Home EKONOMİ SEKTÖREL İNCELEME “MUTFAK DEKORASYONU”

SEKTÖREL İNCELEME “MUTFAK DEKORASYONU”

- Guncellenme Tarihi: 27 Temmuz 2015 15:03
19 min read
SEKTÖREL İNCELEME “MUTFAK DEKORASYONU” için yorumlar kapalı
0

Son yıllarda dekorasyon trendleri oldukça değişti. Mutfak dekorasyonu diyince akla ilk gelen tabii ki mutfak dolapları.  Her geçen gün çıkan yenilikler, değişen moda, hızla ilerleyen teknoloji üretici ve tedarikçi firmalara hız katıyor. Müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda yenilikleri yakından takip etmek, uygun çözümler sunmak, bütün bunları yaparken müşteri memnuniyetini sağlamak gerçekten zor. Bu hafta Mutfak&Banyo dekorasyonu ile ilgili bir inceleme yaptık.  Dekorasyon sektöründe tercih edilen firmalar, en çok tercih edilen ürünler ve sektörde yaşadıkları sıkıntılar hakkında bilgi verdi.

GELİNCİK İNŞAAT

gelincik1

2015 yılının hazır mutfak & banyo trendleri nelerdir?

Son dönemlerde giyimde, dekorasyonda olduğu gibi eskiye bir dönüş var. Kullanılan malzemelerin dokuları ortaya çıktı, doğal malzemeler daha fazla kullanılmaya, endüstriyel tarzlar tercih edilmeye başlandı. Klasik, country, modern, kulpsuz, çerçeveli, cam kapaklı ve canlı renklerle geniş bir seçim yelpazesi müşterilere sunulabiliyor.Dünyanın önde gelen mutfak firmaların da geri dönüşümde çevreye zarar vermeyen belgeli ürünler kullanılmaktadır. Mutfak üreticileri için sağlığınız önemlidir, anti kanserojen sağlığımızı koruyan kapak, gövde ve tezgâh malzemeleri ile üretim yapmaktadırlar. Türkiye’nin kalite denince akla gelen markası Demsaş mutfak  & banyo bu kriterlere titizlikle uymaktadır. Demsaş, modern ve klasik mutfaklarda kişiye özel sınırsız seçenek sunuyor.30 değişik kapak modeli,186 renk alternatifi, 56 çeşit kulp, 3 farklı yükseklikte 25 çeşit laminat tezgâh, sayısız akrilik ve taş tezgâh çeşitleri. Tanınan ithal markaların sayısız aksesuar çeşidi ile hizmet vermektedir. Ayrıca özel tasarım banyo dolapları ve toplu işlerde kapı, portmanto ürünlerimizle de hizmet vermekteyiz. Mutfakları tasarlarken; kadınların işini kolaylaştırmayı hedefleyen Demsaş’ta; malzeme seçiminde sağlığa uygunluk olmasının yanında az kirlenen ve kolay temizlenen olmasına özellikle dikkat ediliyor, beden sağlığını korumak amacıyla ergonomik tasarımlara öncelik veriliyor. Mutfak ve banyolarda kişisel sağlığı koruyucu, antikanserojen ortamları, kullandığı “Uluslararası E1 Kalite Standardı” belgeli kapak ve gövde malzemelerle yaratıyor.

Mutfak &banyo sektöründe yaşanan sıkıntılar nelerdir?

Yeni inşaat projeleri, kentsel dönüşüm ve yenileme eğilimleri ile ankastre mutfak pazarı son yıllarda ortalama % 20 büyümeye ulaşmıştır. Türkiye’de tüketicinin ankastre mutfak ile henüz uyum döneminde olduğu öngörülmektedir. Gelişmiş ülkelerde ankastre mutfakların toplam içinde payı %

80 iken Türkiye’de bu pay % 20 olarak tahmin edilmektedir. Bu çerçevede değerlendirildiğinde ankastre mutfak için önemli bir pazar potansiyeli bulunmaktadır. Ankastre ürünler son yıllarda orta segment tüketicinin de artan talebi ile birlikte yeni mutfakları tamamlayan ürünler haline gelmiştir. Tüketicilerin günümüzde mutfaklarını daha pratik, işlevsel ve zaman geçirdikleri bir yer olarak tasarlamaları ile ankastre mutfak talebi artmaktadır. Geleneksel mutfak dolaplarından hızla verimli ve fonksiyonel olarak kullanılabilen; pişirme, yıkama ve saklama ünitelerinin doğru planlandığı markalı mutfak mobilyalarına dönüşüm artmaktadır. Aynı değişim banyo mobilyalarında da gerçekleşmektedir. İşlevselliği gitgide artan kısıtlı alanlardan azami yarar sağlayabilen banyo mobilyalarına dönüşüm hızlanmıştır. Mutfak mobilyaları ankastre mutfak ürünleri ile iç içe geçen yapısıyla bünyesinde ankastre eviyeler, davlumbazlar, çöp öğütücüler gibi farklı ürünleri de barındırır hale gelmiştir. Türkiye’de sektörde üretici ve ithalatçı olarak 25 firma faaliyet göstermektedir. Pazar hızlı büyümektedir ve pazar büyüklüğünün 2013 yılında 1,5 Milyar USD iken 2014 yılında 1,8 Milyar USD’ye ulaştığı öngörülmektedir. İç pazarda yaklaşık 2 Milyon adet ürün tüketilmektedir. Bunun 1,8 Milyon adedinin yurtiçinde üretildiği tahmin edilmektedir. Dünya ahşap mutfak ihracatı 2008 yılında 6 Milyar USD olarak gerçekleşmiş, 2009 yılında ise önemli ölçüde gerilemiştir. Dünya ahşap mutfak ihracatı 2010 yılından itibaren kademeli olarak artmaktadır. 2013 yılında ihracat yeniden 5.97 Milyar USD’ye yükselmiştir. Almanya, Çin ve İtalya ilk üç ihracatçıdır. Türkiye 39 Milyon USD ile 20. büyük ihracatçıdır. En büyük ithalatçı ise 1 Milyar USD ithalatı ile ABD’dir. Ayrıca yaşanan sorunları; Yerel üreticilerin haksız rekabeti *Yerli hammadde sıkıntısı* Kamusal yükler,*Meslek eğitim yetersizliği * Lojistik * Çin ve Uzakdoğu’da üretilen ürünler başlıklarında toplayabiliriz.

ESAS YAPI

esas

2015 yılında mutfak dekorasyonunda en çok hangi ürün tercih edildi?

Lake ürünler var, fiyatları biraz yüksek olduğu için pek tercih edilmiyor. Membran kapaklar var, parlak renklerde çizilme ve  solma yapabildiği için pek tercih edilmiyor. Son dönemde en çok revaçta olan ürün Akrilik dolaplardır diyebiliriz. Renklerde ise mürdüm, bordonun yanında mavi renkler talep görmeye başladı. Ama genelde eve bir ferahlık katması açısından beyaz renkler, açık renkler tercih ediliyor. Müşteriler ürün seçerken biraz daha dikkatli olsunlar. Biz birinci sınıf mdf malzeme kullanıyoruz, kaplamasını parlak, beyaz kullanıyoruz. Ama bunun ikinci, üçüncü sınıfı var, sunta olarak yapılanı da var. Halk arasında da suntalam malzemeye karşı bir önyargı var, çok kötü bir ürünmüş gibi algılanıyor ama bugün bir çok büyük firma suntalam malzeme kullanıyor. Hem fiyat açısından daha ekonomik hem de vida tutma açısından sunta daha iyidir. Kötü tarafı aşırı nemli ortamda  ya da suya maruz kaldığında  bozuluyor olması. Evinizi su basmadığı sürece suntalam de tercih edilebilir. Mutfak tezgahlarında da çok çeşit var; döküm mermeritler, granit, çimstone gibi ürünler var. Mutfak tezgahlarında biz genelde Akrikor tezgahı tercih ediyoruz. Döküm malzeme bir bütün halinde olduğu için su kaçağı gibi sorunlar yaşanmıyor, o nokta bir avantaj sağlıyor. Tabi her şeyden önce müşterinin önceliği önemli. Tezgahın çizilmesini istemeyen o zaman çimstone ya da granit tercih edecek. Akrikor ürünün bir avantajı daha var, mutfaklarda güzel kombinler yapılabiliyor. Zevkler ve tercihler doğrultusunda malzemeler değişebiliyor.

Sektörün sıkıntıları nelerdir?

Sıkıntı olarak bazen müşteriler gittikleri bir yerde bir ürün beğeniyorlar, ve o ürünün aynısını istiyorlar. Biz ölçümüzü yaptıktan sonra bilgisayar ortamından projelendiriyoruz, tasarımını yapıyoruz, ölçüsüne kadar müşteriye gösteriyoruz. Mutfak bu şekilde olacak diye, onayını aldıktan sonra hazırlayıp montajını yapıyoruz ama bazen müşteriler o ürünü bilgisayar ortamında görüp onay verdiği halde ben bunu istememiştim diyebiliyor. Bu durumu şu şekilde özetlemek daha doğru olur; Bir başkasının mutfağına o renk yakışmıştır, mutfağı geniştir, renkler, model uymuştur. Aynısı yapılsa bile oradaki gibi olmayacaktır. Ama müşteri onun aynısını hayal ederek istiyor evdeki mobilyalarıyla hiç uymasa da gördüğünü istiyor bu sefer sonuçtan memnun kalmıyor. Bu önemli bir konu, ürün tercih ederken kalitesi, fiyatı kadar eve uygun olup olmayacağına da dikkat etmeliler. Diğer bir konu haksız rekabet, ülkemizin bitmeyen sıkıntısı, her alanda yaşanıyor maalesef. Sigortasız adam çalıştırıyor, vergi vermiyor. Biz ince ince hesap yapıyoruz, belli toptancılarla görüşüp, hesap yapıyoruz ama bazen bir müşteri geliyor falanca yer şu fiyata yapıyor diyor. Bu mümkün değil, fiyat ortada, maliyet ortada ama firma elemanlar boş durmasın diye, günü kurtarmak adına böyle şeyler yapabiliyor. Müşterilerde de güven problemi oluyor. Müşteri aynı ürünü başka yerde daha ucuz fiyata görünce ya da daha yüksek fiyata görünce aklında soru işaretleri oluşuyor. Firmaya karşı güvensizlik oluşuyor. Maalesef insanlar cebini kurtarmak için bu tarz yollara baş vuruyor ama bütün firmalar bu durumdan etkileniyor.  Rızkı veren Allah tabii ki ama bizim gayemiz bizimle alışveriş yapan insanları mutlu etmek, memnun etmek bizim birinci hedefimiz bu.

DMC KIRAÇLAR DEKORASYON 

dmc

 

Bu sene Mutfak dekorasyonunda en çok hangi ürünler tercih edildi?

İnsanların zevkleri, tercihleri, bütçeleri farklı tabi, ama bu sene mutfak dolaplarında lake ve akrilik tercih ediliyor. Mutfağı cıvıl cıvıl görmek isteyenler genelde bordo, mürdüm tercih ediyor, mutfağı küçük olanlar ya da ferah bir mutfağa sahip olmak isteyenler açık renkleri tercih ediyor. Mutfak tezgahlarında ise çimstone en fazla tercih edilen ürün arasında.

Sektörde yaşadığınız sıkıntılar neler?

Her sektörde var olduğu gibi haksız rekabet. Vergi veriyorsunuz, çalışanlarınızın sigortasını yaptırıyorsunuz, gelir -gider hesaplarınızı takip ediyorsunuz ama biri piyasaya çıkıyor, fiyatları aşağı çekerek işinize engel oluyor.  Bir çoğunun yeri belli değil, yani müşteriye belki ucuz hizmet veriyor ama müşteri bir sıkıntı yaşadığı zaman karşısında bir muhatap bulamayacak.

DECOREX DEKORASYON

deco

Bu yıl mutfak dekorasyonunda en çok hangi ürünler tercih edildi?

Mutfak dolaplarında en çok Lake tercih edildi, renkler genelde açık tonlar ama beyaz  renk en çok tercih edilen renk oldu diyebilirim. Mutfak tezgahında da en çok çimstone ve granit  talep gördü.

Sektörde yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?

Ben Bursa’nın dekorasyon konusunda biraz geriden geldiğini düşünüyorum. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde kullanılan, moda olan ürün daha sonra Bursa’ya geliyor. Yine  teknoloji anlamında da böyle. Yani hem üretim konusunda biraz geriden takip ediyoruz. Onun dışında rekabet şartları adil değil. Kendimize bir çeki düzen vermemiz gerekiyor. Pazar büyük, ve her geçen gün yeni bir firma çıkıyor önemli olan piyasaya çıkmak değil, devamını getirmek, kalıcı olmak,tercih edilmek, güven vermek.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

İnegöl’de 23 Nisan Dolu Dolu Geçecek

İnegöl Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı düzenlenecek etkinliklerl…