Home GÜNCEL Yüksek Mimar Çelik Erengezgin: “Betonarme Yapılar İnsanlığa ve Doğaya İhanettir”

Yüksek Mimar Çelik Erengezgin: “Betonarme Yapılar İnsanlığa ve Doğaya İhanettir”

- Guncellenme Tarihi: 23 Kasım 2020 13:55
6 min read
Yüksek Mimar Çelik Erengezgin: “Betonarme Yapılar İnsanlığa ve Doğaya İhanettir” için yorumlar kapalı
0

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ve online gerçekleştirilen Çevrimiçi Söyleşiler’in 11’incisine Yüksek Mimar Çelik Erengezgin “Hayatta ve Ayakta Kalmak” konusuyla konuk konuşmacı olarak katıldı.
Online olarak Bursa Mimarlar TV’nin resmi Youtube hesabı üzerinden canlı olarak yayınlanan söyleşiye konuk olan Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, ekolojik enerji, betonlaşmanın zararları, ahşap kullanım alanları, deprem ve meslek hayatında yaşadığı konular hakkında katılımcılara bilgiler verirken, genç mimarlara da öğütler verdi.
Betonarmenin insanlığa ve doğal yaşama ihanet olduğunun altını çizen Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, enerji ve ekolojiyi kullanarak inşa ettiği ahşap projeleri detaylandırarak görselleriyle birlikte katılımcılara sundu. Türkiye’nin %97’lik oran ile dünyadaki en yoğun betonarme yapı stoğuna sahip olduğunu ve maliyetinin fazla olduğuna vurgu yapan Erengezgin, “ Ahşabın yangına dayanıklı hale getirilerek kendi kendine yetebilen/kendi enerjisini üretebilen, son derece düşük maliyetli,hızlı yapıma uygun, depreme dayanıklı, sağlıklı, doğal ve kolay uygulanabilir. Ahşap yapılar inşa etmenin ve böyle doğal ve sağlıklı bir yaşam sürdürmenin imkan dâhilinde olduğunu bilmeliyiz” dedi.
“AMERİKA AHŞABI BİZDEN ÖĞRENDİ”
Amerikalı bir profesörün ahşabı Türklerden öğrendiklerini söylediğini belirten Yüksek Mimar Çelik Erengezgin , “1999’da bir çalışma esnasında tanıştığım Amerikalı bir profesörle konuştuk. Bana ‘Biz ahşabı sizden öğrendik. Siz ne zaman unuttunuz?’ demişti. Şu anda Kanada, Amerika, Avusturalya %90 ahşaptır. Kaliforniya ise %99 ahşaptır, çünkü deprem bölgesidir. Fakat Amerika’da yüksek oranda iki katlı ahşap evler mevcut, Avrupa şu an %55-60 ahşaptır. Kanada’da 7-8 katlı ahşap binalar var. Yurt dışına çıkan mimarlar durumu yeni fark ediyorlar. Akıllı bir ahşap binanın deprem riski sıfırdır. Örneğin, Gölcük depreminde altından fay geçen üç katlı bir ahşap ev sadece biraz yan yatıyor. Fakat karşı kaldırımda betonarmeden oluşan binalar, iskambil kâğıdı gibi çöküyor. Betonarmenin bilimsel ömrü 60 yıl, 61 olunca kaçıp kurtulmak gerek. Avrupa’nın Türkiye’den giden mimarlara öğrettiği şey beton oluyor. Üniversiteler ahşap bilmiyor; dolayısıyla beton öğretiyorlar” ifadelerini kullandı.
“SÜLEYMANİYE VE SELİMİYE CAMİLERİNİN İKLİMSEL DENGESİ”
Süleymaniye ve Selimiye camilerinin büyük bir mimari örnek olarak tasarlandığına ve mimarların çok donanımlı olması gerektiğine dikkat çeken Çelik Erengezgin, “Mimar Sinan tarafından 450 sene önce inşa ediyor. Süleymaniye’nin ve Selimiye’nin iklimsel dengesinin nasıl olduğu, üniversiteler tarafından merak bile edilmiyor. Mimar Sinan her iki camide de boydan boya hava kanalları döşüyor. Peki, ne işe yarar hava? Yer 2-3 metre kazıldığında sıcaklık ortalama 15 derecedir. Dolayısıyla Ekvator’dan Kutuplar’a artı-eksi 5 derece oynar. Hava alması için bir tabaka ile üzerini örtüyor. Süleymaniye’de bu tabakanın üzerine hasır dokusunda halı döşetiyor. Bu çözümlemeler asırlar önce yapılıyor fakat kullanmayı bilmiyoruz. Aslında enerji mimarlığı demek, var olanı kullanmak demektir. Ahşap kullanmak zaten akıllıca, yalıtkan değeri betona göre 16 kat yüksektir” diye konuştu.
TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ve online gerçekleştirilen Çevrimiçi Söyleşiler’in 11’incisine konuk olarak katılan Yüksek Mimar Çelik Erengezgin daha sonra katılımcıların konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başköy’deki “Dede Helvası” Geleneğinde Helvalar Şifa İçin Yenildi

Nilüfer’e  bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel  “Dede …