Home GÜNCEL Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi! 13 ilaç tekrar ücretsiz olacak

Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi! 13 ilaç tekrar ücretsiz olacak

- Guncellenme Tarihi: 28 Ocak 2023 10:47
5 min read
Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi! 13 ilaç tekrar ücretsiz olacak için yorumlar kapalı
0

Danıştay, Türk Eczacıları Birliği’nin başvurusu üzerine 2021’de SGK’nın geri ödeme listesinden çıkarılan 13 ilaç için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Danıştay 10. Dairesi, Türk Eczacıları Birliği (TEB) 1. Bölge İstanbul Eczacı Odası’nın başvurusu üzerine, 8 Eylül 2021 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) geri ödeme listesinden çıkarılan 13 ilaç için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Sağlık Bakanlığı’nın kararıyla geri ödeme listesinden toplamda 52 ilaç çıkarılmış, ancak daha sonra bunlardan 36’sı ile ilgili karardan geri dönülmüştü. TEB 1. Bölge İstanbul Eczacı Odası, Sağlık Bakanlığı’nca alınan karar doğrultusunda, yıllardır SGK tarafından ücretsiz karşılanan ilaçlardan 13’ünün geri ödeme listesinden çıkarılmasını yargıya taşıdı.

36 TANESİ BAKANLIK TARAFINDAN GERİ ÇEKİLMİŞTİ

TEB 1. Bölge İstanbul Eczacı Odası, Danıştay 10. Dairesi’ne yaptığı başvuruda, 8 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklik ile 52 ilacın geri ödemeden çıkarılması kararı alındığını belirtti.

Başvuruda geri ödeme listesinden çıkarılan 52 adet ilacın 36 tanesi için Sağlık Bakanlığı’nca geri çekilme kararı alındığı, bunun dışında kalan ilaçların kullanılmamasının sağlık açısından önemli olumsuzluklara sebebiyet vereceği belirtildi. Başvuruda, dava konusu düzenlemelerin bilimsel dayanağının bulunmadığı, hastaların tedavi haklarını kısıtlayacağı ve sağlık hizmetlerinden faydalanacak vatandaşları alternatifsiz bırakacağı belirtilerek, bu durumun hukuka aykırı olduğu anlatıldı.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTENDİ

Başvurunun devamında, bazı ilaçların SGK tarafından ödemesinin bir kutu ile sınırlandırılmasının da tedavi hakkına müdahale niteliğinde olduğunun altı çizildi. Davaya konu olan eş değer niteliğindeki bir grup ilacın da eş değer ilaçlar için yaptığı ödeme oranının değiştirildiği, yapılan sınırlamanın sosyal devlet ilkesine aykırı olduğu, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından kendisine tanınan yetkinin ve sosyal güvenlik haklarının özüne dokunulmaksızın kullanılması gerektiği, dava konusu düzenlemelerin iptaline karar verilmesi gerektiği anlatılarak, öncelikle de yürütmenin durdurulması istendi.

KARAR, OY BİRLİĞİYLE VERİLDİ

Başvuruyu inceleyen Danıştay 10. Dairesi, 13 Aralık 2022’de tebliğ eki listesinde bulunlar dışında kalan 13 kalem ilacın geri ödeme kapsamından çıkarılmasıyla ilgili yürütmenin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi. Dava konusu olan ilaçlar arasında bebekler için diş jeli, çok kullanılan ağız ve boğaz spreyleri bulunuyor.

Kaynak: sondakika.com, ANKA

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

KFA Fuarcılık Dünya Savunma Sanayisini IDEF’te Buluşturacak

IDEF’25 17’nci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, T.C…