Home FOTO GALERİ ULUSLARARASI MESLEKLER !..

ULUSLARARASI MESLEKLER !..

- Guncellenme Tarihi: 11 Aralık 2017 11:53
9 min read
ULUSLARARASI MESLEKLER !.. için yorumlar kapalı
0

“Geleceğin mesleklerinin neler olacağı?” sorusu her dönem tartışılır.

 

Son yıllarda; Dijital yaşamla birlikte, sanal dünyaya hitap eden mesleklerin öne çıkacağı kesin! Yazılım Mühendisliği, Yapay Zekâ Uzmanlığı, Veri Analistliği, İnternet ve Ağ Teknolojileri Güvenliği, Bilgi Teknolojileri Yönetimi, Dijital Tasarım, Dijital Yayıncılık, Bulut Sistemleri Uzmanlığı, Sosyal Medya Uzmanlığı, Blockhain Uzmanlığı, Drone Pilotluğu, Robot Uzmanlığı…
Ama her şey öylesine hızlı değişiyor ki bugün geleceğin meslekleri olarak isimlendirdiğimiz yukarıdaki mesleklerin pek çoğu üç beş yıl sonra demode meslekler arasına girebilir!
Son 50 yıldaki teknolojik gelişme, son 5 bin yıldan daha fazla.                                                        Yine aynı şekilde, 20 yıldaki gelişmeler de son 100 yılın toplamından daha çok!.

.

Yukardaki  soruya bir yanıt da dünyanın en büyük firmalarının insan kaynakları, strateji uzmanları ile yöneticilerinin de katılımıyla hazırlanan raporla verildi.

 

Fortune Global 500’de yer alan 150 şirketin de aralarında olduğu 350’den fazla şirket temel alınarak hazırlanan rapora göre 4 yıl içinde işgücü piyasasında köklü değişiklikler olacak..

Yapay zekâ, robot bilimi, nanoteknoloji, 3D baskı, genetik ve biyoteknoloji gibi alanların gelişimi ile birlikte önümüzdeki 4 yıl içerisinde yalnız iş modellerinde değil işgücü piyasasında da yaygın değişim olacak..

Bazı meslekler ortadan kalkacak. 7.1 milyon iş kaybı yaşanacak, 2.1 milyon yeni iş üretilecek..

Yeni yaratılacak işler daha çok “Bilgisayar ve Matematik” ya da “Mimarlık ve Mühendislik” gibi özelleşmiş iş gruplarında oluşacak. İş açısından en olumsuz etki sağlık hizmetinde yaşanacak..

Sağlık hizmetini enerji, mali hizmetler ve yatırımcılar takip ediyor. En çok mesleğin ortaya çıkacağı sektör ise bilgi ve iletişim teknolojileri olacak..

Bunu da profesyonel servisler ve medya, eğlence ve enformasyon alanları izleyecek. Peki 2020’ye gelindiğinde hangi meslekler revaçta olacak?

 

İşte rapora göre en çok talep görecek meslekler:.

 

VERİ ANALİSTLERİ ARANACAK: 

Veri analistleri 2020’ye kadar bütün endüstrilerde çok büyük öneme sahip olacak.
Araştırmadaki katılımcılar ileride oluşacak teknolojik karışıklığı anlamlı bilgilere çevirebilmek için bütün endüstrilerde veri analistlerine çok büyük ihtiyaç olacağını belirtiyorlar..

 

MATEMATİK VE BİLGİSAYAR ALANI REVAÇTA OLACAK: 

Matematik ve bilgisayar alanı altındaki bütün mesleklerde büyük bir artış görülecek. Bu alanın içerisinde bilgisayar programcılığı, yazılım geliştirme uzmanlığı, bilgi güvenliği analistliği gibi meslekler bulunuyor..

 

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK ÖNEMİNİ KORUYACAK: 

Önümüzdeki dört yıl içerisinde mimarlık ve mühendisliğe olan ilgide de artış görülecek. Rapor özellikle biyokimya, nanoteknoloji, robotik ve malzeme alanlarında uzmanlaşmış mühendislere ilginin oldukça fazla olacağının altını çiziyor..

 

UZMAN SATIŞ TEMSİLCİLERİNE İHTİYAÇ OLACAK:

Hemen hemen bütün endüstriler pazarlama ve sunduklarını müşterilerine tanıtma konusunda uzmanlaşmaya ihtiyaç duyacakları için uzman satış temsilciliği önemli bir yere sahip olacak. Teknolojik gelişimler devam ederken şirketler pazarlama ve sunduklarını müşterilerine tanıtmaya ihtiyaç duyacakları için uzman satış temsilciliği önemli bir yere sahip olacak..

 

ÜRÜN TASARIMCILARI: 

Gelecekte monoton işler için otomasyondan yararlanılacakken, yaratıcılık için hâlâ insana ihtiyaç duyulacak. Araştırma bu nedenle ileride yaratıcılığa ihtiyaç duyulan işlere talep olacağını söylüyor. Endüstri tasarımcılığı da bunlardan bir tanesi. Bu insanlar araba gibi imalat ürünlerini tasarlayacak ve geliştirecekler..

 

İNSAN KAYNAKLARI VE GELİŞİM UZMANLARI:

Rapora katkı sağlayanların yüzde 65’i yeni çalışan yerine mevcut çalışanlarıyla yeni yaratılacak işlerin şu anda çalışanlar tarafından doldurulmasını istiyor. Bunun yapılabilmesi için de yeni tip bir insan kaynakları ve organizasyonel gelişim uzmanlarına ihtiyaç duyulacak..

 

HÜKÜMET İLİŞKİLERİ UZMANI: 

Şirketler yeni teknolojiler üretmeye devam ederken, aynı zamanda bunların yasal gerekliliklerini yönetebilecek kişilere ihtiyaç duyacaklar. Örneğin araba üreticileri ve teknoloji şirketleri sürücüsüz araç üretmeye çalışırlarken aynı zamanda bu konuyla ilgili kanunlara hâkim ve teknolojiyi uygulamaya koyabilmek için resmi makamlarla gereken iletişimi kurabilecek kişileri işe almak isteyecekler..

***

Muhtemelen, birkaç yüz yıl sonra dünya dengeleri yine altüst olacak.
Peki, son 5 bin yıllık tarihe, kalıcı medeniyetler gözüyle baktığımızda, bizim gibi iz bırakan ya da bugüne gelenler hangileri?
Çok yok!
Uluslararası meslekler de; Çinliler, Hintliler, Moğollar, Japonlar, İngilizler, Araplar, İranlılar, Ruslar, İspanyollar, Yunanlılar, Fransızlar, Almanlar, İtalyanlar, Avusturyalılar, Museviler ve Amerika ile birlikte bu kervana katılan ve bir elin parmaklarını geçmeyecek, birbirinin devamı olan üç beş ulus daha, hepsi o kadar.

Sizce, hangi meslek kalıcı olur?..

Load More Related Articles
  • Hedef Şaşırtma!

    Nereden baktığınıza bağlı bir davranış biçimi ‘hedef şaşırtma!… Bir iktidar Milletve…
  • Şatafat mı? İhtiyaçlar Hiyarerşisi mi?

    Bize çok yerinde bir örnek olacak ve bu gün yaşanan şatafata dur diyen bir insan psikoloji…
  • Değişim Şart Oldu!

    Temelde her anne-baba oğul ve kızı arasında bazı düşünce farklılıkları da olsa, bir gün ge…
Load More By Ali Özdemir
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Hedef Şaşırtma!

Nereden baktığınıza bağlı bir davranış biçimi ‘hedef şaşırtma!… Bir iktidar Milletve…