Home EKONOMİ Tetsiad Yönetim Kurulu Başkanı Bayram: Kısa Çalışma Uzatılmalı, İhracatçı Da Aşılanmalı

Tetsiad Yönetim Kurulu Başkanı Bayram: Kısa Çalışma Uzatılmalı, İhracatçı Da Aşılanmalı

- Guncellenme Tarihi: 19 Mart 2021 12:37
6 min read
Tetsiad Yönetim Kurulu Başkanı Bayram: Kısa Çalışma Uzatılmalı, İhracatçı Da Aşılanmalı için yorumlar kapalı
0

Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması ve sanayicilerin, ihracatçıların aşıda öne alınması çağrısı yapan TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, faiz artışı kararını da değerlendirdi: Risklere karşı hazırlıklı olmalıyız.

Ay sonunda bitecek kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) yılsonuna kadar uzatılması çağrısı yapan Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, aşılamada sanayiciler ve ihracatçıların öne alınması gerektiğini söyledi. Bayram, Merkez Bankası’nın faizde 200 baz puan artışının bazı risklere davetiye çıkarabileceği uyarısında da bulundu.

KÇÖ UYGULAMASI SÜRMELİ
Pandemi sürecinde ev tekstili ve birçok sektörün maliyet artışları ve ihracatta yaşanan sorunlar nedeniyle sıkıntılı bir süreç geçirdiğini ancak bu süreci profesyonelce atlattıklarını kaydeden TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, “Bu süreçte hükümetin kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) uygulaması, nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağı uygulamaları işveren ve çalışanın nefes almasını sağlamış ve istihdam tablosunun kötüye gitmesini engellemiştir. Bugüne kadar 3,7 milyon çalışan kısa çalışmadan yararlandı. Geldiğimiz aşamada nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatılmış ancak kısa çalışma uygulamasının ay sonunda biteceği açıklanmıştır. Piyasaların rahatlaması ve işverenin önünü görmesi adına kısa çalışma ödeneği uygulamasının yılsonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz. Ham madde fiyatlarının astronomik şekilde arttığı, navlun giderlerinin yükseldiği bir dönemde bu tür desteklerin yıl sonuna kadar sürmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

İHRACATÇI, AŞILAMADA ÖNE ALINSIN
Aşı uygulamalarının, ihracatçıyı da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini de belirten Hasan Hüseyin Bayram, “Biz üretimimiz ile gurur duyuyoruz ancak iş dünyası olarak desteğe ihtiyacımız var. Sanayiciler ve ihracat yapan firmaların yöneticileri, sık sık yurt dışına gitmek durumunda kalabiliyor. Önümüzdeki süreçte bu trafik, daha da hızlanacak. Dolayısıyla sanayicilerin, ihracat yapan firmaların sahiplerinin ve çalışanlarının aşı uygulamalarında öne alınması şart. Hala aşı sırası bekleyen sanayicimiz, ihracatçımız ve ihracat firması çalışanlarımız var. Aşı olan ihracatçımız, daha güvenle çalışmalarını sürdürecektir. İhracatta yeni rekorların gelmesi için ihracatçının sağlık endişesinin kalmaması ve yurt dışına aşı olduğunu belgeleyerek çıkmasını önemsiyoruz. Bu noktada hükümetimizden, Sağlık Bakanlığı’mızdan destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK FAİZ, RİSKE DAVETİYE
Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 17’den 19’a çıkarması kararına yönelik değerlendirmesinde de enflasyonla birlikte ekonomide risklere de davetiye oluşturabileceğini vurgulayan Bayram, “İş dünyası olarak beklentimiz, tek haneli enflasyon ve düşük faiz koşullarının yeniden oluşturulması yönünde. Bu beklentimizi, ev tekstili sektörü olarak koruyoruz. Yüksek faiz ortamı, iş dünyasının üretim planları açısından olumsuz yansıma potansiyelini barındırıyor. Yüksek faizin handikabı olan pazarın durgunlaşmasını önlemek adına enflasyonun da geriye çekilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Karacabey’de Zabıta Ekipleri Çocuklara Eğitim Verdi

Karacabey Belediyesi’ne bağlı Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçede eğitim gören öğrencilere t…