Home GÜNCEL Makam koltuğundan BESOB yönetilmez..!

Makam koltuğundan BESOB yönetilmez..!

- Guncellenme Tarihi: 22 Mart 2022 14:59
17 min read
Makam koltuğundan BESOB yönetilmez..! için yorumlar kapalı
0

Üşenmedim Google’a sordum, siyasi liderliği en uzun süren 5 başkan kim dedim, yalan söyleyecek değil ya çıkan sonuçlara beraber bakalım:

Küba: Devrimci lider Fidel Castro, 2008’e kadar 49 yıl devlet liderliği görevini yürüttü.

Tayvan: Ülkenin ilk başkanı Chiang Kai-shek, ölümü 1975’e kadar 47 yıl boyunca liderliğini sürdürdü.

Kuzey Kore: ‘Sonsuz lider’ olarak da bilinen Kim İl-sung, 1994’te yaşamını yitirene kadar 46 yıl Kuzey Kore liderliğini yaptı.

Libya: Muammer Kaddafi 2011’de öldürülene kadar 42 yıl boyunca ülke liderliğini yürüttü.

Arnavutluk: Arnavutluk’un Enver Hoca’sı ölüm yılı 1985’e kadar 40 yıl ülke liderliği görevini sürdürdü.

Dünyada 50 yılın üzerinde liderlik yapan bir yönetici bilgisine ulaşamadım ama şehrimizde 53’üncü yılını icra eden bir Arif Tak var. Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin (BESOB) müzmin başkanı Tak Mayıs ayında gerçekleşecek olan genel kurulda müzmin bir şekilde tekrar aday olduğunu açıkladı. Ve fakat bu durum esnafın canına artık tak etmiştir bence… Çünkü Bursa’nın ve birçok esnafın kronik sorunlarından biri haline gelen, birçok esnaftan para alınmasına rağmen 12 yıldır tamamlanamayan ve yılan hikâyesine dönen Kestel Çataltepe Sanayi Sitesinin başından sonuna kör düğüm olmasının mimarıdır kendisi…

Ötesi pandemi döneminde zorunlu kapanmalar ve sair nedeniyle ekonomik anlamda zora giren esnaf için de Arif Tak’ın kılını kıpırdatmadığı ortadadır.

Çataltepe mevzuu için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Bursa’da yapılan bir toplantıda 79 yaşındaki Arif Tak’a kaç yıldır yönetimde olduğunu sorunca aldığı cevap üzerine “Siz artık aday olmayın, takip edeceğim sizi” demesine rağmen yine ve ısrarla adaylığını açıklaması o koltuğun neden bu kadar vazgeçilmez olduğu sorusunu akla getiriyor… Ayrıca; altmış beş yaş üstü kişilerden, hukuki işlemler için ilgili dairelerden (noter, tapu) rutin olarak sağlık raporu (akli meleke) isteniyor, herhangi bir yere başkan olurken, bütün nakdi konulara imza yetkisi verilirken neden istenmez ki bu belge, bak şimdi kafama takıldı…

Esnafa müjde verelim: BESOB’un yeni bir başkan adayı var ve bugün adaylığını bir basın toplantısı ile duyurdu. Fahrettin Bilgit’den bahsediyorum. 8 yıldır BESOB Yönetiminde bulunan Fahrettin Bilgit açıklamasına başladığında ilk sözleri “Makam odasında değil, sahada, esnafın yanında yer alacağız, empati yapacağız, çözüm önerilerini dinleme fırsatı bulacağız, ESNAF KARDEŞLERİM SABREDİN demekle bu iş olmuyor..!” şeklindeydi. Bilgit’in açıklamasının tam metnini aşağıda sizlerle paylaşacağım.

Elbette ki toplantıda ana konu yapılamayan Çataltepe Sanayi Sitesi sorunuydu. Süreci çok kısa özetleyecek olursak; 2008 yılında ilk girişimleri başlayan proje için 2 bin kişilik talep alınmasından sonra Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa mitingi sırasında TOKİ protokolü de imzalandı. 2009’da başvuru sahiplerinden 2-16 bin lira arasındaki ön ödemeleri toplandı. 29 Mayıs 2009’da Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle sanayi sitesinin temeli atıldı. Bölgede yapılan 125 dükkân uzun süre satılamayınca Toki 3 bin dükkanı yapılırsa hiç satılmaz endişesiyle projeden uzaklaştı, 2019 yılında da komple bıraktı. Ardından projenin tamamlanması amacıyla kurulan BESKOOP’a 3 bin hak sahibinden 2 bini ortak değil, sürecin tamamlanması için mutlaka ortak olmaları gereğinin altını çiziyor Bilgit.

Toplantıda kendisinin de mevcut yönetimde olduğu halde hem Çataltepe hem de pandemide ezilen esnafın sorunlarının çözümüne yönelik ne tür bir muhalefetle karşı karşıya olduğunu sordum. Kooperatifin başındaki 18 kişiye ek olarak mutlaka inşaat mühendisi – mimar gibi işi bilen bir teknik kadronun olması gerektiğini, kooperatifin göremediklerini onların göreceğini defalarca önermelerine rağmen kabul görmediğini anlattı. Esnaf konusunda ise; teknolojiye ayak uydurmanın şart olduğunu, bu bağlamda esnafın yanında olunması gerektiğini, değişime ayak uydurulamadığını anlattı. Zaten adaylık açıklamasında üniversitelerle esnaf için yazılım geliştirme konusunda çalışacaklarının da altını çizdi.

Trajikomiktir; Arif Tak’ın ilk başkan olduğu tarihten sonra lazer, ATM, hesap makinesi, e-posta, dokunmatik ekran, flaş hafıza, CD Rom, cep telefonu, web siteleri, uzay teleskobu, SMS, DVD, Windows 95, USB portu, Google, Bluetooth, Facebook, Twitter, Youtube, Bitcoin falan icat edildi. Arif Başkanın son 7 yıldır akıllı telefon kullandığını, Whatsapp ve sosyal medyalarla dahi arasının olmadığını da antrparantez belirtelim.

Kıssadan hisse mevzuyu tadında bırakmaktan artık çok öteye geçmiş, kabak tadı vermiş bir başkanlık Tak’ınki… Yeter bence… Esnafça da yeter mi Mayıs ayında yapılacak kongrede göreceğiz. Kim bilir belki Beskoop adaylığından son dakika çekildiği gibi Besob adaylığını da bırakıverir Tak, hepimize güzel bir sürpriz olur.

Fahrettin Bilgit’in adaylık konuşma metnini de hemen aşağıda paylaşıyor, tüm esnafa hayırlı işler diyorum.

 

Değerli Basın ve medya mensubu arkadaşlarım,

Öncelikle, nezaket gösterip davetime icabet ettiğiniz için hepinize teşekkür ederim.

Biliyorsunuz sıkıntılı zamanlardan geçiyoruz. Hayat en çok esnaf ve sanatkâr kardeşlerimiz için zor hale geldi. Günümüz ekonomik koşulları malum. Maliyetler sürekli artıyor, bunun la beraber insanların ihtiyaçları ve aynı zamanda harcama alışkanlıkları da değişiyor. Eskiden mahalle esnafından ihtiyacını karşılayan komşularımız artık yerinden kalkmadan akıllı telefonuyla ister bakkal isterse tesisatçıya ulaşabiliyor.

Taksinin yerini Uber, tesisatçının yerini ”armut.com” ,bakkalın yerini “getir “aldı. Gerçi Uber şimdilik yok ama yerine ne gelir belli değil. Esnaf ve Sanatkârlar olarak sorunlarımızı çözmek ve değişen zamana ayak uydurarak kendimizi, dolayısı ile iş yapış şeklimizi geliştirmek zorundayız.

Sorunları çözebilmek ve yenilikçi olabilmek için öncelikle farkında olmanız gerekir. Sürekli oturarak on yılların getirdiği alışkanlıklar ve rehavetle ne sorunların farkına varır ne de fırsatları yakalarız. Üstelik birde her şeyi ben bilirim ben yaparım zihniyeti ile hareket ettiğinizde ileri değil geriye doğru gitmeye başlıyorsunuz.

Bu durumun bilincinde olarak, diğer oda başkanlarımızın desteği ve yönlendirmeleri doğrultusunda BESOB Başkanlığına Adaylığımı koyuyorum.

Siz neyi farklı yapacaksınız dersiniz,

Öncelikli olarak ”ortak akılla” hareket edip, odalar, kooperatifler, belediyeler, valilik gerektiğinde bakanlık gibi diğer paydaşların da işin içinde olmasını sağlayıp iyi bir planlamayla hareket edeceğiz. Burada örnek Çataltepe Sanayii Sitesi, başlarken hızlı ve cesaretle hareket etmek iyi gibi dursa da kimsenin önerisini almadan  “Ben yaptım oldu” diyerek projeyi içinden çıkılmaz hale getirdiler. İlk icraatımız Çataltepe’yi Kooperatifle birlikte bitirmek olacak.

Aslında ilk istişare toplantımızı yaklaşık 70 Oda Başkanımızın katıldığı bir organizasyon ile 2 Mart’ta gerçekleştirdik. O toplantıda Başkan Adaylığımı da arkadaşlarım ile paylaştım. Bu arada güzel Ülkemiz ’deki tek esnaf odaları Birliği biz değiliz, belki bizden daha akıllı daha iyi işler yapan odalar vardır. Onlara da danışacağız.

Neyi farklı yapacağım konusuna dönersek,

Sorunları makam odasından değil bizzat esnafın yanında olarak takip edeceğim, malum oturarak sadece size anlatılanı bilebilirsiniz ama yanlarında olduğunuzda hem empati yapma şansını hem de çözüm için önerileri dinleme imkanı bulursunuz.

Rahat koltukta oturup” esnaf kardeşlerim sabredin “demekle olmaz.

Üçüncü önceliğim kendimizi ve işimizi geliştirmek için çalışmak olacak. Hali hazırda kurullarımız var, kağıt üzerinde güzel dursa da tam anlamıyla faal değiller. Sıkı takip edilip gerektiğinde spesifik problem veya fırsatların değerlendirilmesi içi özel ekipler kurulacak. Örneğin şu an “ ulaşımla “ ilgili bu çalışma muhakkak yapılmalı. Özellikle ARGE ile ilgili Üniversitelerin,  yazılım şirketlerinin, geç zihinlerin de işin içinde olduğu çalıştaylar ve eğitimler yaparak sürekli gelişim içinde olacağız.

Son olarak yapmaya söz verdiğim şey ise yılmadan çalışmak, çalışmak, çalışmak olacak. Yardım istemekten çekinmem, bilmediğimde biliyormuş gibi yapmam, birbirinden tecrübeli ekip arkadaşlarımla birlikte Esnaf Odaları Birliğimize ve tüm odalarımıza hak ettiği değeri vereceğimiz konusunda buradan hepinize söz veriyorum.  Ortak aklı ve birlikteliği öne çıkararak hep birlikte Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğini Türkiye’nin yıldızı haline getireceğiz.

Kazanan Bursa olacak! Kazanan esnaflarımız olacak!

Adaylığımızın Bursa Esnaf ve Sanatkârları ve tüm Bursalılar için hayırlı olmasını temenni ediyor. Hepinize katılımlarınız için teşekkür ediyorum.

 

Load More Related Articles
Load More By Semra NEJLA TEKE
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Seçim Sürecini Damga Vuranlar ve Seçim Tahminlerim…

En güzelinden başlıyorum: 14 – 25 yaş arası gençler… Evet, gençlerin sürece en çok entegre…