Home GÜNCEL Zafer Milli ‘Isı izolasyonunda dünyada çığır açacağız’

Zafer Milli ‘Isı izolasyonunda dünyada çığır açacağız’

- Guncellenme Tarihi: 5 Eylül 2022 13:24
21 min read
Zafer Milli ‘Isı izolasyonunda dünyada çığır açacağız’ için yorumlar kapalı
0

Bursa’dan dünyaya çığır açan izolasyon malzemesi: Marof Termal Sıva

Bursa’nın önde gelen yalıtım firması Marof Yapı, su izolasyonuna ısı izolasyonunu da ekledi. Marof Yapı Genel Müdürü Zafer Milli, yüksek kalitede ve kendi üretmiş oldukları ürünü ‘Dünyada çığır açan bir proje’ olarak nitelendiriyor. Çevre ve enerji dostu Marof Termal Sıva, aynı zamanda sağlıklı ve muadili ürünlerden % 50 oranında daha ucuz. Bir ısı izolasyonun ömrü, binanın ömrü kadar olabilir mi? Üretim aşamasında ne kadar enerji tasarrufu sağlar? Aşırı sıcak ve soğuk iklimlerde neden bu denli etkili? Üretim için Franchising verilecek mi? Marof Yapı Genel Müdürü Zafer Milli’ye sorduk.

Su izolasyonu konusunda Marof Yapı yıllar içerisinde nasıl bir yol kat etti?

Marof Yapı olarak yıllardan beri su izolasyonu ile ilgili çok ciddi bir mesafe aldık. Üstün kaliteli ürünler ürettik. İzolasyon deyince, ihtiyaca dayalı olarak sürekli değişik konular hasıl oluyor. İzolasyon inşaat sektörünün teknik uygulamalarında olmazsa olmazı… İzolasyonun çok değişik uygulama alanları var. Biz kendi branşımız noktasında kaliteyi ortaya koyup, yolumuza devam ediyoruz. Su izolasyonunda çok daha değişik malzemeler olmasına rağmen ki kimya öyledir, kimyada sınır yoktur. Dolayısıyla sürekli yeni icatlarla değişik ürünler ortaya çıkar. Biz bunun su izolasyon kısmındayız. Bunu bitümlü yani ziftli mamullerden yapıyoruz. Akreditif, çimento esaslı yapıyoruz. İhtiyacın büyük bir kısmını tamamlıyoruz. Türkiye geneline de satış yapıyoruz. Geriye dönük olarak herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz.

Isı izolasyonu uzun zamandır üzerinde çalıştığınız bir konu. Bu konuda sizi harekete geçiren detaylar nelerdir?

Su izolasyonu yanında gerekli olan konulardan biri ısı izolasyonu. Enerjinin en ucuzu tasarruf edilen enerjidir. Ne kadar tasarruf ederseniz o kadar enerjiyi ucuza kullanmış olursunuz. Son dönemlerde yapmış olduğum bir çalışmada, Türkiye’nin yıllık karbon kökenli enerji tüketimi 90 milyar dolar. Zaten Türkiye’nin cari işlemlerdeki açığının en büyük kısmı enerjiye ödenen para kapsar. Geri dönüşü olmayan nakit bir harcama bu. Gerek soğuğa gerek sıcağa karşı ısıyı muhafaza edecek bir çalışma içine ülke olarak girmemiz lazım. Daha inovatif ürünler yapılması lazım. Ben de bu noktadan hareketle uzun zamandır üstünde çalışmış olduğum ve patenti bana ait olan bir ürün geliştirdim. Zaten bilimsel çalışmaların çoğu tesadüfen bulunan ürünler. Mesela Newton’un Yer Çekim Kanununu bulması tam bir tesadüftür. Elma da, tüy de başına düşüyor. Bu neden hızlı düşüyor, bu neden yavaş düşüyor derken, oradan hareketle Yer Çekimi Kanununu buluyor.

O halde enerji kullanımında ciddi bir tasarruf imkânı sağlıyor.

Marof Termal Sıvanın en büyük özelliği milli ekonomiye katkısıdır. Ürünün üretiminde çok az miktarda enerji kullanıyoruz. Birkaç motor haricinde enerji kullanımı yok. Tamamen yerli hammadde kullanıldığı için ülkenin kaynaklarına katkı koyuyor. İthalat söz konusu olmadığı gibi, ihracatla ilgili ciddi çalışmalarımız var. İhracatta da sonuca ulaşmak üzereyiz, belge aşamasındayız. Ürün gerçekten çok beğenildi.

Ürün dış cephede nasıl uygulanıyor?

Ürünümüzü tamamen yerli hammadde kullanarak ürettik. Katma değerli bir ürüne imza attık. Bin 360 santigrat derecede ısıyı geçirmiyor. Bu demektir ki; normal yaşam standartlarında ısı ne kadardır? 40 derecedir. Yapmış olduğumuz ürün, binanın dış cephesinde herhangi bir sıva uygulaması yapmadan doğrudan tuğlanın, bims tuğlanın ya da gaz betonun üstüne uygulayarak araya kum ve çimentodan yapılan bir kaba sıva uygulaması yapılmadan duvara 2-3 cm uygulanarak ısının içeriye geçmesini ya da dışarıya çıkmasını yasakladık. Tamamen Marof Termal Sıva uygulanıyor. Uygulama dışardan yapılıyor. 25 kilogramlık torbalar içerisinde satışa hazır hale getirilir. Suyla beraber karıştırılarak uygulanır. Bunun külfet yaratacak başka bir şekli yok.

Zaman içerisinde bina izolasyonunda bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Aşınma, dökülme gibi sorunları nasıl aştınız?

Bugün en büyük sıkıntılardan biri binalarda zaman içerisinde izolasyonun değer kaybetmesidir. Marof Termal Sıva asla değer kaybına uğramaz. Hafiftir ve porselen gibidir. Dayanıklıdır, dökülmez. Ürün dış cephelerde boyalı ve boyasız kullanabilir. Ürünün en büyük özelliği binanın ömrü bitinceye kadar yenilenme gerektirmemesidir. Hacim küçülmesi meydana gelmez. Sıcak ve soğuk coğrafyalarda son derece etkilidir. Şap olarak da kullanılabilir.

Ekonomik açıdan avantajları nedir?

Ürünün ekonomik olarak çok büyük avantajları var. Bugün normal şartlarda bir binanın ısı izolasyon mantolama sistemi yapılmasında takribi olarak çok hızlı hareket edilse dahi, müteahhit bir buçuk ya da iki aydan önce inşaatın dış cephe mantolamasını bitiremiyor. Marof Termal Sıva ile 3. günde dış cephe mantolaması bitiyor. Malzemeyi sürer sürmez ertesi gün iskeleyi sökebiliyorsunuz. Darbeye dayanıklıdır, çatlama yapmaz. Arada zamana dayalı ekonomik bir katma değer var. Bu da milli ekonomiye büyük bir katkıdır. Yani işçinin 2 ay boyunca işe devam etmesi, iskeleye çıkması iş ve işçi güvenliği açısından da bir risk. Biz burada da risk yapıyı indiriyoruz. 2 ay işçiye yevmiye ödüyorsunuz, iskele kiralıyorsunuz, sosyal güvenlik ödemeleri yapıyorsunuz. Ürünümüz çok tasarruflu bir ürün. Maliyet unsuru açısından tasarruf imkanı sağlıyor. Dış cephede, içerde ve katlar arası izolasyonda kullanılıyor. Birim ünitede yüzde 60 enerji tasarrufu sağlıyor. Ülke ekonomisine ciddi katkı koyacak bir ürün keşfettiğimize inanıyoruz.

Ürünün analiz çalışmalarını kendiniz mi yaptınız?

Kimyager oluşumdan dolayı olayın analizlerini yapma açısından bana çok kolaylık sağladı. Ürünlerin teknik detaylarını inceledim. 4 karışımdan meydana gelen bir ürün. Bu dört karışımda ürünler birbirleriyle uyum içinde olur mu olmaz mı analizini yaptım. Bir ürünün diğer bir ürünle ortak hareket etme kabiliyetini ortaya koymak çok önemlidir. Bilirsiniz, bazı ürünler reaksiyona girmez. Su ve zeytinyağını bir ürün haline getiremezsiniz, tabiatları birbirine terstir. Bu nedenle birbirine uygun olan ürünleri kullandık. Araştırmamızın ana prensibi de buydu.

Çevre dostu bir ürün diyebilir miyiz?

Ürünümüzün bir diğer özelliği de yanmaması. Bugün binalarda kullanılan XPS ve EPS türü ürünler sonucu çok büyük facialar ortaya çıkıyor. İçinde bulunan polistren gazı, kansorojen bir maddedir. Binanın içinde hapsolur. İnsanlar bu gazı teneffüs ettiği zaman akciğer kanseri yoğun bir şekilde yaşanır. Artı doğaya salındığı zaman atmosferi kirletir. Aksine Marof Termal Sıva’da herhangi bir gaz salınımı söz konusu değildir. Kullanmış olduğumuz ürünlerin tamamı doğada bol miktarda bulunan inorganik mineralleri kapsar. Dolayısıyla biz bunu ürünü bulduktan sonra herkesin yapabileceği bir üretim olduğundan dolayı Sınai mülkiyet hakkının korunmasıyla ilgili Patent Enstitüsü’ne müracaat ettik. Orada birinci aşama olan Türkiye genelini geçtik, şu an ikinci aşamadayız. Uluslararası Sınai Mülkiyet hakkı üzerine bir çalışma yapılıyor. Bir avukatlık grubu ile bizim buradaki Know-how ürünümüzü koruma gayreti içerisine girdik.

Üretim aşamasına geçtiniz mi?

Henüz üretime geçmedik. Laboratuvarda demo çalışmalarımızı yaptık. TSE belgesini alacağız. KOSGEB’den destekleme istedik. TÜBİTAK’a da müracaat ettik. Süreç ağır ilerliyor. 6-8 ay içerisinde destekleme çıkabilir. Bu kadar bekleyecek durumumuz yok. Üretime geçtikten sonra da kapasite artırımı ile ilgili desteklere müracaat edeceğiz.

Bir lansman çalışmanız olacak mı?

Devletin yetkili organlarıyla görüşmeler yaptım. En büyük sıkıntılarının binalarda ısı ve su izolasyonları olduğunu söylediler. Ürünümüzle ilgili memnuniyetlerini bildirdiler. Belgeleri aldıktan sonra kendilerine bir lansman çalışması yapacağız. Ürün kabul gördü.

Sizin bir üretim fabrikanız var. Üretim için Franchising verecek misiniz yoksa üretim ve satış noktası sadece Bursa’da mı olacak?

Tüm Türkiye’ye ve Avrupa’ya yetişmemiz mümkün değil. Konuyla alakalı bilgi sahibi olan insanlar Franchising noktasında hemfikirler. Bu kişilerle ürün kullanma hakkı ile ilgili ticari olarak anlaştığımız takdirde elbette vereceğiz. Temel malzemeleri biz tedarik edeceğiz. Ana maddelerin bir tanesini, benim insayatifim içerisinde olanı ben göndereceğim. Kalan maddeleri ise bulunduğu lokasyonda benim anlaştığım firmalar teslim edecek. Formülasyonu da vereceğim. Artık patenti bana ait olduktan sonra kimsenin müdahale etme şansı yok.

Ne kadar yatırım gerekli?

Çok büyük bir yatırıma ihtiyaç yok. İş yapmak isteyen, kabiliyet sahibi ve yaklaşık 10 milyon TL yatırım yapan bir insan için bulunmaz bir iş olacak. Şu anda tasarlamış olduğumuz bir makine günde bir vardiyada 125 ton üretim yapacak. İki vardiyada 250 ton, ciddi rakamlar bunlar.

Vardiya başı kaç kişi çalışacak?

Tam otomatik bir makine bu… 6-8 kişi ile günde 125 ton malzemeyi bir vardiyada üretebilirler.

Binalarda içten ve dıştan küflenmeler oluşabiliyor. Bu büyük bir izolasyon sorunu. Bu sorun nasıl oluşur ve nasıl giderilebilir?

Türkiye’de en büyük sorun, malzeme vardır iş bilgisi zayıftır. Yani bina geriye dönük, telafisi olmayan, arızanın giderilemeyeceği yer temeldir. Çünkü toprağın altında kalıyor, oraya yeniden bir izolasyon yapma şansınız yok. İnşaata başlarken, inşaat müteahhidinin bu konuya çok dikkat etmesi lazım… Ucuz bir operasyon yapılmadığı takdirde yarınlarda çok büyük maliyetler ortaya çıkar. Bir bakıyorsunuz ki, duvardan küflenmeler var, bina çöküyor demektir, o bina bitti. Demirle çimento ayrıştı, küflenme meydana gelmiş ve demir paslanmıştır. 30 yıl içerisinde demir çürüyecek ve depremde o bina çökecektir.  Buradaki çözüm su izolasyonuna önem vermek ve ısı izolasyonu yaparak katlar arasında ısı transferini özleyip enerji tasarrufunu sağlayıcı hareket içerisine girmesidir.

Şu an piyasada bulunan ısı izolasyon malzemelerinin satış fiyatları ile sizin üreteceğiniz malzemeyi karşılaştığımızda nasıl bir fiyat ortaya çıkıyor?

Marof Termal Sıva yüzde 50 daha ucuz. Hem inşaatın ömrü kadardır, hem de çok daha ucuzdur.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bağlantı Elemanları ve Hırdavat Sektörünün Liderleri TÜYAP’ta Buluştu

Bağlantı elemanları ve hırdavat sektörünün lider isimleri, 9-12 Mayıs tarihleri arasında R…