Home GÜNCEL Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay: “Ab Hibelerini kullanmada yeni rekorlar bekliyoruz”

Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay: “Ab Hibelerini kullanmada yeni rekorlar bekliyoruz”

- Guncellenme Tarihi: 20 Kasım 2020 12:11
7 min read
Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay: “Ab Hibelerini kullanmada yeni rekorlar bekliyoruz” için yorumlar kapalı
0

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (BALKANTÜRKSİAD) geleneksel hale getirdiği Sinerji Toplantıları online olarak devam ediyor.

BALKANTÜRKSİAD’ın 25.’ci Sinerji Toplantısına konuk konuşmacı olarak Büyükelçi ve Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Mehmet Kemal Bozay katıldı. Bozay, Türkiye ve Balkan ülkelerinde yapılacak yatırımlarda Avrupa Topluluğu’nca sağlanacak hibe ve krediler konusunda açıklamalarda bulundu.

Şehzan Seçen’in moderatörlüğünde gerçekleşen 25.’ci Sinerji Toplantısının açılışında konuşan BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan ile BALKANTÜRK Eğitim Vakfı Başkanı Dr. Aytuğ Onur çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundular.

“HAKLI DAVAMIZIN ARKASINDAYIZ”

Konuşmasına Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini değerlendirerek başlayan Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, sıkıntıların arkasında güven ve iletişim eksikliği ile birlikte ekonomik çıkarların olduğunu söyledi. Büyükelçi Bozay, “Türkiye olarak haklı davamızın arkasındayız. Bunu da iş dünyamıza uygun ticari ortamı oluşturabilmek için yapıyoruz” dedi.

Konuşmasının devamında Türkiye ve Balkan ülkelerinde yapılacak yatırımlarda Avrupa Topluluğu’nca sağlanacak hibe ve krediler konusunda açıklamalarda bulunan Büyükelçi Bozay, Avrupa Birliği yönetimindeki değişim ile birlikte Yeşil Mutabakat Projesi’nin yürürlüğe girdiğini ve yeni standartların uygulanmaya başlanacağını söyledi.

PROJE HAZIRLAYANLAR HİBE ALABİLECEK

Avrupa Birliği’nin yenileşme kapsamında 750 milyar avroluk bütçe oluşturduğunu, Katılım Öncesi Mali Yardım Programı çerçevesinde Türk firmalarının da Avrupa Birliği fonlarından faydalanabileceğini dile getiren Büyükelçi Bozay, “Avrupa Birliğine katılımı sürecinde olan ülkelerden kimler proje hazırlayıp başvuruda bulunursa, uygun görülmesinin ardından onlara destek sağlanacak. Bu nedenle Türk firmalarının Balkan ülkelerindeki şirketlerle birlikte proje hazırlayıp başvurması hibe alma imkanı daha da artacaktır” dedi.

Yeşil Mutabakat Standartları kapsamında gıda ve tarım ile tekstil ve inşaat-renovasyon projelerinin öncelikli olarak destekleneceğini dile getiren Büyükelçi Bozay, “Eskiden üretim standartları belirleniyordu, Yeşil Mutabakat Projesi ile birlikte artık tüketim standartları belirleniyor” şeklinde konuştu.

UFUK AVRUPA MALİ DESTEK PROGRAMI BAŞLIYOR

Avrupa Birliği Kredileri ve Hibeleri ile ilgili proje teklif çağrılarının takip edilmesi gerektiğini de hatırlatan Büyükelçi Bozay, “Bugüne kadar katkılarımızı karşılamada yetersiz kaldığımız durumlar oldu. 2019’da rekor seviyede yararlandık, Ufuk Avrupa Programı kapsamında yeni rekorlar bekliyoruz. Avrupa Birliği kredileri işle hibelerinden yararlanma eğrimiz sürekli yukarıya doğru çıkıyor” dedi.

Yeşil Mutabakat Projesi Standartları kapsamında hukuki müktesebat oluştuğunu da ifade eden Büyükelçi Bozay, proje hazırlama konusunda eğitimlere de başlatılacağını ifade etti.

Büyükelçi ve Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Mehmet Kemal Bozay’ın Türkiye ve Balkan ülkelerinde yapılacak yatırımlarda Avrupa Topluluğu’nca sağlanacak hibe ve krediler konusunda açıklamalarda bulunduğu online yayını BALKANTÜRKSİAD üyeleri ve Balkanlarda yatırım yapacak işadamlarının yanı sıra Bursa’daki çeşitli STK’ların Başkanları ve üyeleri ile Türkiye’nin Balkan ülkelerindeki Ticaret Müşavirleri ve Balkan Ülkelerinin Ankara’daki Ticaret Ataşeleri de izledi.

25.’ci Sinerji Toplantısının kapanış konuşmasını yapan BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan “2021-2027 döneminde Türkiye’nin sağlayacağı 300 milyar avroluk desteğin karşılığını kat kat fazlasıyla alacağımıza inanıyoruz. Dernek olarak konuyla ilgili bünyemizde bir de birim oluşturacağız” dedi.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bayram Tatilinde Hava Yolunda Rekor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bayram tatilini kapsayan 5-14 Nisan tarih…