Home GÜNCEL Belgesiz çalıştırmaya 1034 TL ceza kesiliyor

Belgesiz çalıştırmaya 1034 TL ceza kesiliyor

- Guncellenme Tarihi: 9 Nisan 2021 10:11
4 min read
Belgesiz çalıştırmaya 1034 TL ceza kesiliyor için yorumlar kapalı
0

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlık Grubu, “İş Makinası Kullanımında ve İş Kazası Halinde Mesleki Yeterlilik Belgelendirmesinin Önemi” konulu çevrim içi toplantı gerçekleştirdi.


Moderatörlüğünü Yusuf Ziya Bolat’ın gerçekleştirdiği toplantı, BTSO Mesleki Yeterlilik Sınav ve Bilgilendirme Merkezi’nden (MESYEB) M. Osman Akın, sunumuyla başladı.

MESYEB olarak 84 meslekte mesleki yeterlilik belgesi verebildiklerini söyleyen Akın, 2015 Nisan ayında çıkan 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile tehlikeli ve çok tehlikeli olarak tanımlanan, mesleki yeterlilik standartları belirlenmiş mesleklerde, mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalışmanın cezai yaptırımları olduğunu ifade etti.


Akın, halen 143 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu arandığını da kaydederken, “Şu ana kadar 1.5 milyon kişi mesleki yeterlilik belgesi almış durumda. Ancak 4 milyon kişinin daha bu belgeyi alması gerekiyor” dedi.

Eski iş müfettişi avukat Halil Kale ise ‘İş Kazaları incelemelerinde Kazalı ile SGK’ya beyan edilen Meslek Kodunun Uyumunun hukuki açıdan önemi’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Kale, bilgi, beceri ve yetkinliği ifade eden belgelere mesleki yeterlilik belgesi denildiğini kaydederek, 2021’de mesleki yeterlilik gerektiren bir işte çalıştığı halde belgesi olmayanlar için işverene 1034 lira ceza kesildiğini ifade etti. Kale, iş kazası incelemelerinde nelere dikkat edildiğini de şu sözlerle anlattı:

“Teknik eksikliklere, organizasyonel eksiklere, toplu koruma önlemlerine, kişisel koruyucu donanım kullanımı, çalışanların eğitim ve bilgilendirme durumu ile çalışanların yükümlülüklerine uyum durumuna bakarız.

Kanun işçilere de yükümlülükler yüklemiştir. Bunun ön şartı ise gerekli eğitimlerin iş veren tarafından verilmesidir. Mesleki Yeterlilik Belgesi de bunu sağlayan bir faktördür. Mesleki Yeterlilik Belgesi’nde iki modül vardır. Biri iş hakkında diğeri iş güvenliği hakkında bilgi verir. Bu belgenin alınması işverenin sorumluluğunu üstlenmiş olması açısından önemli.

Yaşanacak bir iş kazasında, iş veren diğer sorumluluklarının yanı sıra bu eğitimlerin verilmiş olmasını, belgenin alınmış olmasını da sağlamışsa, durum bilinçli taksir değil taksire girebilir.”

Akın ve Kale, sunumların ardından katılımcıların sorularını da yanıtladılar.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…