Home GÜNCEL BTÜ Gazaltı Kaynak Robotlarında Üretim Hatalarının Tespitini Araştıracak

BTÜ Gazaltı Kaynak Robotlarında Üretim Hatalarının Tespitini Araştıracak

- Guncellenme Tarihi: 10 Ağustos 2023 11:03
4 min read
BTÜ Gazaltı Kaynak Robotlarında Üretim Hatalarının Tespitini Araştıracak için yorumlar kapalı
0

“Robotlar ve Akıllı Sistemler Konusunda Uzmanlaşan” Bursa Teknik Üniversitesi’nin gazaltı kaynak robotları ile ilgili Üniversite-Sanayi İşbirliği projesi Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gökay Bayrak’ın yürütücülüğünü yaptığı “Gaz altı kaynak robotlarında üretim hatalarının tespitine yönelik proje” TÜBİTAK TEYDEB 1505 “Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı” kapsamında kabul edildi. Gerçekleştirilecek olan “Gaz Altı Kaynak Robotlarında Üretim Hatalarının Hibrit Sensör Yaklaşımı ile Tespiti ve Sınıflandırılması” başlıklı proje yaklaşık 18 ay sürecek. Projenin TÜBİTAK 1505 – Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında destekleneceğini dile getiren BTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gökay Bayrak, projenin BTÜ’nün “Robotlar ve Akıllı Sistemler” konusunda uzmanlaşan üniversite kapsamındaki vizyonuna uygun şekilde ele alındığını ve özellikle sanayide otomotiv yedek parça üretim hatlarındaki gazaltı kaynak robotlarına yönelik olarak geliştirildiğini söyledi.

Gaz Altı Kaynak Robotlarındaki Belirsiz Duruşların Önüne Geçilecek

Gazaltı kaynak robotlarında üretim hatalarının kaynak işlemleri sırasında meydana geldiğini ifade eden Doç. Dr. Bayrak, bu hataların, genellikle gaz altı kaynak prosesinin karmaşıklığından, malzemelerin özelliklerinden veya öngörülemeyen otomasyon hatalarından kaynaklanabildiğini vurguladı. Kendi projeleri kapsamında gaz altı kaynak hataları tespiti ve sınıflandırması için yapay zekâ temelli yeni bir sistem geliştirdiklerinin altını çizen Bayrak, gaz altı kaynak robotlarındaki belirsiz duruşların önüne geçerek üretimin kesintisiz devam ettirilmesini hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Projede, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör Alper Yılmaz’ın araştırmacı, biri lisans, biri de yüksek lisans öğrencisi olmak üzere iki öğrenci de bursiyer olarak proje ekibinde yer alacak . Proje ile yaygın gaz altı kaynak hatalarının büyük oranda bertaraf edilmesinin hedeflendiğini dile getiren Bayrak, özellikle otomotiv yedek parça üretim hatlarında hatalı parça üretimi ve belirsiz duruşlar nedeni ile yaşanan ekonomik kayıpların önüne geçilmesinin hedeflendiğini de  sözlerine ekledi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başkan Bozbey, “Tarım ve Hayvancılığı İyileştirmek Önceliğimiz”

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Tarım Paydaşları Buluşması’nda konuşan …