Home GÜNCEL Karacabey Belediyesi ile AKUT Arasında Önemli İş Birliği

Karacabey Belediyesi ile AKUT Arasında Önemli İş Birliği

- Guncellenme Tarihi: 25 Eylül 2023 13:24
10 min read
Karacabey Belediyesi ile AKUT Arasında Önemli İş Birliği için yorumlar kapalı
0

Karacabey Belediyesi, olası afet ve olumsuzluklara karşı önemli bir çalışma başlattı.

Karacabey Belediyesi ile Arama Kurtarma Derneği (AKUT) arasında olası acil durum ve afetlerde iş birliği ve yardımlaşma yapılması, afet ve arama kurtarma konularında toplumun bilinçlendirilmesi, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ile ortak çalışmalar yürütülmesi ve AKUT Bursa Operasyon Merkezi yönetimine Karaca Parkı’nda bulunan alanın tahsis edilmesi konusunda protokol imzalandı.

Deprem ülkemizin gerçeği

Karacabey Belediyesi olarak, olası afet ve olumsuzluklara karşı STK olarak hizmet veren AKUT ile iş birliği protokolü imzaladıklarını ifade eden Başkan Özkan, “Deprem Türkiye’mizin gerçeği maalesef ve çeşitli zaman dilimlerinde bu tabii afetle karşılaşıyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinde de oluyor deprem felaketleri. Bildiğiniz gibi Kahramanmaraş Pazarcık merkezli son depremde de birçok vatandaşımızı kaybettik. Birçok vatandaşımız yaralandı, sakat kaldı. Ve çok büyük bir coğrafyada, büyük bir hasar meydana geldi. Devlet-millet iş birliği çerçevesinde bu ortaya çıkan hasarın, zararın telafi edilmesi noktasında, Türk milleti olarak büyük bir gayret gösterdik ve hala devletimizin bu konudaki çalışmaları devam ediyor. Depremden etkilenen konutların yeniden yapımı için inşaat hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye çalışılıyor. Bir ülkenin görebileceği en büyük afeti gördük, bu konunun uzmanları da böyle bir felaketle şimdiye kadar karşılaşmadıklarını ifade ediyor. Tabii depremden etkilenebilecek bir coğrafyada yaşadığımız için bununla ilgili gerekli tedbirleri de almamız gerekiyor. Öncelikle yapılaşma noktasında fay hatlarının geçtiği ve deprem açısından risk teşkil eden bölgelere imar izni verilmemesi, konut ve iş yerlerinin yapılmaması gerekiyor. Bununla birlikte tabii ki yerleşim halinde olan yine olası depremden, depremlerden etkilenebilecek alanlarda da kentsel dönüşümün güçlendirmelerinin yapılması gerekiyor. Deprem gerçekleştiği anda da pozisyon alabilmek için toplanma alanlarının oluşturulması gerekiyor. Arama kurtarma çalışmalarında gayret gösterecek ekiplerin eğitimi gerekiyor. Son deprem bizim için çok acı tecrübe oldu. Yurdun her yerinden gönüllüler, bir teyakkuz halinde seferberlik halinde, arama kurtarma ekipleri bölgeye gitmeye çalıştılar ve kayıpların minimum seviyede olması noktasında gayret göstermeye çalıştılar. Allah böyle bir acıyı bir daha yaşatmasın diyoruz. Ama olası bir deprem durumunda da eğitimli insanlarla bu alanlara müdahale etmek için de gerekli çalışmalar yapılması gerekiyor” dedi.

“Deprem konusunu öncelikli meselelerimizden biri olarak görüyoruz”

“Biz de Karacabey Belediyesi olarak deprem konusunu öncelikli meselelerimizden biri olarak değerlendiriyoruz” diyen Başkan Özkan, “Bu çerçevede de AKUT Arama Kurtarma Derneği’yle birlikte bir proje üzerine çalışıyoruz ve şu anda da AKUT Bursa ekip lideriyle mecliste aldığımız karar çerçevesinde bir protokol imzaladık. Bu protokol çerçevesi içerisinde AKUT, Bursa Kentsel Arama Kurtarma Eğitim Alanı’nın belirlediğimiz bir bölgede inşa edeceğiz. Karaca Park’ımız var bizim üç yüz dönümlük, yakınında Türkiye’de yirmi tane olan AFAD deposu var. Bunlardan bir tanesi Karacabey’imizdeydi. Onun kıyısında yine Bursa İtfaiye Şube Müdürlüğü’nün yeni yaptığı bir bölüm var. Amirlik binası var. Onun yakınında ve uygun bir lokasyonda, geniş bir alanda bu kentsel arama kurtarma eğitim alanını inşa edeceğiz ve burada bu derneğe hibe edilen, onların temin ettikleri çeşitli araçlar, gereçler depolanacak. Bununla birlikte de deprem tatbikatları canlı olarak gerçekleştirilecek. Bu konuya merak duyan, ilgi duyan bu alanlarda faaliyet gösteren gösterecek bütün vatandaşlarımıza da bu eğitimler açık olacak. Profesyonel ekipler tarafından gerçekleştirilecek. Çünkü arama kurtarma faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Birçok can bu vesileyle hayatta kalmayı başardı” diye konuştu.

Eğitimli personel sayısının mümkün olduğunca artırılması gerekiyor

AKUT Bursa Ekip Lideri Abdullah Nişancıoğlu ise yaptığı açıklamada, “Öncelikle Karacabey Belediyesi’ne ve belediye başkanımıza bize bu projede destek olduğu için çok teşekkür ediyoruz. Ülkemizde ve dünyada son dönemde yaşanan büyük afetlerden sonra kurtarma personelinin eğitimi konusunda çok ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini gördük. Büyük afetlerde çok fazla insan gücüne ihtiyaç oluyor. Ve bunda da eğitimli personel sayısının mümkün olduğunca artırılması gerekiyor. Biz de bu anlamda kendi üyelerimizi ve eğitim almak isteyen kişileri eğitebileceğimiz güzel eğitim alanlarına ihtiyacımız vardı. Bununla ilgili geldik ve başkanımızla görüşmemizi yaptık. Buna istinaden Karacabey Belediye meclisinin de kararıyla ortaklaşa bir protokol yapılmasına karar verildi. Bizim için de stratejik bir alan olan bir alanda güzel bir yerleşke yapılması kararlaştırıldı. AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin Karacabey Kentsel Arama Kurtarma Eğitim Merkezini yapmak için çalışmalarımıza başlıyoruz. Bugün de belediye başkanımızla beraber protokolümüzü imzaladık. Bütün halkımıza hayırlı olsun. İnşallah afetsiz günlerde eğitimlerde kullanırız sadece diyorum” ifadelerini kullandı.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Büyükşehir ‘Ücretsiz Otopark’ Alanlarında Görev Başında

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in talimatıyla yürürlüğe alınan cadde ve …