Home GÜNCEL Büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları belirlendi

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları belirlendi

- Guncellenme Tarihi: 1 Haziran 2023 11:42
6 min read
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları belirlendi için yorumlar kapalı
0

28 Haziran Kurban Bayramının gelmesiyle ibadetini yerine getirmek isteyenler kurban fiyatlarını merak ediyor. İşte 2023 yılında kurbanlık fiyatları…

Bu yıl et fiyatlarında devamlı artış görüldü. Yaklaşan Kurban Bayramı bu işe yatırım yapanlar için önemli bir durumda. Kurbanlık fiyatlarının 150 bin liralara ulaştığı şeklinde iddialar olsada fiyatlar ortalama 60 ila 110 bin TL arasında değişiyor. Hayvanın özelliklerine göre fiyatlar değişmekte. Büyükbaşta hisse fiyatları 8 bin ile 11 bin TL arasında. Hisseye düşen miktar 25 ile 38 kg aralığında.

HİSSELİ KURBANLIK FİYATLARI

Dünya Gazetesi’nin haberine göre; Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç kurbanlık büyükbaş hayvanın 7 hisse olarak düşünüldüğünde hisse başı 20-25 kg ve fiyatın da 6 bin ila 10 bin lira arasında olduğunu söylüyor. Ortalama bir hayvanın fiyatının 50-60 bin lira olduğunu kaydeden Tunç, fiyatların 100 bin liranın üzerine çıkması konusunda ise “Sonuçta dini vecibenizi yerine getiriyorsanız hissesi 5-6 bin liralık yeterli. Çok iyi bir şey istiyorsanız 100 bine de alırsınız” diyor. Küçükbaş hayvanlarda ise fiyat 4 ile 6-7 bin lira aralığında değişiyor.

“ARZ SORUNU YOK”

Kurbanlıkta bir arz sorunu olmadığını belirten Tunç, kurbanlık alırken menşeinin, pasaportunun, küpesinin kontrol edilmesini öneriyor. Belediye¬lerin kontrol yaptığını kayde¬den Tunç, hayvan pazarların-da satışa sunulan kurbanlıkla¬rın sağlıksız olma olasılığının olmadığını vurguluyor ve, “Vatandaşlarımız kurban kesim yerlerinde ibadetlerini yerine getirebilirler” diyor.

Bülent Tunç, özellikle İstanbul’da kurban yerleriyle ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığını söylüyor. Belediyelerin hayvan pazarı kurulacak yerleri ikinci üçüncü şahıslara verdiğini kaydeden Tunç, çok yüksek kira bedelleri istendiğini söylüyor ve “Belediye Anadolu’dan gelen vatandaşa bu hizmeti sağlarsa, kurbanın biraz daha ucuza satılma imkanı olur. 150 bine de, 200 bine de yer kiralanıyor. Nakliye parası verip 20 hayvan getirmiş üretici nasıl kiralasın” diyor.

ÇADIR FİYATLARI KURBANLIK FİYATLARINI DA ETKİLİYOR

Adet bazında büyükbaş 80-110 bin lira, küçükbaş ise 8-10 bin lira arasında değişiyor. Farklı olarak münferit satışlar var. Bu yıl çadır satışlarında maliyetler nedeniyle azalma bekliyorum. Toplu satış yapılan yerlerde artış olur. Kurbandan sonra et fiyatlarında yükselme devam eder. Çünkü yeterli canlı hayvan yok. Ramazan’da da ESK ithalat yapmıştı. İthalatın özele açılmayacağı açıklandı. Bana göre bayramdan sonra ithalat devam eder. Belki ilave kontenjan açabilirler. Çünkü yazla birlikte güneyde turizm sezonu açılıyor. Çok büyük bir hareketlilik var. Karşılamak için ithalat biraz artırılabilir.

KURBAN KESECEKLERE UYARI

Kurban vasfı taşıyan hayvan özellikli olur. Kuyruğu, boynuzu, yürüyüşü, duruşu farklıdır. Üretici kurbanlık olacak hayvana bir yıl boyunca özel olarak bakar. Üç dört ay önceden de bakanlığa bildirir, sevk kağıdı alınır, testleri yapılır. Kurbanlık fiyatları biraz daha yüksek olur. Bunun içine nakliye de girer, hayvan pazarı kirası da. Vatandaş kurban alırken, tüyü parlak, et verimliliği yüksek yani kemikleri görünmeyen, gözleri canlı hayvanı seçmeli. Küpesini ve evraklarını da kontrol etmeli.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları belirlendi!

Kaynak: bursadabugün.com

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…