Home GÜNCEL Karacabey’de Tarihe Işık Tutulurken, Geçmişin Mirası Geleceğe Taşınıyor

Karacabey’de Tarihe Işık Tutulurken, Geçmişin Mirası Geleceğe Taşınıyor

- Guncellenme Tarihi: 26 Şubat 2024 14:26
6 min read
Karacabey’de Tarihe Işık Tutulurken, Geçmişin Mirası Geleceğe Taşınıyor için yorumlar kapalı
0

Karacabey Belediyesi, son yıllarda gerçekleştirdiği tarihi, kültürel ve sanatsal çalışmalarla ön plana çıkmaya devam ediyor.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, son yıllarda belediye olarak tarih, kültürel ve sanat alanında yapılan çalışmalara dikkat çekerek, özellikle Tarihi Fotoğraf Galerisi projesinin Karacabey’de bir milat olduğunu belirtti.

Sadece Karacabey açısından değil, ülkemizin yakın tarihine belgelerle ışık tutan ve rol model olabilecek bir yapıt ortaya çıktığını ifade eden Özkan, ailelerin çocuklarıyla beraber bu müzeyi ziyaret ettiğini söyledi.

“Türkiye’ye model olacak”

Başkan Ali Özkan yaptığı açıklamada, “Bizler, Tarihi Fotoğraf Galerisi ile bir yandan yok olmak üzere olan eski fotoğraf ve belgeleri vatandaşlarımızdan geçici olarak alıp, dijital ortama yüksek çözünürlüklü olarak aktardık. Böylelikle bunları rutubet, yırtılma ve kayıp gibi durumlara karşı garanti altına almış olduk. Bu fotoğrafları, arkasındaki yazıları ve hikâyeleri ile de kayıt altına aldık. Ve bu projemizde interaktif sergi alanımız ile panolarda sergileyemediğimiz yüzlerce fotoğraf da dijital dokunmatik ekran üzerinden, filtreleme özelliği de dahil edilerek gösterilebiliyor. Bu hem gelen kişinin isim, mahalle veya belirli bir günü, olayı aratmasına kadar çeşitli imkânlar sağlarken, aynı zamanda gelen fotoğrafların içeriğini anlık güncelleyebilme özelliği de taşıyor. Böylece gelen kişiler bir yakınlarını fotoğrafta gördüklerinde, etiketleme özelliği ile fotoğrafa ilave açıklama yapabiliyor” dedi.

Karacabey’de ilk

Yakın zamanda Cumhuriyetimizin 100. yılına ithafen hayata geçen Tarihi Fotoğraf Galerisinin yanında bir de Sanat Galerisi açtıklarını belirten Özkan, bu alanda ilçeye profesyonel bir sergi salonunu ilk kez kazandırdıklarının altını çizdi.

Kişisel ve kurumsal sanat sergileri için 75 esere kadar sergileme yapılabilen bu alan, pek çok amaçla da kullanılabiliyor.

Yoğun talep görüyor

Öte yandan, vatandaşların yanı sıra bilimsel ve akademik çalışmalara da ışık tutacak nitelikte tasarlanan Tarihi Fotoğraf Galerisini, ilçe ve kırsal mahallelerde talep eden okul öğrenci ve öğretmenleri de ziyaret ediyor. Bu zamana dek bine yakın öğrenciyi ağırlayan galeri, geçtiğimiz günlerde Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrenci ve eğitimcilerini ağırladı.

100’e yakın öğrenci Karacabey’e gelerek geçmişteki ve günümüze ulaşan mimari eserleri gezmek için ilk olarak Tarihi Fotoğraf Galerisini ziyaret etti.

Gelecek nesillere aktarılacak

Tarihi Fotoğraf Galerisi ilçe halkından da olumlu tepkiler alıyor. Yörem Gazetesi Kurucusu Ali Bursalı, galeriyi gezdikten sonra Karacabey’de 1960’lar kurulan Meltem Gazetesi’nin o yıllara ait gazete sayfalarından oluşan geniş arşivini Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’a teslim ederek, galeride sergilenmesi ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine değindi.

Arşivin yıllar önce Meltem Gazetesi kurucusu olan merhum Malik Kırımlı tarafından kendisine emanet edildiğini belirten Ali Bursalı, arşivin bundan sonra belediye bünyesinde açılan Tarihi Fotoğraf Galerisinde sergilenmesinin daha doğru olacağını ve herkesin bu arşivden istifade edebileceğini belirtti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Gemtaş’ta Yönetim Belli Oldu

Gemlik Belediyesi’nin iştiraki olan Gemtaş A.Ş’de Belediye Başkanı Şükrü Deviren tarafında…