Home GÜNCEL Devecioğlu “Güzel Ölümün Öyküsü”nü anlattı

Devecioğlu “Güzel Ölümün Öyküsü”nü anlattı

- Guncellenme Tarihi: 28 Ekim 2020 10:33
6 min read
Devecioğlu “Güzel Ölümün Öyküsü”nü anlattı için yorumlar kapalı
0

Nilüfer Belediyesi’nin çevrimiçi sürdürdüğü Edebi Kazılar söyleşilerinin bu ayki konuğu, gözden kaçan ya da çoğu kez ele alınmaktan kaçınılan konuları ustalıkla eserlerinde işlemeyi başarabilmiş yazarlar arasında ismi anılan Yazar Ayşegül Devecioğlu oldu.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü geleneksel hale gelen Edebi Kazılar söyleşilerini internet üzerinden gerçekleştirmeye devam ediyor. Uzaktan erişimle de ilgi çeken söyleşilerin bu ayki konuğu yazar Ayşegül Devecioğlu oldu.
Yazar ve akademisyen Seval Şahin’in sorularıyla yön verdiği söyleşiyi çok sayıda okur takip etti. Gözden kaçan ya da çoğu kez ele alınmaktan kaçınılan konuları ustalıkla eserlerinde işlemeyi başarabilmiş yazar Ayşegül Devecioğlu, söyleşide son kitabı “Güzel Ölümün Öyküsü”nü anlattı.
Altıncı kitabı olan “Güzel Ölümün Öyküsü”nde sokakta yaşayan çocuklar ve kent yoksulluğu temasını ele alan Devicioğlu kitabın kurgusu, karakterleri, geçtiği mekan ve zamana ilişkin açıklamalarda bulundu. “Sokağın ve sokakta yaşayanların ayrı bir dili var, buna tam vakıf olamasam da o dili yakalamaya çalıştım. Yazma sürecinde; sorunu, sokakta yaşamıyor ve başımın üzerinde bir çatı varken ele alarak ilerlemek, keder ve çaresizlik duygularını yoğun bir şekilde yaşamama neden oldu ve bu romanı oluşturan bütün parçalara da işledi” diyen Devecioğlu sokakta yaşayan çocuklar sorununun ancak sistem değişikliği ile çözülebileceğine inandığını belirtti.
Devecioğlu, edebiyatta sokak kavramının 21. yüzyılda işleniş biçimleri ve sıklığı üzerindeki değişimi hakkındaki bir soru üzerine ise sokakların ve dolayısıyla, mahallenin ve kentlerin niteliklerindeki değişimden, kimliklerini hızla yitirilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek “Sokaklar artık sadece içinden geçilen bir yer olarak algılanıyor. Belki de bu algı özellikle yaratılıyor. Devletler, iktidarlar kimliği olan, tepki gösteren ve gerçek manada yaşayan sokaklar istemiyor belki de. Örneğin Gezi’de olumlu ve olumsuz yanlarıyla sokağı birden bire nasıl tanıdığımızı hatırlayın. Acaba günümüzde hala böyle bir farkındalık var mı? Bilmiyorum” dedi.
Yazma sürecinde konu seçimi, kurgu, karakter gibi öğelerden daha çok dille savaşa emek harcağını ifade eden Ayşegül Devecioğlu “Çünkü kelimelerin yetmediği, sınırda kaldığını görüyorum. Dil bazen kavradığın hakikati anlatmaya yetmiyor. Bazen bir –de eki bazen kelimenin eski veya yeni hali bambaşka bir anlam sunuyor. Ancak bu dille savaş aynı zamanda benim için geliştirici oluyor” diye konuştu.
Söyleşi sonunda organizasyon için Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür eden Devecioğlu “Her şartta bizleri okurlarla bir araya getirmeyi başaran Nilüfer Belediyesi’ni hem edebiyat alanındaki çalışmaları hem de örnek belediyecilik hizmetleri nedeniyle kutluyorum” dedi.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…