Home GÜNCEL Cumalıkızık Müzesi yenilenen yüzüyle ziyarete açıldı

Cumalıkızık Müzesi yenilenen yüzüyle ziyarete açıldı

- Guncellenme Tarihi: 22 Haziran 2015 15:46
10 min read
Cumalıkızık Müzesi yenilenen yüzüyle ziyarete açıldı için yorumlar kapalı
0

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce kararlılıkla sürdürülen çalışmalar sonucu UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınarak Bursa’nın değeri olmanın ötesinde insanlık adına evrensel bir değer haline gelen Cumalıkızık Köyü’nün 700 yıllık tarihi, gelenek ve görenekleri, yaşam tarzı, yenilenen Etnografya Müzesi ile gelecek kuşaklara aktarılıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından çağdaş müzecilik konseptinde yeniden ele alınan Cumalıkızık Etnografya Müzesi, Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin birinci yıl dönümünde yenilenen yüzüyle ziyarete açıldı.

cuma

Kılıç Kalkan Müzesi, Tekstil Sanayii Müzesi, Enerji Müzesi, İpek Müzesi, Göç Tarihi Müzesi ve Para Müzesi gibi eserlere Bursa’nın somut olmayan kültürel mirasına ışık tutan ve müzecilik alanında Türkiye’ye örnek gösterilen Bursa Büyükşehir Belediyesi, Cumalıkızık Etnografya Müzesi’ni de yenilenen yüzüyle ziyarete açtı. Köylünün kendi imkânları ve Cumalıkızık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin çabaları ile ortaya çıkan ve köy halkının kullandığı tarımsal aletler ve ev eşyaları gibi ürünlerin sergilendiği müze, Büyükşehir Belediyesi tarafından çağdaş müzecilik konseptinde yeniden ele alındı. Orijinal mimarisiyle günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş ender köylerden biri olan Cumalıkızık’ın tarihini ve geleneklerini gelecek kuşaklara aktaracak olan müze, tarihi köyün UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasının yıldönümünde yeniden ziyarete açıldı.

Tarihe ışık tutacak

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, UNESCO Bursa Alan Başkanı Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu ve ICOMOS’dan gelen heyetin de katıldığı açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UNESCO’ya girişin birinci yıl dönümünde böyle bir etkinliğe imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Bursa’daki her dönemin izlerini gün yüzüne çıkarmak için yoğun bir çaba harcadıklarını hatırlatan Başkan Altepe, “Kızık boylarının hikâyesi ile başlayan müzedeki yolculuk, yaşayan müze Cumalıkızık Köyü’nün somut olmayan kültürel mirasını da içinde barındırıyor. Köy halkının kullandığı toprak testiler, şamdanlar, fenerler ve tarım aletleri gibi günlük kullanım eserlerinin sergilendiği müzede toplam 240 adet eser yer alıyor. Müzede ayrıca UNESCO Dünya Mirası ilan edilen Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ın üstün evrensel değerini açıklayan bir köşe de yer alıyor. Cumalıkızık Köyünün tarihinin, gelenekleri görenekleri ve yaşayışlarının içinde saklandığı ve bunlardan birer öğeyle tanıtımının yapıldığı Cumalıkızık Müzesi, Pazartesi hariç her gün ziyarete açık olacak” diye konuştu.

Turistler sadece evleri görmeye gelmiyor

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da bir yıl önce yaptıkları ve Cumalıkızık için neler yapılabileceğinin görüşüldüğünü toplantıda Etnografya Müzesi’nin de gündeme geldiğini hatırlatarak, Türkiye’de müzeciliği en iyi yapan bir Büyükşehir Belediyesine sahip olduklarını, bu müzeyi yeniden düzenleme işini de Büyükşehir Belediyesi’ne verdiklerini söyledi. O toplantıdan sonda müzenin Yıldırım Belediyesi’nden Büyükşehir’e geçtiğini dile getiren Karaloğlu, “Güzel bir çalışma ortaya kondu. Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Cumalıkızık’ı bu kadar önemli kılan mimari yapıları, taş döşeli yolları kadar köy halkının örf, adet ve geleneklerini yaşatması, konuklarını güler yüzle karşılamaları. Turistler buraya sadece binaları, taş yolları görmeye gelmiyor. Sizin adetinizi, geleneğini ve güler yüzünüzü de görmeye geliyor. Bunu sakın unutmayın” dedi.
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali de köy girişindeki tezgahların tarihi dokuya uygun olması, tabelaların yeniden düzenlemesi gibi bir dizi çalışmayı hayata geçirdiklerini hatırlatarak, müzenin yenilenmesine sağladıkları katkı nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti.
UNESCO Bursa Alan Başkanı Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu da geçtiğimiz yıl sadece Bursa’nın bir yerleşkesi olan Cumalıkızık’ın artık evrensel bir yerleşke olduğunu vurguladı.

cuma1

ICOMOS Heyeti adına konuşan Alvaro Bayo da Cumalıkızık’ta bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen Başkan Altepe protokol üyeleri daha sonra müzeyi gezdi.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

İnegöl’de Fidanlar Toprakla Buluştu

Milli Ağaçlandırma Bayramı kapsamında Akbaşlar kırsal mahallesi bölgesinde fidan dikme etk…