Home GÜNCEL Öngörülü de Olamadık!..

Öngörülü de Olamadık!..

- Guncellenme Tarihi: 13 Şubat 2023 14:32
5 min read
Öngörülü de Olamadık!.. için yorumlar kapalı
0

Mustafa Kemal Atatürk, 1924 yılında Samsun’da yaptığı bir konuşmada, “En gerçek kılavuz bilimdir” demişti.

Bir asır önce, bize rehber olan bu sözü hiç duymamış gibi davranmak ne demek?

Acımız çok büyük.

Her alanda zorda olduğumuzu bize dışardan bakan gözle size yansıtmak, bundan sonra daha hazırlıklı olmamız gerektiğini ortaya sermeliyiz.

İktidarı, muhalefeti, sivil toplum örgütleri ve gelişmiş (liyâkatlı) insan kaynaklarımızla hep birlikte beraber hareket etmeliyiz…

**
Yıkıcı ve yok edici depremde:

-Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bir saat içinde müdahale edebilirdi. (Emniyet Asayiş Yardımlaşma (EMASYA) protokolü kaldırılmış olmasaydı..

– Doğru zemin, doğru malzeme, doğru sistem uygulanıp, denetim eksikliği ve kalitesiz malzeme kullanılmasaydı, sadece 10 ilde verilen 19 yılda 438 bin imar affı (barışı) yapılmasaydı bu acı tablo yaşanmazdı..

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times da deprem felaketine “imar affının” yol açtığını aktardı. Gazete, “Depremzedeler ve bina uzmanları kötü yapılmış binaların depremin yıkımının etkisini artırdığını” söylüyor.

Makalede AFAD’ da nasibini aldı… Haberde, “Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi deneyimli üst düzey yetkililer görevden alındı ve bakanların yakınları getirildi. AFAD’ın başındaki İsmail Palakoğlu, Diyanet’ten atandı. Türkiye’nin afetle mücadele kurumu AFAD depremin en çok etkilediği yerlerde çok az görüldü. Sivil ve bağımsız arama-kurtarma ekipleri bölgeye gelerek çalışmaları çıplak elleri ve madencilerle bölgedeki inşaat işçilerinin malzemeleriyle yaptılar” yorumu yapıldı..

“Yardımlar daha çok AFAD’ a ve Kızılay’a değil, 10 misli farkla, AHBAP’ a ve diğer sivil toplum kuruluşlarına gidiyordu. AFAD ve KIZILAY’ ın üst yönetimleri iktidarın hısım ve akrabaları ile doldurulmuştu. KIZILAY’ın iktidar yakını işadamlarının vergiden kaçınma aleti haline getirilip ABD’ de plaza yapan iktidar yanlısı vakıfların dolar transfercisi durumuna indirilmesini halk unutmuyordu.” Bazı yazarların düşüncesi..

-Depremzedelere; kamunun misafirhaneleri, oteller, inşaat rantçıların yaptığı ve satmaya çalıştığı yüzbinlerce daire boşken, bula bula öğrencilerin yurtlarına gerek var mı?..

Bir ülkenin eğitimi ön planda olması gerekir. 10 İl dışında tüm okulların açık olması, eğitim evde başlar ama okulda şekillenir.

Almanya, Finlandiya gibi gelişmiş ülkeler çocuklarına bilimsel eğitim vererek gelişmişler?

Can kaybımız çok büyük. 60-70 bini geçebilir.

KIZILAY öncülüğüne.

AFAD kurtarıcılığına.

EMASYA uygulamasına.

AKUD bilincine çok acil ihtiyacımız var..

Bilim insanlarımızın; ‘Öngörüsünü kabul etmek’, “kader planının” önüne geçer!..

Load More Related Articles
  • Hedef Şaşırtma!

    Nereden baktığınıza bağlı bir davranış biçimi ‘hedef şaşırtma!… Bir iktidar Milletve…
  • Şatafat mı? İhtiyaçlar Hiyarerşisi mi?

    Bize çok yerinde bir örnek olacak ve bu gün yaşanan şatafata dur diyen bir insan psikoloji…
  • Değişim Şart Oldu!

    Temelde her anne-baba oğul ve kızı arasında bazı düşünce farklılıkları da olsa, bir gün ge…
Load More By Ali Özdemir
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Hedef Şaşırtma!

Nereden baktığınıza bağlı bir davranış biçimi ‘hedef şaşırtma!… Bir iktidar Milletve…