Home GÜNCEL “10 liraya satılan kestane şekerlerinde başka ürünler kullanılıyor”

“10 liraya satılan kestane şekerlerinde başka ürünler kullanılıyor”

- Guncellenme Tarihi: 10 Ağustos 2015 11:19
7 min read
“10 liraya satılan kestane şekerlerinde başka ürünler kullanılıyor” için yorumlar kapalı
0
KESTANE ŞEKERİNİN PİYASASI KONUŞULDU.

İlka Şekerleme Genel Müdürü Mümin Akgün, piyasada çok düşük fiyatlarla çikolatalı kestane şekeri satıldığını vurgulayarak, “Ham kestanenin kilosu 10 lirayı geçti. Çikolatanın kilosu 40 lira, şekerin kilosu da 4 lira. Ama piyasada kilosu 10 liraya çikolatalı kestane şekeri satılıyor. Bu ürünlerin çikolatalı kestane şekeri olması imkansızdır. İçeriklerinde başka ürünler kullanıldığını düşünüyoruz” dedi.
Kardelen ve Cardelion markalarıyla üretim yapan İlka Şekerleme firmasını ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü yöneticileri kestane şekerlerinin orjin tespiti konusunda sektöre destek olmaya hazır olduklarını bildirdi. İlka Şekerleme Genel Müdürü ve şirket ortağı Mümin Akgün, Ticaret Müdürü ve şirket ortağı Utku Özdemir ile Ar-Ge Kalite ve Kalite Kontrol Sorumlusu Ebru Aygün, ziyaret sırasında kaliteden taviz vermeyen kestane şekeri üreticilerinin en büyük sorunun merdiven altı üretim yapan firmalar olduğunu aktardılar. Piyasada çok düşük fiyatlarla çikolatalı kestane şekeri satıldığını ifade eden Mümin Akgün, “Ham kestanenin kilosu 10 lirayı geçti. Çikolatanın kilosu 40 lira, şekerin kilosu da 4 lira. Ama piyasada kilosu 10 liraya çikolatalı kestane şekeri satılıyor. Bu ürünlerin çikolatalı kestane şekeri olması imkansızdır. İçeriklerinde başka ürünler kullanıldığını düşünüyoruz” dedi.
Mümin Akgün hangi koşullarda ve içeriğinde ne kullanıldığı bilinmeyen kestane şekerlerinin Bursa’daki tarihi ve turistik mekanlarda, işporta tezgahlarında vatandaşlara satıldığını da belirterek, “Kestane şekeri ambalajlı bile olsa açıkta satılamaz. Belirli bir ısıda muhafaza edilmesi tüketiciye ulaşana kadar hijyenin sağlanması ve soğuk zincirin korunması gerekiyor. Bu nedenle üretim ve satış aşamalarında denetim şart. Halkımızda sağlık açısından risk taşıyan bu tür ürünleri asla almalı” diye konuştu.
Akgün, bu tarz ürünlerin içeriğinin tespit edilmesini istediklerini belirterek, “Enstitünüzün laboratuvarlarında çok gelişmiş cihazlar olduğunu biliyoruz. Sizlerden beklentimiz piyasada üretilen her marka kestane şekerini analiz etmeniz ve içeriklerini kamuoyu ile paylaşmanızdır. Aynı zamanda da gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından da önemli bir adım olacak” açıklamasını yaptı.
Akgün’ü dikkatle dinleyen Enstitü Müdürü Harun Seçkin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olan kurumlarının dünya genelinde geçerliliğe sahip akredite bir laboratuvar olduğunu söyledi. Bakanlığa bağlı kurumlardan gelen ürünlerin içeriklerini araştırdıkları gibi özel sektörden gelen talepler üzerine de ürün analiz yaptıklarını ifade eden Seçkin, “Kestane şekeri üreticileri olarak münferiden veya kuracağınız bir dernek ile bize başvurabilir ve ürün analizi isteyebilirsiniz” dedi.
Yapacakları analiz sonrasında kestane şekeri veya çikolatalı kestane şekerinin içeriğinde bulunan tüm ham maddeleri ve orjinlerini tespit edebileceklerini de vurgulayan Harun Seçkin, “Biz enstitü olarak kendiliğimizden piyasadan ürün toplamıyoruz. Bakanlığa bağlı kurumlardan gönderilen ürünleri analiz ediyoruz. Az öncede ifade ettiğim gibi özel sektör kuruluşlarının taleplerine de cevap verebiliriz. Bu konuda hazırlanmış ve halen uygulamakta olduğumuz iş birliği protokollerimiz var. Bu tarz iş birliklerinde devletin önemli destekleri de var” şeklinde konuştu.
ANALİZLERE YAKINDA BAŞLANACAK
Enstitü Teknik Koordinatörü Orhan Eren ve Eğitim Yayın Bölümü Sorumlusu Erdal Eroğlu’nun hazır bulunduğu görüşmede, önümüzdeki süreçte piyasada satılan kestane şekeri ve çikolatalı kestane şekerlerinin analizlerinin yapılıp orjinlerinin tespit edilmesi için gereken adımların atılması yönünde görüş birliğine varıldı. Toplantıda ayrıca kestanenin atık maddesi olan iç ve dış kabuklarının değerlendirilmesi yönünde de çalışma yapılmasına karar verildi.

Kaynak:Hürriyet.com

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Bir Araya Geldi

DOSAB ve DOSABSİAD tarafından bu yıl da gerçekleştirilen geleneksel iftar yemeği programın…