Home GÜNCEL “Mantığa Hakkını Vermek Zorundayız”

“Mantığa Hakkını Vermek Zorundayız”

- Guncellenme Tarihi: 29 Ocak 2025 11:36
4 min read
“Mantığa Hakkını Vermek Zorundayız” için yorumlar kapalı
0

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Felsefe Kulübü’nün paydaşlığyla düzenlenen Açık Kapı Toplantıları/Felsefe Söyleşileri 2024-2025 döneminin üçüncü toplantısında, Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil, “Mantık İnsanlığın Nesi Oluyor?” başlığında bir sunum yaptı.

Bursa Felsefe Derneği Başkanı Gürkan Kaya’nın yönetiminde gerçekleştirilen söyleşide, Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil, Biz mantığı ve rasyonaliteyi savunmak zorundayız. Nasıl bir toplumda yaşamak istiyorsanız, mantığa hakkını vermek zorundasınız” dedi.

mantığın her zaman var olduğunu, düşünceye gömülü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çitil, “Bilmediğimiz şeyi, bildiğimiz kavramlar üzerinden tanımlayarak bilebiliriz, bilmediğimiz bir takım cümleleri, önermeleri, bildiğimiz öncüllerden çıkarımlar yaparak bilebiliriz. Mantık bunu bize sağlar” diye konuştu.

Mantığın çelişmezlik ilkesini de anlatan Prof. Dr. Çitil, mantığın bu ilkesiyle insanlık sahnesinde yerini almaya başladığını söyledi.

“Öncüller doğruysa sonuç yanlış olamaz” diyen Prof. Dr. Çitil, “mantığın yardımıyla öncüllerin kabul edildiği bir yerde tüm sonuçların kabul edilir. Bu da mantığın ikna ediciliğini ortaya çıkarıyor. Aristoteles de mantık bilimsel bilgi üretmek için kullanılır diyor. Mantık olmasa insanlık kim bilir neredeydi” diye konuştu.

“Her ne zaman mantık bir araç olarak hakkıyla ve yeterince kullanılmazsa, orada haksızlıklar ve güç ilişkileri galebe çalar” diyen Prof. Dr. Çitil, şunları söyledi:

“Bilimsel araştırma yapamazsın, hiçbir şey yapamazsın. İnsanlar birbirlerini ikna ediyorum adı altında safsatalara boğarlar. Güç ilişkileri ayyuka çıkar.

Biz mantığı ve rasyonaliteyi savunmak zorundayız. Nasıl bir toplumda yaşamak istiyorsanız, mantığa hakkını vermek zorundasınız.

Mantıkta ayar kaçtığı anda her türlü ehliyet riske girmeye başlıyor. İster araştırmacı ister mühendis ol. Bu da olur demeye başlarsanız bütün ayarlar kaçar.”

Soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil ve Bursa Felsefe Derneği Başkanı Gürkan Kaya’ya söyleşi sonunda, Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin “Kır Çiçekleri Okusun Diye” sosyal sorumluluk projesi, adlarına yapılan bağışın sertifikası, BUSİAD Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay tarafından sunuldu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bursa İtfaiyesi’nden Haziran Ayında 3.139 Olaya Müdahale

Bursa Büyükşehir Belediyesi itfaiye teşkilatı, Haziran ayında 1474’ü yangın 1461’i kurtarm…