kararıyla yürütülen çalışmalarda çini ve seramik üretim teknolojilerini aydınlatmaya yönelik veri sağlama araştırmalarının eylül ayı başına kadar sürmesi planlanıyor. Kazı Başkanı Demirsar, “Çalışmalar bu yıl da İznik II. Murat Hamamı’nın doğusunda yer alan BHD kodlu kamulaştırılmış alanda, 14. ve 17. yüzyıllar arasında faaliyet gösterdiği tespit edilen çini fırınları ve atölyelerin bulunduğu şantiyede devam edecek. 2013 yılında kamulaştırılarak BHD kodlu alanımıza eklenen, alana kuzeyden bitişik yaklaşık 500 metrekarelik yeni bölümde geçtiğimiz yıl başlanan çalışmalar, bu yıl daha da yoğunlaştırılarak devam edecektir. İstanbul Üniversitesinin en uzun soluklu kazılarından biri olan İznik Kazıları, bu yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteği, İznik halkının anlayış ve ilgisiyle sürdürülebilmektedir” dedi.
ÇİNİ FIRINLARI NASIL BULUNDU
Yüzyıllar boyunca toprak altında kalarak varlığını hissettirmeyen İznik Çini Fırınları, 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji bölüm başkanı Prof. Dr. Oktay Aslanapa tarafından keşfedildi. 1994 yılından itibaren çalışmalar yine aynı bölüme ait öğretim üyesi Prof. Dr. Ara Altun başkanlığında, çeşitli bilim adamları ve öğrencilerin katılımıyla sürdürüldü. Bugün ise bu görevi Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı yürütmekte. 11-17. yüzyıllar arasında İznik keramik ve çinilerinin üretim merkezi olan bu yörede ortaya çıkan eserler, ziyaretçileri büyülemekte. İznik Müzesinde sergilenen bu tür eserlerin yüzde 99’u bilimsel kazılar sonucu ’Çini Fırınları’ndan ortaya çıkarılmıştır.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

KFA Fuarcılık Dünya Savunma Sanayisini IDEF’te Buluşturacak

IDEF’25 17’nci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, T.C…