Home GÜNCEL Bursed Başkanı Rıdvan Hasırcı 2020 yılını ve sektörün beklentilerini değerlendirdi

Bursed Başkanı Rıdvan Hasırcı 2020 yılını ve sektörün beklentilerini değerlendirdi

- Guncellenme Tarihi: 5 Ocak 2021 10:36
6 min read
Bursed Başkanı Rıdvan Hasırcı 2020 yılını ve sektörün beklentilerini değerlendirdi için yorumlar kapalı
0

Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği (BURSED) Başkanı Rıdvan Hasırcı, 2020 yılında gayrimenkul sektörünü ve sektörün 2021 yılı beklentilerini değerlendirdi.

Konut sektörünün 2019 yılı son döneminde başlayan hareketlenmelerle birlikte 2020’ye iyi başladığını belirten Rıdvan Hasırcı, fakat dünyaya damgasını vuran pandemiyle birlikte piyasalarda oluşan belirsizlikler ve pandemi ile mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamalar nedeniyle nisan ve mayıs aylarında duraklamaya girdiğini hatırlattı. Mayıs ayı sonunda kamu bankaları tarafından uygulanan faiz kampanyası ile bekleyen ve biriken talebin bir anda konut alımına döndüğünü ifade eden Rıdvan Hasırcı, Temmuz yaşanan sektördeki büyümenin 2019 yılının toplam büyümesinin üç katına yaklaştığını hatırlattı.

Kamu bankalarının faiz indirim kampanyalarının pandemi döneminde yavaşlayan piyasalara ve sektöre nefes olduğunu belirten Rıdvan Hasırcı, “Faiz oranlarındaki düşüşle birlikte bekleyen talep, düşük faiz oranlarıyla beraber alıma yöneldi. Bununla birlikte konut kredi kullanımları arttı. Haziran ayında sektör 17 milyar, Temmuz ayında ise 27 milyar lira büyümeyle tarihi rekorlara imza attı. 2020 yılının başında 186 milyar lira olan sektörün hacmi, ağustos sonu itibarıyla 250 milyar liraya ulaştı. Sektörümüz pandeminin etkisine rağmen beklentilerin çok üzerinde büyüdü. Bu kapsamda sektöre dair öngörülerin üzerinde hedeflerin gerçekleştiğini görüyoruz. Ancak pandemi sürecinin uzaması, konut fiyatlarındaki artış ve faiz oranlarının yeniden arttırılması gibi nedenler ile birlikte yılsonunda ülke genelinde ve Bursamızda alım satımlarda yeniden bir durağanlık yaşandı. Bu gelişmelere rağmen yılsonunda beklenen yaklaşık yüzde 33’lük sektörel büyüme ile 2021 yılında da inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin olumlu yönde hareketli olacağı öngörülüyor” dedi.

Pandemi süreci ve dövizdeki oynamalarla birlikte inşaat maliyetlerinde yaşanan artışın fiyatlara da yüzde 10-15 oranında yansıdığını aktaran Rıdvan Hasırcı, “2020 yılında oluşan satışlarla birlikte talep edilen konutlarda stokların azaldığını belirterek, yeni konutlar gerçek maliyetlerle inşa edilecek ve böylece kâr marjlarında düşüş olacak. Dolayısıyla fiyatların düşmesi beklenmemeli. Pandemiyle evde geçirilen süreler fazlalaştı. Evden çalışmaya başladık, evden eğitim almaya başladık. Gördüğümüz kadarıyla balkonlu ve bahçeli, daha tabana yaygın, az katlı konutlara olan talep arttı. Yeni projelerde balkonlu, içinde küçük de olsa ofis ve çocuklara çalışma odası olarak kullanılabilecek yapılar, küçük de olsa bahçesi bulunan yapıların inşa edilmesine odaklanılıyor. Dolayısıyla süreçle birlikte tüketici beklentileri de değişti. Artık yeni projeler bu beklentiler doğrultusunda hayata geçirilecektir. Tüm bu gelişmeler ve halen süren pandemi süreci dikkate alındığında 2021 yılında konut satışlarının öngörülmesi. Bizler sektörümüzün ve bağlı birçok sektörün belirsizlikten kurtulup, her açıdan gelişimini sürdürebilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başkan Aktaş, “Biz Gençlerimize Güveniyoruz”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu dönemde olduğu gibi yeni dönemde de gen…