Home GÜNCEL Kayıhan Pala ‘Cezaevlerindekilerin Sağlık Hakları Sağlanmalıdır!’

Kayıhan Pala ‘Cezaevlerindekilerin Sağlık Hakları Sağlanmalıdır!’

- Guncellenme Tarihi: 21 Şubat 2024 19:54
6 min read
Kayıhan Pala ‘Cezaevlerindekilerin Sağlık Hakları Sağlanmalıdır!’ için yorumlar kapalı
0

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, kendisine cezaevlerinden gelen dilekçe ve mektuplardaki sağlık hizmetlerine erişimle ilgili sorunları ve bu konudaki verileri içeren 12 soruyu Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yöneltti.

Soru önergesini TBMM Başkanlığına verdikten sonra konu hakkında açıklamalar yapan CHP’li Pala; “İddialara göre, temel ihtiyaçları dahi kısıtlayan keyfi ve hukuk dışı uygulamalar, cezaevlerinde gayri insani koşulların oluşmasına sebep olan deneyimlere dönüşüyor. Cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutukluların sağlık hizmetlerine erişim de içinde olmak üzere hakları var; ancak cezaevlerinde sağlık hakkının kısıtlandığına ya da yeteri kadar sağlanmadığına ilişkin iddialar tarafımıza iletiliyor. Bu nedenle Adalet Bakanlığı’ndan hükümlü ve tutuklu olarak cezaevinde bulunan kişilerin sağlık hizmetlerine erişimine dair bir tabloyu ortaya koymamızı sağlayacak verileri istedim. Cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutukluların sağlık haklarının sağlanması için uğraş vereceğiz.” dedi.

19 Şubat 2024 tarihinde bir soru önergesi veren CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala Adalet Bakanlığından aşağıdaki soruların cevaplanmasını istemişti.

  1. Ülkemizde 2023 yılı sonu itibarıyla hükümlü ve tutuklu olarak cezaevlerinde bulunan kişi sayısı nedir? Bu kişilerin yaş gruplarına ve cinsiyete göre dağılımı nedir?
  2. 2023 yılı içinde cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklular toplam olarak kaç kez kurum hekimine başvuru yapmıştır?
  3. 2023 yılı içinde cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklular toplam olarak kaç kez tedavi nedeni ile hastaneye sevk edilmiştir?
  4. 2023 yılı içinde cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklulardan kaçı hastanede yatmıştır?
  5. 2023 yılı içinde cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklular toplam olarak kaç kez acil servise başvuru yapmıştır?
  6. 2023 yılı içinde acil sağlık hizmeti alması gerekirken acil servise götürülemeyen hükümlü ve tutuklu olmuş mudur?
  7. 2023 yılı içinde cezaevinde hükümlü ve tutuklu olduğu sırada kaç kişi yaşamını yitirmiştir? Bu kişilerin yaş, cinsiyet dağılımları ve ölüm nedenleri nelerdir?
  8. 2023 yılı içinde cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklulardan kaçına, hangi kronik hastalık tanısı konmuştur?
  9. 2023 yılı içinde cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklular sağlık hizmetlerine erişimle ilgili olarak hangi sorun ve/veya zorluklarla karşılaşmıştır?
  10. 2023 yılı içinde, sağlık hizmetlerine (Hasta muayenesi, tetkik, tedavi, ilaç vb.) erişimle ilgili sorun yaşadığı için cezaevi yönetimlerine yazılı olarak başvuran hükümlü ve tutuklu sayısı nedir? Erişimle ilgili sorunları nelerdir?
  11. 2023 yılı içerisinde cezaevlerinde açlık grevi ve/veya ölüm orucu eylemi yapan kişi sayısı nedir? Bu kişilerden açlık grevi ve/veya ölüm orucu nedeni olarak sağlık hizmetlerine erişimle ilişkili sorunları gösteren hükümlü ve tutuklu sayısı nedir?

2023 yılı içinde sağlıkla ilgili sorunları nedeniyle kaç hükümlü ve tutuklunun yeri değiştirilmiş, hangi ceza infaz kurumuna nakilleri sağlanmıştır?

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Gemtaş’ta Yönetim Belli Oldu

Gemlik Belediyesi’nin iştiraki olan Gemtaş A.Ş’de Belediye Başkanı Şükrü Deviren tarafında…