Home GÜNCEL USTA’DAN USTA İŞİ HAREKETLER…

USTA’DAN USTA İŞİ HAREKETLER…

- Guncellenme Tarihi: 25 Ağustos 2021 16:45
9 min read
USTA’DAN USTA İŞİ HAREKETLER… için yorumlar kapalı
0

İlk tanıştığımızda söylemişti, “Siyaseten ve siyasetten bir beklentim yok, sadece hizmete geldim” demişti. Ben de tüm siyasetçilerin söylemi olduğunu düşünmüş çok da ciddiye almamıştım bu söylemini İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’nın…

Genelde böyle olur, koltuk adamı biraz şişirir, egolar kabarır, tepeden bakmalar falan başlar. İşte Usta bu değişime hiç uğramayan başkanlardan… Ve gerçekten hizmete geldiğini artık gözlerimizle görüyoruz.

Mesela; Usta yakın zamanda yanına Kaymakam Recai Kartal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Asil ve İznik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Dede’yi de alarak Ankara’ya Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu ziyarete gidiyor. Bu ziyarette ilçe merkezinde nüfus yoğunluğu sebebiyle ortaya çıkan derslik ihtiyacı sebebiyle Hisarcıklıoğlu’ndan bir ortaokul yapmalarını istiyor, istek kabul görüyor ve bunun sözünü alıyor. Şimdi Yeşil Cami Mahallesinde belediyenin tahsis edeceği bir arsada 24 derslikli bir ortaokul inşa edilecek.

Bak şimdi yine Hayri Türkyılmaz geldi aklıma… O da halkın ihtiyaçlarını gidermek yerine belediyenin gayrimenkullerini satıp bankaya faize koymuştu, ne oldu o paralara Mudanya’da bilen tek kişi yok…

İznik tam bir tarihi miras… Unesco’nun geçici miras listesinde, kalıcı olma yolundaki yolculuğu devam ediyor. Bu tarih kokan ilçenin ana geçim kaynağı tarıma ilaveten gerçek bir turizm kentine dönüşmemesi için hiçbir sebep yok.

Tüm şehirlerde böyledir, marka konumlandırması doğru yapılan her yer alır yürür.

Örneğin Çek Cumhuriyetinin başkenti Prag yılda 7 milyonu yabancı olmak üzere yılda 8 milyondan fazla ziyaretçi almaktadır. Kafka için bile fazlasıyla turist çeken bir Orta Çağ şehridir. İznik ise Milattan önce 316 yılında Makedonya Kralı Büyük İskender’in kumandanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından kuruluyor. Makedonlar, Bithynialılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar tarafından hep gözde, hep fethedilmek istenen şehir konumundaydı.

Tüm bu farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İznik’teki kalıntılar da dolayısıyla çok renkli ve zengin… Gerçek şu ki mevcut varlığıyla Prag’dan daha çok turisti hak ediyor.

Başkan Usta’nın da böyle düşündüğünü biliyorum, bu sebeple turizm yönünden ilçeyi canlandırmak için gerçekten kayda ve takdire değer çaba sarf ediyor. Yine yakın zamanda merkezi İtalya’da bulunan Uluslararası Sakin Şehirler (Cittaslow) Ağına üyelik dosyasını teslim eden İznik’te son aşama olan inceleme safhası gerçekleşti.

Cittaslow, nüfusu 50.000′nin altındaki kentlerin üye olabildiği uluslararası bir belediyeler birliği… Birliğin asıl amacı; bir kentin yaşam kalitesinin iyileştirilmesinin ve kalkınmasının kentin kendi özgün yapısının, mimarisinin, gelenek ve göreneklerinin, yerel yemeklerinin ve tarihsel kimliğinin korunmasını sağlamak. Felsefesi ise kentlerin hangi alanlarda güçlü ve zayıf olduklarını analiz etmelerini ve sahip oldukları imkânlar çerçevesinde bir strateji geliştirmelerini teşvik edici çalışmalar ve tanıtımlar ile kentlere destek olmak…

Başkan Usta İznik’in uluslararası ağlarda isminin yer alması, bu çalışmalarla farkındalığının artarak tanıtımına katkı sağlanması amacıyla Cittaslow adaylık sürecinin başlatıldığını vurguluyor. Turizm için atılan her adımı çok kıymetli buluyorum. Hele ki hem tarihi dokusu, hem inanç turizmi açısından gerçek bir cevher olan İznik ve İznikliler bunu hak ediyor.

Bu arada; Usta’nın seçim vaadi arasında yer alan ve tam 8 yıldır kapalı olan müzenin açılışı da gerçekleşti. Bir diğer vaat olan Arkeoji Müzesi de Yenişehir Kapı’da yapılıyor şu aralar ve gelecek yıl hizmete girecek.

Başkan Kağan Mehmet Usta’nın İznikli çocukları ve gençleri ne kadar önemsediğini uzun zamandır amacı dışında kullanılan İzzet Peşte Su Sporları Tesisi adına yakışır bir tesis haline getirilmesinden anlayabilirsiniz. Üzerine belediyenin açtığı yüzme kursu programıyla 500 genç yüzme öğrenerek sertfika aldı. Küçücük İznik’te 500 çocuk ve genç… Bu göstermelik iş yapan belediyelere örnek olsun bence…

Aslında en çok Hayri Türkyılmaz’a örnek olsun. Kendisi Büyükşehirden zorla aldığı, üzerine bir de para aldığı kapalı – açık yüzme havuzunu 2 yıldır çürümeye terk etti. Allah’tan Büyükşehir Belediyesi hemen havuzun yanına portatif bir havuz inşa etti de Mudanyalılar havuz gördü.

Umalım ki yapılan güzel hizmetleri örnek alsın, siyaset yapmak dışında aklına hizmet etmek de gelsin…

Başkan Usta’ya İznik’i turizm şehri yapma yolunda başarılar diliyorum. Bacasız sanayi olarak nitelenen turizm hem istihdam sağlar, hem de çevre kirletmez.

Load More Related Articles
Load More By Semra NEJLA TEKE
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Hakan Fidan: “Senin İçin Buradayız Gökhan…”

Son 10 yılda marka değerinde de ciddi kayıp yaşayan Mudanya’da yerel seçim tüm hareketlili…