Home GÜNCEL Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme

Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme

- Guncellenme Tarihi: 15 Temmuz 2015 10:41
8 min read
Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme için yorumlar kapalı
0

Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi Diyetisyeni Esranur Kılıçoğlu’ndan Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin ipuçları…

“Doruk’ta sağlık, yaşamda ayrıcalık” sloganı ile yaşamı vatandaşlar adına ayrıcalıklı kılmaya çalışan Doruk Yıldırım Hastanesi Diyetisyeni Esranur Kılıçoğlu, Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşları sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirmek adına açıklamalarda bulundu. Sağlığın korunmasında ve geliştirilmesinde hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Doruk Yıldırım Hastanesi Diyetisyeni Esranur Kılıçoğlu, “Ramazan ayı boyunca oruç tutulduğu için, günlük öğün sayısı azalmakta ve beslenme düzeninde değişiklikler meydana gelmektedir. Bu nedenle bayramda normal yeme düzenine geçildiğinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girilmektedir” dedi.

Kılıçoğlu, hazımsızlık ve mide problemlerine dikkat çekti…

Bayram sonrası aşırı yemeyle beraber bazı problemlerin kaçınılmaz olduğuna işaret eden Kılıçoğlu, bu bağlamda hazımsızlık ve mide problemlerinin başı çektiğini ifade etti. Kılıçoğlu, “Bayramda özellikle tatlı tüketimi de artmaktadır. Bu dönemde birden bire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı miktarda tüketmek, sindirim sisteminde ve vücudun diğer bölümlerinde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Özellikle bu dönemde hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ ve kolesterol düzeyini de yükseltebilir. Ailesinde kalp, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerin bu konuda daha hassas davranmaları önemlidir. Bu nedenle kişilerin bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Bayram boyunca kalabalık ve çok keyifli olan aile yemeklerinin sık olmasının yenilen yemek miktarını artırdığını belirten Kılıçoğlu, özellikle gün boyu aç kalmaya alışan midede sorun yaşanmaması için yemek miktarlarının azaltılıp öğün sıklıklarının artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

BAYRAM İÇİN SAĞLIKLI BESLENME İPUÇLARI

Doruk Sağlık Grubu Doruk Yıldırım Hastanesi Diyetisyeni Esranur Kılıçoğlu, bayram için sağlıklı beslenme ipuçlarını ise şöyle sıraladı:

1 – Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Peynir, yumurta, zeytin, domates-salatalık, buğday ekmeği gibi besinlerden oluşan hafif ve dengeli bir kahvaltı tercih edilmelidir.

2 – Yemekler 3 ana öğün ve en az 2 ara öğün olmak üzere az az ve sık sık yenilmelidir. Ara öğün, 15 Temmuz 2015 alternatifleri olarak meyve, yoğurt, ayran, süt tercih edilebilir.

3 – Kızartma ve kalorisi yüksek ağır yiyecekler yerine hafif, ızgara, buğlama, haşlama tarzı yiyecekler tercih edilmelidir.

4 – Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Bayramda bilinçsizce fazla tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi problemlere neden olabilir.

5 – Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları ve çikolatalardan az miktarda yenilmelidir. Ayrıca seçici olup ikram edilen her şey tüketilmemelidir.

6 – Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı artırılmalı, günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi içecekler eklenebilir.

7 – Kahve ve çay gibi kafeinli içecek tüketimine dikkat edilmeli, bitki çayları tercih edilmelidir. Günlük 2 fincandan fazla kahve tüketilmemelidir.

8 – Ramazan ayı boyunca hareketin azalması, açlık, yeterli sıvı tüketilememesi sonucunda sindirim sistemi rahatsızlıkları görülebilmektedir. Bu rahatsızlıkların önlenmesi için günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli, her öğünde salata tüketilmeye özen gösterilmelidir.

9 – Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, uyguladıkları diyete bayram süresince de devam etmeleri önemlidir. Ayrıca 0-12 yaş grubundaki bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları önemlidir.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…