Home GÜNCEL Asbest Zengini!

Asbest Zengini!

- Guncellenme Tarihi: 19 Temmuz 2022 14:06
5 min read
Asbest Zengini! için yorumlar kapalı
0

“Asbest, tabiatta doğal olarak bulunan ve lifsi (iğsi) yapıda olan bir mineral grubuna verilen ortak isimdir. Asbest grubunda yer alan minerallerin temel ortak özelliği lifsi yapıda olmalarıdır.”

Rusya, Çin, Güney Afrika, Kazakistan ve Kanada ile beraber Türkiye’de yaygın olarak çıkarılmaktadır. Rezerv bakımından oldukça zengin bir ülke olarak Türkiye; Sivas, Tokat, Bursa, Erzincan ve Hatay ile Bitlis gibi birçok farklı şehirde asbest çıkarır.

Rezerv bakımından çok zengin bir ülkeyiz.

**

Sağlık Bakanlığı’ndaki Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden (sagligim.gov.tr) alınan bilgiye göre:

“Asbestin gerek doğada serbest olarak bulunması gerekse endüstride yaygın kullanımı nedeniyle her insan asbest ile temas eder.

Yaşanılan yere bağlı olarak değişmekle beraber günde ortalama 10.000 – 15.000 arası asbest lifi soluyabiliriz. Suda da asbest lifleri bulunur, lif miktarı litrede 200.000’e ulaşabilir. Bu kaçınılmaz temas nedeniyle her insan günlük yaşamda asbest ile temas eder.”

– “Asbestin nefes yoluyla alındıktan sonra solunum sistemi üzerine oluşturduğu etkilenme sonucu ortaya çıkan, kesin kanıtlanarak tanımlanmış hastalıklar-patolojiler şunlardır:

1- Akciğer üzerinde kireçlenme yapmış ya da yapmamış lokal zar kalınlaşması

2- Akciğer zarında çepeçevre kalınlaşma,

3- Akciğer zarları arasında iyi huylu su toplanması,

4- Akciğerlerde asbest toplanmasına bağlı sertleşme ve bozulma,

5-Akciğerde küçük sönmüş alanlar,

6 – Akciğer zarı kanseri (Mezotelyoma)

7- Akciğer kanseri”

**

Bunların en tehlikesi Akciğer kanseridir.

Akciğer zarı kanseri (Mezotelyoma) ise; agresif bir tümör çeşidi olan mezotelyoma; akciğeri saran zarda oluşmaktadır. Özellikle asbeste (taş pamuğu, kaya lifi) sıkça maruz kalan kişilerde ortaya çıkan bu hastalık; Türkiye’de yılda 500, dünyada ise toplamda 30 bin kişide görülebilmektedir.

Asbest rezervimiz  yetmezmiş gibi;

Uygar ülkelerde Asbestli gemi sökümüne asla izin verilmezken, güzel İzmir Aliağa da, 70 firma son 20 yıldır “dünyanın gemi çöplüğü” ne şahit oluyor.

“Gemi sökümünde Çin’i geçtik, dünya üçüncüsü olduk” .

ABD, İngiltere, Rusya, İtalya, Kanada, İspanya, Avustralya, Almanya, İsrail, Fransa, Danimarka, Norveç ve hatta Yunanistan…

Bunların hepsi gemi çöplüklerini bize gönderiyor.

Uçak gemileri, büyük gemiler ve benzerleri..

Son beş yılda 741 gemi söküldü Aliağa’da!

Sırf geçen yıl 112 gemi söküldü!

Asbestte; “zengin bir kanser riskini taşıyan ve ülkesinde barındıran bir ülke konumunda” olduğumuzu haber kanallarından dinliyoruz…

Load More Related Articles
Load More By Ali Özdemir
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Şatafat mı? İhtiyaçlar Hiyarerşisi mi?

Bize çok yerinde bir örnek olacak ve bu gün yaşanan şatafata dur diyen bir insan psikoloji…