Home GÜNCEL “Sanayici, Yatırım Kararında Sürdürülebilirliği ve Atık Yönetimini Önceliklendirmeli”

“Sanayici, Yatırım Kararında Sürdürülebilirliği ve Atık Yönetimini Önceliklendirmeli”

- Guncellenme Tarihi: 5 Ekim 2022 10:16
6 min read
“Sanayici, Yatırım Kararında Sürdürülebilirliği ve Atık Yönetimini Önceliklendirmeli” için yorumlar kapalı
0

Bursa Uludağ TTO portföyündeki akademisyenlerden Prof. Dr. Nezih Kamil Salihoğlu, temiz üretim için çevre odaklı teknolojilerin iyi kullanılması gerektiğini belirterek “Sanayici, yatırım kararında sürdürülebilirliği ve atık yönetimini önceliklendirmeli” dedi. Salihoğlu, kentimizdeki sanayi bölgelerinin bu anlamda öncü çalışmalar gerçekleştirebileceğini kaydetti.

Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Bursa Uludağ TTO) portföyünde yer alan akademisyenlerden biri olan Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezih Kamil Salihoğlu, sanayici için sürdürülebilirlik ve yeşil büyüme kavramlarının zorunlu bir vizyon haline geldiğini söyledi.

‘Sürdürülebilir Kalkınma Modeli ve Yeşil Büyüme’

Avrupa Birliği’ne ihracat yapan firmalarımızın “Yeşil Mutakabat”ın öngördüğü yönde ilerlemesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Nezih Kamil Salihoğlu, “Özellikle sanayi kenti Bursa’nın, atık yönetiminde iyi bir konumda olması gerekiyor. Bugün sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi ve temiz üretimden bahsediyorsak Türkiye ekonomisine katma değer sunan lokomotif konumundaki şehrimiz, bu işin merkezi olmak zorunda” diye konuştu. Bursa’nın yanlış sanayileşme ve kentleşme sebebiyle sorunlar yaşadığını da kaydeden Salihoğlu, “Yasal süreçler doğrultusunda olması gerektiği gibi faaliyet gösteren sanayi bölgelerimizin ilki Bursa Organize Sanayi Bölgesi ve sonuncusu da modern altyapısı, yenilenebilir enerji kaynakları, katma değerli üretim modeli ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde Türkiye’de örnek bir proje olan Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi TEKNOSAB’dır. Bu tablonun da bize gösterdiği gibi yeni sanayi tesisleri gündeme geldiğinde sanayici, kaynak ve atık yönetimini planlanmadan yatırıma geçmemelidir. Sanayicimizin katma değerli üretimde fark oluşturması için çevreci ve temiz üretimi hedefleyerek yeşil büyüme kapsamında kısıtlı enerji ve kaynaklarımızı optimum seviyede kullanması ve çevre mühendislerini üretim süreçlerine dahil etmesi gerekiyor” dedi.

‘Bursa, Çevre Teknolojileri Üretiminde Merkez Haline Gelebilir’

Çevre teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretimi alanında Bursa’nın gerekli tüm altyapıya sahip olduğunu da belirten Salihoğlu, “Bursa bünyesinde barındırdığı başta tekstil, otomotiv, metal olmak üzere gelişmiş yan sanayisiyle dünyada önemli bir çevre teknolojisi üretim merkezi haline gelebilir. Bursa için katma değerli ve vizyonel bir üretim alanı yaratabileceğimizi düşünüyorum. Su, atıksu, atık, hava kirliliği ile ilgili yönetim ve bertaraf konularında pek çok makine ve ekipmanı üretebilecek insan gücüne ve teknik altyapıya sahibiz. Tekstil ve otomotiv firmalarımızın pek çoğu, çevre teknolojisi ihtiyacını yurtdışı kaynaklı ürünlerle karşılıyor. Oysa Bursa,  çevre teknolojilerinin araştırılması, geliştirilmesi ve üretiminde yurtdışı pazarda önemli bir paya sahip olabilir. Teknik tekstil, malzeme işleme, filtrasyon teknolojileri, kompozit malzeme ve yenilenebilir enerji ana başlıklar olabilir.  Çevre teknolojileri konusunda oluşturulacak vizyon, üniversite araştırma konularımıza ve üretim sürecimize dahil edilebilir.” ifadelerini kullandı.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başköy’deki “Dede Helvası” Geleneğinde Helvalar Şifa İçin Yenildi

Nilüfer’e  bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel  “Dede …