Home GÜNCEL “Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Rehberi” kamuoyu ile paylaşıldı

“Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Rehberi” kamuoyu ile paylaşıldı

- Guncellenme Tarihi: 2 Ağustos 2022 16:09
9 min read
“Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Rehberi” kamuoyu ile paylaşıldı için yorumlar kapalı
0

Avrupa Komisyonunun desteklediği; “Yetişkinlerin Gıda – Okuryazarlığı Yetkinliklerinin Artırılması (FOODTR)” projesi tanıtım etkinliği gerçekleşti. Proje tanıtım etkinliğinde “Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Rehberi” de kamuoyu ile paylaşıldı.

Proje tanıtım etkinliği BTÜ Mimarsinan Yerleşkesinde yer alan Turkuaz Salonda gerçekleşti. Etkinliğe BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yıldıray İstanbullu, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Dekanı Prof. Dr. Ender Gökhan Gece, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yunus Kaya’nın beraberinde çok sayıda öğretim üyesinin yanı sıra BTÜ’lü öğrenciler katıldı.

Biyomühendislik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Taner konuşmasında etkinliğin amacını paylaştı. Taner, BTÜ akademisyenlerince proje kapsamında yapılan çalışmalardan, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Rehberi’nden, e-öğrenme platformları ve animasyonlardan hakkında bilgi aktardı. Dr. Öğr. Üyesi Taner, Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Rehberi’nin içeriğinde, sürdürülebilirlik kavramı dahilinde sosyal, çevresel, kültürel, ekonomik tüm yönleriyle bir gıda sistemi nasıl olmalıdır konularını içerdiğini bildirdi. Dr. Öğr. Üyesi Taner, FOODTR projesinin her kesimden bireyin gıda okur – yazarlığı temel becerisinin kazanabilmesinin amaçlandığını kaydetti. Dr. Öğr. Üyesi Taner, gıda okur – yazarlığının en basit anlamda, bireylerin gıda ve beslenme hakkında bilgi edinebilme, değerlendirme, sağlıklı ve dengeli beslenme için uygun seçimler yapma, gıda israfının önüne geçme ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin sağlanabilmesi için bilinçli tüketim alışkanlıkları kazanma gibi konularda gereken bilgi, beceri ve davranışlara sahip olması olarak ifade edildiğini söyledi.

Proje koordinatörü kurum olan Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nün Müdürü Dr. Yıldıray İstanbullu gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, kurumlar arası işbirliğinin ve proje kültürünün öneminin altını çizdi. İstanbullu, BTÜ ile en az FOODTR kadar önemli olduğunu düşündüğü pek çok farklı çalışmada işbirliği halinde olduklarını kaydetti. Her iki kurum olarak diğer alanlarda elde ettikleri ortak çalışma ve proje kültürünün uluslarası nitelikteki FOODTR projesi çalışmalarına pozitif yönde etki edeceğine inandığını vurguladı.

BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu ise BTÜ’nün özellikle uluslararası projelerde büyük tecrübeye sahip olduğunu kaydetti. BTÜ’lü akademisyenlerin özverili çalışmaları sayesinde çeşitli alanlarda yürütülen proje sayısının her geçen gün arttığını, bu artışın mutluluk verici olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Bedeloğlu konuşmasına projelerde yer alan paydaş kuruluşlara ve BTÜ’lü öğretim üyelerine teşekkür ederek son verdi.

MDBF Dekanı Prof. Dr. Ender Gökhan Gece’nin Yetişkinlerin Gıda – Okuryazarlığı Yetkinliklerinin Artırılması (FOODTR) Projesi tanıtım etkinliğinde gerçekleştirdiği konuşmada BTÜ’nün sahip olduğu ve her geçen gün artan insan kaynağı, araştırma altyapısı ve projelerine değindi.

Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Uluslararası Projeler Uzmanı Dr. Nurcan Güzelsoy, Enstitü ve koordinatör kurum görevini üstlendikleri FOODTR Projesi hakkındaki bir sunum gerçekleştirdi.

Proje’nin 3. Uluslararası Toplantısı Macaristan’da gerçekleştirildi.

İlk ikisi İspanya ve Estonya’da uluslararası toplantıları gerçekleştirilen FOODTR projesinin, 3. Uluslararası Toplantısı 19-21 Temmuz tarihleri arasında Macaristan’ın Mosonmagyaróvár kentinde yapıldı.

Széchenyi István Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda partner kurumlar, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi (TARIM A.Ş.), İspanya Gıda ve Konservecilik Ulusal Teknoloji Merkezi ve Estonya Gıda ve Fermantasyon Teknolojileri Merkezi yetkilileri proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlere dair sunumlarını yaptı. Proje ortakları tarafından hazırlanan online eğitim materyallerinin yer aldığı E-öğrenme platformu ile ilgili bir pilot eğitimin verildiği toplantıda platformun değerlendirilmesi de gerçekleşti. Bursa Teknik Üniversitesi adına proje ekibinden Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Taner, Macaristan’ın Mosonmagyaróvár kentinde yapılan toplantıya katıldı.

Çalışmalar boyunca kadar pek çok etkinliğin planlandığı ve kamuoyunda gıda güvenliği konusuna farkındalığın artırılması hedeflenen projenin kapanış toplantısının 2023 Yılı Bahar Döneminde Bursa’da yapılacağı bildirildi.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başköy’deki “Dede Helvası” Geleneğinde Helvalar Şifa İçin Yenildi

Nilüfer’e  bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel  “Dede …