Home GÜNCEL Fotoğrafın tarihsel yolculuğu Nilüfer’de

Fotoğrafın tarihsel yolculuğu Nilüfer’de

- Guncellenme Tarihi: 8 Ekim 2021 10:17
3 min read
Fotoğrafın tarihsel yolculuğu Nilüfer’de için yorumlar kapalı
0

Nilüfer Fotoğraf Müzesi’nin kuruluş yıldönümünde düzenlenen ‘Geçmişten Görüntüler’ sergisi ve söyleşisi, izleyenleri fotoğraf sanatında tarihsel bir yolculuğa çıkardı. Nilüfer Belediyesi Misi’de ziyarete açılan Nilüfer Fotoğraf Müzesi’nin 4. yıl dönümünde bir dizi etkinlik düzenledi. Etkinlik kapsamında ilk olarak Ömer Koç Koleksiyonu’ndan ‘Geçmişten Görüntüler’ sergisinin açılışı gerçekleşti. Ömer Koç Koleksiyonu’na ait yaklaşık 50 eserin yer aldığı ve fotoğrafın icadından başlayarak Osmanlı Dönemi fotoğrafçılarının eserlerine kadar tarihsel bir süreci gözler önüne seren sergi ilgiyle izlendi. Küratörlüğünü Engin Özendes’in üstlendiği sergi 27 Şubat 2022 tarihine kadar sanatseverlerin izlenimine açık kalacak.

Etkinliklerin ikinci bölümünde ise fotoğraf sanatçısı, yazar ve küratör Engin Özendes Misi Sanatevi’nde düzenlenen söyleşide katılımcılarla buluştu. Engin Özendes, sergiden yola çıkarak Osmanlı Dönemi fotoğrafçıları ve sanatı ile ilgili bilgileri paylaştı.

“Osmanlı İmparatorluğu’nda Fotoğrafçılık 1839-1923” başlıklı söyleşide konuşan Engin Özendes, “Fotoğraf 1839 yılında icat oluyor ve Fransız sanatçılar bugünkü Türkiye topraklarında ilk olarak İzmir’e ayak basıyorlar. Daha sonra İstanbul’da da çekimler yapıyorlar. Türkiye’de ilk yerli fotoğraf stüdyosu İstanbul’da 1850’de açılıyor. Daha sonra Osmanlı’da fotoğraf çok önemseniyor ve ileri noktalara geliyor. Oryantalist akım da bu gelişimde çok etkili oluyor. Buradan dışarıya çok fotoğraf gidiyor ve ciddi bir ticari araç oluyor. Fotoğrafçılığın ilk döneminde stüdyolara ağırlık vererek ön plana çıkanlar Rum ve Ermeniler olmuştur. Sonra Müslüman olanlar da bu konuya ilgi göstererek bu sanatın içinde yer edinmişlerdir. Osmanlı’da da önemli isimler ön plana çıkarak tarihi eserler ortaya çıkarmıştır” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

İnegöl’ün Geçmişi ile Geleceği Aynı İftar Sofrasında Buluştu

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Huzurevi sakinleriyle lise öğrencilerini aynı iftar s…