Home GÜNCEL Dijital dönüşümde Almanya modeli anlatıldı

Dijital dönüşümde Almanya modeli anlatıldı

- Guncellenme Tarihi: 23 Aralık 2020 11:54
6 min read
Dijital dönüşümde Almanya modeli anlatıldı için yorumlar kapalı
0

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Endüstri 4.0/Dijital Dönüşüm Platformu’nun organize ettiği Dijital Dönüşümde Üniversite-Sanayii İşbirliği: Almanya Yaklaşımı konulu etkinlik online olarak gerçekleştirildi.
İlki, geçen yıl ABD Modeli üzerine gerçekleştirilen Dijital Dönüşümde Üniversite-Sanayii İşbirliği modellerine ilişkin toplantıların ikincisi, Almanya Aachen Teknik Üniversitesi deneyimi üzerinden gerçekleştirildi.
Aachen Kampüs uygulamasında yer alan European 4.0 Transformation Center Yöneticisi Bülent Tiz tarafından gerçekleştirilen sunumda, Aachen Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği üniversite sanayi işbirliği modeli anlatıldı.
Bülent Tiz, Aachen’ın Teknik Üniversitesi nedeniye bir üniversite kenti olarak görüldüğünü söyledi. Tiz, 250 bin nüfuslu kentin 50 bin kadar öğrenci barındırdığını ifade etti. Bülent Tiz. Aachen Teknik Üniversitesi’nin 1 milyar euroluk yıllık bütçeye sahip olduğunu da kaydetti. Aachen Teknik Üniversitesi’nin Almanya’nın bir ya da ikinci sırasında yer aldığını, Alman şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin önemli bir bölümünün Aachen Teknik Üniversitesi mezunu olduğunu da söyledi.

Aachen Teknik Üniversitesi’nin bu geçmiş birikimini 2008’de üniversite-sanayi işbirliğine yönlendirmesini de aktaran Bülent Tiz, şunları aktardı:
“Aachen Teknik Üniversitesi kente dağılmış bir yapıya sahipti. 2008 yılında bir karar alınarak bugün uygulanan kampüs modeli hayata geçirildi. Üniversite ve sanayi bir coğrafyada buluşturmak için bir mega proje hayata geçirildi. Buna da Aachen Teknik Üniversitesi Kampüs denildi. Yeni binalar yapıldı arge çalışmaları yapılabilsin diye. Dünyaya yön verecek mega trendlere yer verelim dediler. Sağlık, ulaşım, dijital dönüşüm gibi. Bu konuların altında çeşitli yatırımlar, organizasyonlar oluşturdu. Biz üniversite ya da sanayi değiliz. Sanayi ile üniversite arasında ilişkiyi sağlıyoruz. Mega trend konuların altında uzman merkezler oluşturuldu. Bu merkezlerde sanayicilerin sorunlarına çözümler üretiliyor. Bu ekosistemde 400’den fazla şirket kayıtlı faaliyet yürütüyor. Bizlerin işi; erkenden, gelecekte oluşacak sorunları çözmek.

Sanayiyi, üniversitenin ilgili bölümleriyle bir araya getirmek, zaman ve kaynak tasarrufu yapılmasını sağlamak görevimiz. Şirketler çeşitli üyelik modelleriyle bu sistemden yararlanıyor. Bunu da merkezler aracılığıyla yapıyorlar.”
Aachen Teknik Üniversitesi Kampüs uygulamasında, bir model fabrikanın da olduğunu belirten Tiz, bu fabrikanın dijital dönüşüm modeli üzerinden üretim yapan gerçek bir fabrika olduğunu da kaydetti.
Halen prototip otomobil üretilebilen bu fabrikayı yılda 15 bin kişinin ziyaret ettiğini de ifade eden Tiz, “Hem sanayiciyi hem teknoloji tedarikçilerini bir araya getiriyoruz. Bu fabrikada kendi çözümlerimizi somut gösterebiliyoruz, eğitimler verebiliyoruz. Yoksa bu imkanı bulmak zor. Bir şirkette bunları göremezsiniz” diye konuştu.

Kendi şirketlerinin de tek merkezden dijital dönüşüme yanıt alınmasını sağladığını ifade eden Tiz, model fabrikada geliştirilen araçlar hakkında da bilgi verdi. Tiz, bu fabrikada ilk olarak elektrikli posta arabası ardından da elektrikli şehir içi küçük otomobil, minibüs tarzında elektrikli şoförsüz toplu ulaşım aracı ve hava ulaşım aracı geliştirdiklerini de kaydetti. Tiz, şehir içi otomobile ilginin büyük olduğunu da kaydederek, “2 yılda üretim gerçekleşti. En düşük fiyatlı elektrikli otomobil oldu. Hatta Yunanistan’da da üretim yapılacak” dedi.

Konuşmasında dijital ikizden de bahseden Tiz, “Pandemi döneminde dijital ikiz daha da önem kazandı. Artık evinizden fabrikanızı yönetebilecek noktaya geldik” diye konuştu.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Vatandaşlardan Başkan Aydın’a Büyük İlgi

31 Mart Yerel Seçimlerinde Osmangazi Belediye Başkanı seçilmesinin ardından makamının kapı…