Home GÜNCEL Usta, İznik Tarihine Sahip Çıkıyor

Usta, İznik Tarihine Sahip Çıkıyor

- Guncellenme Tarihi: 1 Kasım 2023 11:24
7 min read
Usta, İznik Tarihine Sahip Çıkıyor için yorumlar kapalı
0

Şehrimiz tarih açısından o kadar zengin ki, birçok ilçesinde de o tarihi dokuyu görebiliyorsunuz. Sanırım İznik bunların en başında gelir…

Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik Unesco Dünya Mirası listesinde de bulunuyor. Tarihi milattan önce dördüncü yüzyıla uzanıyor ilçenin…

Hal böyle olunca Amerika’yı elli kere keşfe gerek yok..! İznik’in kalkınma ve hayatını devam ettirme projesi elbette ki tarih ve din turizmi üzerine olmalı…

Tarımın da İznik için önemini biliyoruz, özellikle zeytin konusunda iddialarını sürdürüyorlar, sürdürmeliler de…

Marka konumlandırması tarım, tarih ve din turizmi üzerine yapılanan İznik’te doğru adımlarla yola devam ediliyor.

Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta da bu farkındalıkla oluşturduğu projelerle ilk 5 yılını tamamlamak üzere…

En önemli ve gerçek bir katma değer oluşturan Cittaslow projesi geçen yıl onay gördü İznik Belediyesinin…

Cittaslow (Sakin Şehir) projesini çok kısa özetlemek gerekirse,

Cittaslow kentler, tarihi, doğası, kültürü ve gelenekleriyle gelişen ve değişen dünyanın içinde varlığını orijinal haliyle sürdürmeyi başaran şehirlerdir. Dikkatinizi çekiyorum: “ORİJİNAL HALİYLE

Cittaslow şehirlerde ana amaç; şehrin orijinalliğini bozmadan yaşam kalitesinin iyileştirilmesini, yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımını, su ve hava kalitesinin iyileştirilmesini, biyoçeşitliliğin korunmasını, somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunmasını sağlamaktır.

Şehrin, gelecek nesillere en güzel şekilde aktarılması, doğru anlatılması, en değerli şekilde miras bırakması için atılan adımlar gerçekten çok kıymetli…

Öte yandan bu proje ile İznik uluslararası mecralarda tanıtılıyor ve yabancı turistlerin şehre gelişlerinin de hızlandırılması hedefleniyor.

Şimdi Başkan Usta bu unvanı İznik’e kazandırdı ya projelerini de bu minvalde geliştiriyor ve hayata geçiriyor.

Örneklemek gerekirse;

Emeviler döneminde yaşamış ve İslam kuvvetleriyle Anadolu seferine katılmış ünlü bir asker olan Abdulvahap Sancaktarı Türbesi var İznik’te. Şehrin simge yerlerinden biri olan türbenin ve çevresinin düzenleme projesi Anıtlar Kurulu onayından geçerek ihale aşamasına geldi.

4.500 yıllık tarihinde birçok uygarlık, birçok yaşam şekli sığdıran İznik elbette ki bir arkeoloji hazinesi… Başkan Kağan Mehmet Usta’nın çabalarıyla Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan söz alındı ve kente bir arkeoloji müzesi kazandırıldı.

İlçe tarihinin önemli mutasavvıflarından olan Davud-i Kayseri’nin türbesinin çevresinde peyzaj düzenlemesi için kamulaştırma yaptı İznik Belediyesi, şu anda Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte inşa çalışmaları devam ediyor.

Meşhur Derbent dokumalarının üretimi 50 yıl önce son bulmuştu ilçede. Yine İznik Belediyesinin atölyelerinde tekrar üretime geçirildi.

Kılıçaslan Caddesine, kentsel sit alanı içerisine geleneksel mimariyle tasarlanmış kütüphane ve gençlik merkezi projesi koruma kurulundan onay almış, hızla hayata geçirilecek.

Başka çok önemli bir proje daha hayata geçmiş ki, geleceğe çok önemli miras sağlanacak… İlçeyle ilgili tüm basılı eserlerin toplandığı tarih arşivi projesi ve okuma odaları Süleyman Paşa Medresesinde hizmete başladı.

Başkan Usta’nın göreve geldiği ilk günlerde başlattığı unutulmaya yüz tutmuş sanatlar ve mesleklerde yarım asrı deviren 30 ustanın belgeseli çekildi. Yaşayan İznik hazineleri belgeselleri de elbette ki gelecek nesillere geçmişe ışık tutan çok önemli bir miras olacak.

Gördüğünüz üzere; İznik’te Kağan Mehmet Usta tarafından atılan her adımın, hayata geçirilen her projenin bütünsel bir amacı var, İznik’i korumak ve turizm kenti yapmak

Bir dönem daha başkanlığı hak eden hareketler bunlar…

Load More Related Articles
Load More By Semra NEJLA TEKE
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Mudanya’nın artık bir belediye başkanı var..!

Hepimizin malumu, 31 Mart yerel seçimleri hem Bursa’da hem Türkiye’de dengeleri değiştirdi…