Home GÜNCEL Tematik Buluşmalar’da Tonguç konuşuldu

Tematik Buluşmalar’da Tonguç konuşuldu

- Guncellenme Tarihi: 23 Haziran 2021 14:57
5 min read
Tematik Buluşmalar’da Tonguç konuşuldu için yorumlar kapalı
0

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Tematik Buluşmalar’da bu defa eğitim devrimcisi İsmail Hakkı Tonguç konu edildi. Etkinliğe katılan Prof. Dr. Kemal Kocabaş, İsmail Hakkı Tonguç’un hayatı ve çalışmalarına ilişkin değerli bilgiler paylaştı.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün düzenlediği Tematik Buluşmalar’ın ikinci konuğu Prof. Dr. Kemal Kocabaş oldu. Kocabaş, ‘İsmail Hakkı Tonguç’u Yeniden Anlamak’ başlıklı söyleşide eğitim devrimcisi Tonguç’un hayatı, çalışmaları ve Köy Enstitüleri sistemi hakkında bilgiler verdi. İsmail Hakkı Tonguç’un eğitim hayatı için çok şey ifade ettiğini söyleyen Kemal Kocabaş, “İsmail Hakkı Tonguç denince akla Köy Enstitüleri, demokratik eğitim, eğitim hakkı, yoksul köy çocuklarının kanatlandığı eğitim sistemi geliyor. Tonguç’u konuşmak demek, aydınlık bir Türkiye konuşmak ile eş anlamlıdır. Tonguç, Dünya Pedagoji Ansiklopedisi’ne giren ilk Türk pedagogdur. 17 bin 300 köy çocuğunun hayatını değiştiren bir projenin kurucusudur. Onu anlayabilmek için Türkiye’deki eğitim sistemini anlamak gerekir. Bugün niteliğini işlevselliğini yitiren bir sisteme sahibiz. Köy Enstitiüleri laik demokratik bilimsel eğitimin özgün kurumuydu. Eğitim devrimcisi Tonguç, aynı zamanda bir yazardı ve edebiyat dünyasına önemli eserler bıraktı. O eğitim sistemini kurgularken sürekli yazardı. O çalışmalarında Türk çocuğunu yaratıcı kudretini ortaya çıkarmış, gelenekçi okul çocukları yerine yeni metodlar geliştirmiştir. O işlevsel eğitim yani ülkenin gereksinimlerini temel alan eğitime yönelmiştir” dedi.


Köy Enstitüleri’nin yaşamın her alanında eğitliği sağlayan kurumlar olduğunu belirten Kocabaş, “Burada görev alan herkes hayatın her alanında çeşitli meslekler öğrencilere öğretilirdi. Kız erkek tüm öğrenciler nitelikli olarak donatılırdı. Tüm öğrencilerin kitap okuma karnesi vardı. Bu kazanım çok sayıda yazarlar doğurdu. Demokratik eğitim kurumu olması da ayrı bir kazanımdı enstitüler için. Sanat, spor, kültür faaliyetleri de ön plandaydı bu eğitim sisteminde. Tarım ve zanaatkarlık Köy Enstitüleri’nde her zaman ön planda oldu. Bu mezunların her alanda bilgili donanımlı olmalarını sağlardı. Kısacası Tonguç ve arkadaşları çok önemli bir projeyi hayata geçirdi ama uzun soluklu olmadı. Bugün okullardaki ezberci öğrenmeyi terk edip, hayatın gerçek problemleri üzerinden öğrenmenin geliştirilmesi gerekir” diye konuştu.

Kocabaş, söyleşide soruları yanıtlarken, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Obezitenin Çözümü Obezite Cerrahisinden Geçiyor

Nev Esentepe Genel Cerrahi Gastroenteroloji Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Ufuk Arslan, ob…