Home GÜNCEL Celal Kahraman ‘İçecek Ekspress’in En Büyük Farkı Fiyat Skalası’

Celal Kahraman ‘İçecek Ekspress’in En Büyük Farkı Fiyat Skalası’

- Guncellenme Tarihi: 2 Kasım 2022 15:47
25 min read
Celal Kahraman ‘İçecek Ekspress’in En Büyük Farkı Fiyat Skalası’ için yorumlar kapalı
3

Röportaj: Nezihe DOĞAN

İçecek Ekspress marketlerini hiç ziyaret ettiniz mi? Gidenler bilir; Bursa’nın en yeni markalarından İçecek Ekspress, Türkiye’nin de İlk İçecek Marketi. Suyundan sodasına, çayından meyve suyuna, enerji içeceklerinden kahvesine ve su ile buluşmaya hazır kuru ürünlere kadar her türden içeceğe ulaşabileceğiniz bir alışveriş mekanı İçecek Ekspress marketleri. Kısa sürede sayısı 3’e ulaşan İçecek Ekspress Soğanlı, Saltanat Kapı ve Dikkaldırım şubelerinde içecek tutkunlarına doyumsuz bir hizmet sunuyor. Bu yaratıcı fikrin sahibi ise İçecek Ekspress Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kahraman. Z kuşağının genç ve başarılı girişimcilerinden Kahraman ile İçecek Ekspress marketlerini konuştuk. ‘Bir kurumsal kimlikte değil de aile ortamında yol izliyoruz.’ diyen Celal Kahraman, Bursa ve Bursalılar için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

‘Türkiye’nin İlk İçecek Marketi’yiz’

N.D. İçecek Ekspress marketleri fikri nasıl doğdu?

C.K. Geleneksel kanal dediğimiz müşteri portföyü; market, kafe, kıraathane gibi müşteriler genelde toptan ve spot üzerine çalışmalarını sürdürür. Alışverişlerini bu temelde yaparlar. Biz ‘Müşterilerimiz aradığı içeceğe dair her ürüne kolaylıkla ve tek kanaldan ulaşabilmeleri adına mini, toptan ama perakende satışa da yönelik marketler kuralım’ fikrinden yola çıktık. Her mahalle arasına girelim, ona göre bir yol izleyelim ve sonrasında şubeleşerek bu işe devam edelim dedik. Fikir açıkçası böyle doğdu. Tabelamızda da belirttiğimiz gibi ‘Türkiye’nin İlk İçecek Marketi’yiz. ‘Aa burada sadece içecek mi var?’ gibi çok güzel tepkiler alıyoruz. ‘Sadece içecek market olur mu?’ gibi sorular yöneltiyorlar. Gördüğünüz gibi olabiliyor. Yolumuza çıktık ve devam ediyoruz.

‘Şube seçimlerimizde önceliğimiz müşterilerimiz’

N.D. Şubeleşme yolunda kısa sürede büyük adımlar attınız. Şube seçimlerinizde müşterilerinizi düşünerek yola çıkıyorsunuz sanırım.  

C.K. İlk olarak Soğanlı şubesi ile başladık. Burada küçük çaplı bir deney yaptık açıkçası. Burada kendimizi denedik. Hatalarımızı görmek için yola çıktık, çünkü perakende tecrübesini Soğanlı Şubesinde deneyimlemek istedik. Soğanlı’da güzel bir ivme yakaladık. Mevcut standart çeşitlerin haricinde pek fazla çeşit koymadık açıkçası. Çünkü metrekare anlamında bize yetecek bir pozisyonda değil. 90 metrekarelik Soğanlı şubemizde güzel bir ivme yakaladıktan tam 20 gün sonra ikinci şubemizi Orta Pazar Saltanat Kapı ’da açtık. Heykel ve civarındaki müşterilerimizin lojistik sıkıntısı yaşamamaları adına bu lokasyon önemliydi. Orası 150 metrekare bir alana sahip. Çok daha fazla çeşit bulundurmaya başladık. İnsanlardan çok olumlu talepler aldık.

‘Dikkaldırım ana merkez şubemiz’

N.D. Dikkaldırım Şubeniz nasıl hayata geçti?

C.K. Dikkaldırım ana merkez şubemiz. Aslına bakarsanız bu şube İçecek Ekspress olarak bizim için bir dönüm noktası oldu. Çünkü 300 metrekare bir alana sahip Dikkaldırım şubemiz hem bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak hem müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek büyük bir şube oldu açıkçası. Burada konseptimiz gereği daha fazla içecek ürünü bulunduruyoruz. Ana ihtiyaç harici egzotik ürünlere de yer veriyoruz. Örneğin; Zen İçecek Bursa’da 80 noktada var. Fesleğen tohumu çok değişik bir ürün. Kesinlikle Bursalıların denemesini öneriyorum. Yanı sıra soda veya mineralli su almak isteyen müşterilerimiz için farklı çeşitler sunuyoruz. Cola grupları ve enerji içecekleri yine her cebe hitap edecek nitelikte market raflarında yerini almış durumda. Meyve sularımız da yine her marka ve fiyattan müşterilerimizin beğenisine sunuluyor.

‘Likit olarak ağızdan giren her ürünü bulunduruyoruz’

N.D. Sadece likit ürünler değil, İçecek Express marketlerinde içilecek hale gelebilecek kuru olarak tabir edebileceğimiz ürün çeşitlerine de yer veriyorsunuz.

C.K. İçeceğe dönüştürülen her şey biz de mevcut. Çay, kahve, nescafe, Tchibo kahve çeşitleri, Osmanlı kahvesi, dibek kahvesi, damla sakızlı kahveler ve toz içeceklere marketlerimizde uygun fiyatlarla yer verdik. Likit olarak ağızdan giren her ürünü bulundurmak istiyoruz. Farklılık yaratmamın peşindeyiz. Şu an marketlerimizde bardak çorbalarımız da yerini aldı. Yakın zamanda müşterilerimize daha farklı sürprizlerimiz de olacak.

‘En büyük farkımız fiyat skalamız’

N.D. Büyük marketlerde içecek temini açısından stantlar mevcut. Sizin bu anlamda onlardan en büyük farkınız nedir?

C.K. En büyük farkımız fiyat skalamız. Şubelerimizde yüzde 80’ e yakın ürünlerde fiyatlarda çok iddialıyız. Marketlerin alış fiyatlarına biz şubelerimizde perakende satış yapıyoruz. Farklı bir konseptimiz var. Her açtığımız şubede iki hafta süren bir insert dönemi oluştururuz. Günümüz ekonomisinde aynı fiyatı devam ettirmek çok zor. Asla stokçuluk yapmıyorum. Müşteri koruma odaklı ilerliyorum. İçecek Eksspress’in İçecek Ekspress olmasındaki en büyük avantajımız fiyat. Açıkçası kar gütmeden işimizi devam ettirmeye çalışıyoruz.

‘İnsanlarımızı maddi anlamda neye ulaşmak istiyorlarsa ona ulaştırmaya çalışıyoruz’

N.D İçecek Ekspress, içecek adına aranılan ne varsa barındırıyor. Bu zaten marketlerinizin en önemli özelliği. Dikkat çeken ikinci özelliğiniz ise fiyatlar.

C.K. Her vatandaşın cebine hitap etmeye çalışıyoruz. İnsanlarımızı maddi anlamda neye ulaşmak istiyorlarsa ona ulaştırmaya çalışıyoruz. Şöyle söyleyeyim; Ucuz segmentte soda bulundurduğumuz gibi, orta segmentte bilinen ve değerli markalarımızın sodalarına da yer veriyoruz. Pahalı segmentte mineralli su isteyen müşterilerimize de hitap ediyoruz. Bizim için her müşterimiz değerli. Marketimize gelen herkes için mottomuz; istediği her ürüne ulaşabilmesi ve bunu anında tedarik edebilmek. Muhakkak eksiklerimiz var. Çünkü mineralli suyundan sodasına yer altı manasında Türkiye bir cennet. Müşterilerimizden gelen farklı istekler de olabiliyor. Her kesimden müşterilerimizin isteklerine önem veriyor ve isteklerini ivedilikle yerine getirmeye çabalıyoruz.

‘Bazı müşterilerimiz yurtdışı markalarını bana soruyorlar’

N.D. Müşterilerinizin farazi istekleri oluyor mu?

C.K. Farazi isteklerle elbette karşılaşıyorum. Bazı müşterilerimiz yurtdışı markalarını bana soruyorlar. Avusturya merkezli bir içecek firmasının meyve suyunu talep ediyorlar. Bu aslına bakarsanız binde bir denk gelecek bir istek. Market anlayışımıza göre bulundurmamız gerekiyor. Dedim ya eksiklerimizi müşterilerimizin istekleri doğrultusunda görerek, çözüme ulaştıracağız diye. Çünkü müşterimiz bir markanın ürününe sorduğunda ‘Var’ dememiz gerekiyor. İşimiz bu. Amacımız bu isteklere göre bir yol izlemek. Yine bunun gibi bir İtalyan kahve üreticisinin marka kahvesi talep edildi.

‘İçecek marketlerinin bir ihtiyaç olduğunu gördük’

N.D. Şubeleşmeniz devam ederken, talepler de alıyor musunuz?

C.K. Instagram üzerinden sayfaya mesaj ve DM üzerinden olumlu yorumlar oldukça fazla. ‘Özlüce’ye, Kestel’e, Orhangazi’ye de market açın’ diye talepler gelmeye başladı. İçecek marketlerinin bir ihtiyaç olduğunu gördük.

‘4. Şube için hazırlık içindeyiz’

N.D. İçecek sektörü genellikle yaz aylarında kazancını artırırken siz Bursalılara henüz 3 aylık bir dönemde hizmet vermeye başladınız. Bu sizin içinde bir risk barındırıyor mu?

C.K. Kış mevsimine giriyoruz evet. Bu mevsimde genelde içecek sektörü durma noktası gelir. Yüzde 30-40 bandında bir düşüş olur. Talepler ona göre azalır. Ancak kış mevsiminde bizim bir de 4. şube projemiz var.

‘Ana hedefimiz 50 şube’

N.D. İçecek Express olarak şube hedefiniz kaç?

C.K. Dördüncü şubemizi açtıktan sonra, yılsonuna kadar bir duraklama dönemine gireceğiz. 2023’ün ilk iki ayı geçtikten sonra beşinci şubemizi açmayı planlıyoruz. 2023 sonuna kadar hedefimiz 10-15 şubeye ulaşmak. Ana hedefimiz ise 50 şube. İçecek Express’i iyi bir marka haline getirerek, güzel bir şekilde yolumuza devam etmek istiyoruz.

N.D. Şubeleşmeniz Bursa’nın hangi semtlerine yoğunlaşacak?

C.K. Bursa’da batı yönünde ilerlemeyi düşünüyorum. Bademli ve Görükle’de şubeleşmeyi sürdürmeyi planlıyorum.

N.D. Şehir dışında olan İçecek Ekspress tutkunları için bir internet market veya Bursa dışında başka şubeler kurma düşünceniz var mı?

C.K. Evet artık herşey internet üzerinden dönüyor. Önümüzdeki ay bu konuda birkaç görüşmemiz olacak. Bursa’da belli bir şube sayısına ulaştıktan sonra projemizin ikinci adımımız İstanbul Anadolu Yakası olacak. Orada da şubeleşme çalışmamız olacak. İleriki zamanlarda İstanbul’un tamamına yayılarak büyük bir içecek marketi olabiliriz.

‘Franchising isteyenler var’

N.D. Franchising vermeyi düşünüyor musunuz? 

C.K. Çok sayıda franchising isteyen oldu ve bu istek devam da ediyor. Yakın dost ve arkadaşlarım dışında instagram hesabımız üzerinden de gelen DM’lerde franchising istekleri var. Şu an için düşünmüyoruz. Ama ilerleyen dönemde olabilir. Neden olmasın?

‘Her şube açılışımızda marka temsilcileri yanımızda’

N.D. Markalar nasıl baktı projenize?

C.K. Projemize bizim inandığımız gibi onlar da inandılar. İnanmayan olmadı açıkçası. Nestle Grubu, Uludağ Grubu, Cola Grupları projemize çok güzel yaklaştılar. Her şube açılışında geldiler, birlikte açtık şubelerimizi. Projeye inandılar. Çünkü onlar da işin yıllardır içinde. İlk defa böyle bir mantık gördüklerini söylemeleri de sevindirici. Bizi kollayan, destekleyen her firma ile sonuna kadar devam ederiz. Personelim de çok inandı. Onlarında inanıp, sevdiği bir proje oldu. Allah’ım utandırmasın.

‘Mağazalarımızı müşterilerimiz rahatça gezebilirler’

N.D. Mağaza konseptlerini nasıl düşündünüz, neye göre belirlediniz?

C.K. Mağazalarımız düz ayak olarak tabir edilen otoparklı, girişi müsait, müşterinin rahat gezebileceği, geniş ve ferah bir mağaza konsepti. 3 aylık bir periyodu geride bıraktık ve bundan sonrasında her bir mağazamızı bu şekilde seçeceğiz. Hızlı tüketilen ürünleri kolay ulaşılabilir olması açısından en başta yer veriyoruz. Ağırlık yapan ve yavaş gidebilen ürünlere ise yerleşim anlamında daha arkalarda tutuyoruz.

N.D. Bu sayede istihdam da yaratmış oldunuz. Mevcut şubeler ve açılacak yeni şubelerle çalışan sayınız da artacak tabii.

C.K. Marketlerimiz 09.00-21.00 arası hizmet veriyor. Şu an şube başı iki personelle çalışıyoruz. Vardiyalı bir çalışma uyguluyoruz. Muhasebe personelimiz ve koordinatörlerimiz de mevcut.

N.D. Marketlerde satılmayan bir içecek var mı?

C.K. Alkollü içecek satışımız maalesef mevcut değil. Talep elbette oluyor ama onları alkol satışı yapan yerlere yönlendiriyoruz. Geri kalan tüm içecekleri tedarik etmeye çalışıyoruz.

‘icecekekspressbursa’da sürprizlerimiz devam edecek’

N.D. Sosyal medyayı etkin kullanan bir iş insanısınız. icecekekspressbursa instagram adresiyle çok sayıda içecek tutkununa ulaşıyorsunuz. Takipçilerinize sürprizleriniz oluyor mu?

C.K. Sosyal medyada öncelikle instagram üzerinden bir yol izleyelim diye düşündük. Burada her kuşaktan bireyle ama daha çok sosyal medyayı aktif kullanan Z kuşağı ile buluşuyoruz. Reel bir takipçimiz mevcut. Şubelerimizde neler olduğunu, nasıl yol izlediğimizi anlatıyoruz. Şube açılımıza özel bir çekiliş yaptık. Bu çekilişle 24 aileyi memnun etmek istedik. 3500’e yakın yorum ve 1000 civarı like aldık. Belirli fiyatlarda hediye çekleri armağan ettik. Gözler önünde canlı yayında bir çekiliş yaptık. Hiçbir şüphe barındırmayan, tarafsız, gerçek bir çekiliş. Hatta şehir dışından kazanan isimler oldu. Onları marketlerimizde alışveriş yapamadığı için mağdur bırakmak istemediğimiz için nakit para ile ödüllendirdik. Kimsenin aklına bir şüphe gelmesin diye Bursa’da hediye çeklerini kullanan vatandaşlarımızı da fotoğrafladık. Instagram’ı yoğun değil ama çok aktif kullanmaya özen gösteriyorum. Takipçilerimizi sıkmadan aralıklarla post ya da hikaye paylaşıyorum. İlerde de çekilişlerimiz olacak.

‘Bizi biz yapan Bursa halkıdır’

N.D. İlk olmak zaten büyük bir başarı. Bursa’ya yeni bir değer kattınız, yepyeni bir marka ile yola çıktınız. Yolunuz açık olsun.

C.K. Bizim işimiz gücümüz içecek. Farklı bir konseptte yola çıktık ve hatalarımızdan ders alarak, sürekli iyileştirmelerle yolumuza devam edeceğiz. Müşterilerle birebir diyaloğa girmekten keyif alan biriyim. Farklı talep ve görüşlere değer veriyorum. Şubelerimizde müşterilerimize hediye çantalar veriyoruz. Bazı içeceklerde test ürünlerimizi onlara sunuyoruz. Bir kurumsal kimlikte değil aile ortamında yol izliyoruz. Bizi biz yapan Bursa halkıdır. Bursa halkı benim ailemdir, ellerinde büyüdüm açıkçası. Bursa halkı bir markayı tuttuğu zaman asla bırakmaz, hiçbir şeye değişmez. Sağ olsunlar bizi tuttular tutmaya da devam etsinler. Yolumuza hep beraber devam edeceğiz.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

BTÜ Rektörü Naci Çağlar Basınla Buluştu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, basın mensuplarıyla bir ara…