Home GÜNCEL BURSA VE Z KUŞAĞI…

BURSA VE Z KUŞAĞI…

- Guncellenme Tarihi: 17 Mart 2021 00:12
10 min read
BURSA VE Z KUŞAĞI… için yorumlar kapalı
0

Hiçbir nesil gibi trend adıyla Z Kuşağı da armudun dibine düşmediğini gözler önüne serdi. Çok sorgulandı, çok tartışıldı. Tüm görüşlerin ve siyasi yapıların ağzını sulandıran genç nesil, önümüzdeki dönem Türkiye’yi kimin yöneteceğini yönlendirecek.

Çok apolitik olduklarını düşünmüyorum. Aksine, siyasete oldukça ilgililer ve özellikle bağlı bulundukları kurum olan Milli Eğitim Bakanlığını Bakan Ziya Selçuk nezdinde sorgulamayı, beğenmedikleri konularda eleştirmeyi ve sosyal medyayı kullanmayı çok iyi biliyorlar.

Elbette ki Bursa’daki belediyelerin bir kısmı da gençlik yatırımları yapmaya özen gösteriyor.

Bir süredir billboardlarda “HAYAT BURSA’DA GENÇLERE GÜZEL” yazılı pek yakında merakı uyandırılmış bir ilan var…

Bugün aldığımız basın davetiyle Büyükşehir Belediyesinin bir organizasyonu olduğunu anladık. Bursa Büyükşehir Belediyesinin gençlere yönelik hayata geçireceği, yerel yönetimlerin ilk ve en kapsamlı projesi olan “BURSA BÜYÜKŞEHİR GENÇLİK KULUBÜ”nün tanıtım toplantısına davetliyiz, tüm detayları yarın Eser Yenenler sunumuyla Başkan Alinur Aktaş’tan öğreneceğiz. Eser Yenenler Bursalı bir tiyatrocudur, bilirsiniz ve genç neslin çok tuttuğu bir isim. Gençlerin ilgisini çekmek anlamında çok güzel hareket olmuş…

Açıkçası pandemiden patlamak üzere olan, eğitimden, sosyal hayattan, kültürel faaliyetlerden uzak tam bir yıl geçiren bir genç kitle var karşımızda. Gençler için yapılacak her iyi adımın yanındayız, destekleriz.

Keza; İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da “Çaylar benden 😉 Gençlik buluşmalarına başlıyoruz. Gençler; 20 Mart Cumartesi saat 16:00’da Geyik Kafe’de buluşalım. “Ben geliyorum başkanım” diyen gençleri yoruma bekliyorum.” diyerek gençlerle buluşma tertipledi. Ben en çok Geyik Kafe tercihini beğendim, gençlerin sosyal ve espri zekâları o kadar güçlü, en güzel öğrenme ve kendini geliştirme yolunun da geyik muhabbet olduğunu biliyorlar.

Yine Yıldırım Belediyesinin hayata geçirdiği UYUMAYAN KÜTÜPHANE de çok güzel yatırımlardan biri gençlere yönelik. Bursa’nın gençler tarafından en çok beğenilen kütüphanesi olduğunu söylemeden geçmeyelim. Okuyan, okuduğu her kitapta başka bir hayat bulan gençlerin ufku açık, geleceği de aydınlık olacaktır. 

Osmangazi Belediyesi ise İstiklal Marşı’nın milli marş olarak kabul edilişinin 100. yılı kapsamında  ‘İstiklal Marşı 100. Yıl Şöleni’ adı altında gerçekleştirilecek olan etkinliklerin ilki olan ‘Gençlerden Ersoy’a Mektup’ yarışması başlattı. Yarışmaya çok da kıymetli ödüller koymuşlar, bizi biz yapan değerlerin gençler tarafından öğrenilmesi, hatırlanması anlamında bu tür etkinlikleri çok faydalı buluyorum. Osmangazi Belediyesinin sitesinde yarışma şartları ve ödüller mevcut, gençlere bir göz atmalarını öneririm.

Gürsu Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Genç Zihinler Geleceğe Yön Veren Fikirler Kampı” kapsamında; iş arayan, rehberlik hizmeti bekleyen, geleceğin meslekleriyle tanışmak isteyen, istihdam garantili mesleklerde ilerlemek isteyen veya kendi iş fikirleriyle girişimci olmak isteyen gençlere yönelik eğitimler başladı.

“Genç Zihinler Geleceğe Yön Veren Fikirler Kampı“ kapsamında, toplam 9 gün sürecek olan eğitimlerde gençlere; iş modeli, pazarlama, rakipler, finansman kaynaklarına erişim, proje hazırlama vb. konularda eğitim desteği verilecek.  Eğitimler sonrasında düzenlenecek 2 günlük kampta, melek yatırımcılarla buluşturulacak gençlerin, girişimcilik fikirlerinin hayat bulmasına imkân verilecek. Programa destek veren kurumlardan bazıları BEBKA, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ OSB, DOSAB, MÜSİAD Bursa, Tosyöv… Gençlerin katılımını şiddetle öneriyorum.

Aslında; Z kuşağını kazanmak isteyen partilerin ürettiği, sorun çözmekten ziyade popülist ve yüzeysel vaatlerle gençler apolitik oluyor. Siyasi partilerin gençlik kollarının sosyal medya hesaplarının çoğunda özgün fikirler yok denecek kadar az. Tamamen kopyala yapıştır mantığı ile üst yönetimi taklit ediyorlar. Gerçekten gençliğe yönelecek özgün fikirler bu gençlerden çıkmaz mı, elbette çıkar, ama partilerin içinde öyle bir hiyerarşi var ki akıl almıyor.

Öncelikle Türkiye nüfusunun yarısından fazlasının 32 yaş ve altındaki insanlardan oluştuğunu hatırlamak gerekir ve Z kuşağının hakkında kesin yargılara varılması zor bir dinamik olduğunu da unutmamak…

Açıkçası Z kuşağını iyi tahlil eden ve bu kapsamda hizmet eden, onlara yol açan, onların farkında olan siyasi oluşumlar kazanacağı aşikârdır. Nihayetinde mevcut tüm siyasi partilerin gençlere yönelik analizler üzerine oluşturulmuş bir tanısı ve bu tanıya dayanaklı bir yol haritası gördüğümü söylemem mümkün değil…

Ne diyelim? Gençler için güzel şeyler yapılsın da kim yaparsa yapsın…

 

 

Load More Related Articles
Load More By Semra NEJLA TEKE
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Seçim Sürecini Damga Vuranlar ve Seçim Tahminlerim…

En güzelinden başlıyorum: 14 – 25 yaş arası gençler… Evet, gençlerin sürece en çok entegre…