Home GÜNCEL Mübadele kültürü ve sürdürülmesi masaya yatırıldı

Mübadele kültürü ve sürdürülmesi masaya yatırıldı

- Guncellenme Tarihi: 3 Ağustos 2015 10:25
9 min read
Mübadele kültürü ve sürdürülmesi masaya yatırıldı için yorumlar kapalı
0

Mudanya Belediyesi tarafından düzenlenen ve üniversitelerden hocaların önemli bilgi paylaşımında bulunduğu “Mübadele Kültürü ve Sürdürülmesi Konulu Çalıştay”da, mübadele kültürü ve tarihi geçmişi masaya yatırıldı.

Barışın ve Kardeşliğin Başkenti, Dünya Barış Kenti Mudanya’da, “Mübadele Kültürü ve Sürdürülmesi Konulu Çalıştay” Tirilye’de gerçekleştirildi. Çalıştaya Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve Eşi Gülbahar Türkyılmaz’ın yanı sıra, CHP Mudanya İlçe Başkanı Selahattin Avcı, Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Ay ve Eşi Mürvet Ay, Tirilye Mahalle Muhtarı Süleyman Alkız, Mudanya Belediye Meclis Üyeleri Servet Usta ve Hayati Samast, Mudanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Gülşen Dağlı, Mudanya’da yaşayan mübadiller ve çok sayıda davetli katıldı. Çalıştaya konuşmacı olarak, Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilcisi H.Cumhur Aksan, Lozan Mübadilleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arif Ümit İşler, Tirilye Kültür-Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Prof.Dr.Yusuf Oğuzoğlu, Küçük asya Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr.Stavros Anestidis, Londra Üniversitesi Yakın ve Orta Doğu Dilleri ve Kültürleri Bölümü Prof.Dr.Yorgos Dedes, Edebiyat Tarihçisi Prof.Dr. Selim Kuru, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Funda Tunçdöken katıldı. Çalıştayın açılışında konuşma yapan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, kendisinin de bir mübadil çocuğu olduğunu belirterek, mübadil kültürünün yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması açısından bu çalıştayın büyük önem taşıdığını vurguladı. Başkan Hayri Türkyılmaz, “30 Mart’ta göreve geldiğimde, kültürel ve sanatsal etkinliklerin en üst seviyeye çıkarılması gerektiği, bilinmeyenlerin bilinir hale getirilmesi hem Mudanya’mız için, hem ülkemiz için çok önemliydi. Bunun için çaba sarf ediyoruz ve etkinlik sayımızı gün geçtikçe artırıyoruz. Mudanya’mızda öylesine değerler var ki, bizden öncesi ve bizim sürecimizde olan bu değerleri en iyi şekilde tüm Türkiye ve dünyaya duyurmamız gerekiyor. Bu tür etkinlik ve çalıştaylarla, bunu en iyi şekilde gerçekleştireceğimize inanıyorum” diye konuştu.

unnamed (20)

“GEÇMİŞİMİZLE BULUŞACAĞIZ, KİMLİĞİMİZE KAVUŞACAĞIZ”

Başkan Türkyılmaz, mübadele döneminde, birçok zorluk yaşandığına dikkati çekerek, “Geçtiğimiz aylarda Mudanya’mıza kardeş şehrimiz Yunanistan’ın Halkidiki Mudania Nea, Propondida Kenti Belediye Başkanı Manolis Karas ve beraberindeki heyet geldi. Belediye Başkanı Manolis Karas demişti ki; Sizler şanslısınız, neden, çünkü siz Girit’ten Türkiye’ye geldiğinizde burada barınacağınız ev vardı, ama bizler şanssızdık, çünkü gittiğimiz yerde barınacağımız evimiz bile yoktu ve ev yapmak zorunda kaldık. Bakın neler yaşanmış. Demek ki, bu kardeşliğimizi sadece Türkiye genelinde değil, bütün dünya üzerinde geliştirmemiz gerekiyor. Onlarla birlikte bu dayanışmayı, bu değerlerimizi paylaşmamız gerekiyor. Dünya barış şehri Mudanya için yola çıktık. Bunu da her alanda gerçekleştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Kim ne yaparsa yapsın, bizler doğru yaptığımız biliyoruz. Çünkü kentler kimlikleriyle ortaya çıkar. Bizim de bir kimliğimiz ve geçmişimiz var. Geçmişimizi hatırlamak için birçok değerlerimizi ortaya çıkarmamız gerekiyor. Geçmişimizle buluşacağız, kimliğimize kavuşacağız. Geçmişimizi yok sayarak, unutarak, unutturarak geleceğe taşıyamayız. Bunun için büyük çaba sarf ediyoruz. Mudanya’mızın gerek tarım, gerek eğitim, gerek kültür, gerekse tarihte olsun her değerini ortaya çıkarmak için önemli çalışmaları hayata geçiriyoruz” dedi. Mudanya’da ilk defa turizm Master Planı hazırlandığını belirten Başkan Türkyılmaz, bu planla Mudanya’da var olan tarihi, kültürel ve doğal bütün değerlerin ortaya çıkarılacağını, bu çalışmanın turizmde Mudanya’nın önünü açacağını vurguladı. Çalıştay kapsamında, Girit mutfağının birbirinden leziz yemeklerinin sunulduğu öğlen yemeği, katılımcıların büyük beğenisini topladı. Çalıştay sonunda konuşmacılara ve katılımcılara Tirilye’deki tarihi ve kültürel yerler gezdirildi. Başkan Hayri Türkyılmaz, çalıştay katılımcılarına plaket ve çeşitli hediyeler vererek, Mübadele Kültürü ve Sürdürülmesi Çalıştay’ına katkılarından dolayı teşekkür etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bursa’da 23 Nisan Coşkusu Kentin Dört Bir Yanını Sardı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Çocuk Şenliği’nde çocuklar, birbirinden …