Home GÜNCEL YSK, tartışma konusu olan ”siyah nokta” belirsizliğine son noktayı koydu

YSK, tartışma konusu olan ”siyah nokta” belirsizliğine son noktayı koydu

- Guncellenme Tarihi: 11 Mayıs 2023 10:32
4 min read
YSK, tartışma konusu olan ”siyah nokta” belirsizliğine son noktayı koydu için yorumlar kapalı
0

14 Mayıs seçimleri için Hollanda’ya gönderilen 225 oy pusulasının hatalı çıkması ve bu pusulaların tutanak altına alınarak kullanılmadan ayrılmasının ardından İYİ Partili Öztürk, YSK’ya başvurdu. Kurul, 298 sayılı kanunun ilgili maddelerinin açık olduğunu belirterek bu konuda görüş verilmesine yer olmadığına hükmetti. Kanunda, “Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılmaması oy pusulasını geçersiz kılmaz” deniliyor.

YSK; İYİ Partili Mustafa Tolga Öztürk’ün, “oy pusulaları veya zarflarda, leke veya mürekkep izi bulunması halinde geçerli olup olmayacağı” yönündeki başvurusu üzerine, bu konudaki 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un ilgili maddelerinin açık olduğunu belirtti.

YSK’DAN GÖRÜŞ İSTEDİ

Öztürk, “oy pusulaları veya zarfların tamamının veya bir kısmının üzerinde leke veya mürekkep izi bulunması halinde pusulanın ve zarfın geçerli olup olmayacağı” yönünde YSK’dan görüş istedi. Kurul, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un, 98. ve 101. madde hükümleri açık olduğundan bu konuda “görüş verilmesine yer olmadığına” hükmetti.

Oy pusulasındaki 'siyah nokta' belirsizliğine YSK son noktayı koydu

298 SAYILI KANUNU İŞARET ETTİLER

298 Sayılı Kanun’un 98. maddesi, “… Ancak, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılır.” hükmünü içeriyor.

Aynı Kanun’un 101. maddesi, “Aşağıdaki haller oy pusulalarını geçersiz kılmaz: 1. Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması. 2. Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması. 3. Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması.” düzenlemesini öngörüyor.

Kaynak: sondakika.com

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

BTÜ Rektörü Naci Çağlar Basınla Buluştu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, basın mensuplarıyla bir ara…