Home GÜNCEL “Türkçe felsefe yapmak için yaşamı duymak gerekir”

“Türkçe felsefe yapmak için yaşamı duymak gerekir”

- Guncellenme Tarihi: 23 Ekim 2020 11:21
9 min read
“Türkçe felsefe yapmak için yaşamı duymak gerekir” için yorumlar kapalı
0

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD)-Bursa Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Bursa Felsefe Kulübü paydaşlığında, bu yıl pandemi nedeniyle online gerçekleştirilecek olan Açık Kapı Toplantıları Felsefe Söyleşileri dizisinin ilki gerçekleştirildi.
Online Felsefe Söyleşileri’nin ilk konuğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İnam oldu. Prof. Dr. Ahmet İnam, “Türkçe’de Felsefe Yapma Olanağı” başlıklı bir sunum geçekleştirdi. Prof. Dr. İnam, “Türkçe ile felsefe yapmak için Türkçe ile yaşanan yaşamı duymak gerek. Felsefe teknik bir şey değildir. Bu duyuş işidir. Dili duymak gerekir” dedi.
“Türkçe ile bilim yapılamaz, felsefe yapılamaz yaygın kanısının” olduğunu ifade eden Prof.Dr. İnam, “Bu durum, gençlerde yaygın görülmeye devam ediyor. Kötümser bir şekilde yapılıyor. Türkçe düşünen insanımızı üzen kendi dilini küçümser ve karamsar bir hale sokuyor” dedi.
Prof. Dr. İnam sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkçe ile düşünülemez savı, kendisinin ana dilinin Türkçe olduğunu kabul edip, anadiliyle çok fazla işi olmamış, şarkı, türkü söylemeyi, masalları, edebiyatı irdelememiş, onları tatmamış, onlarla yolculuk yapmamış, belki küçük yaşlarda yabancı dil öğrenip onunla tanış olmuş, kendi dilini tanımamış. Buradan geliyor. Kendi dilini tatmak diye bir şey var arkadaşlar. Fransızlar, saatlerce yemek yiyip büyük bir zevkle konuşurlar. O dilin kendisinden lezzet alma becerisi var. Dilin bir zevki var. Izdırap çeker gibi konuşulmaz.
Türkçe, edebiyat öğretmeni olan arkadaşlarla konuşurken çok hicap duyuyorum. Çok kötü eğitilmişler. Yazım yanlışları yapmasalar da tatsız bir dil, çarpık çurpuk tümceler kullanıyorlar. Dil zevki nasıl gelişir öğretilmemiş. Onun yanında, şiirle uğraşan, edebiyatla uğraşan, öykü yazan insanlar görüyorum, onlar olmasa, ben de eleştirdiğim insanlar gibi bırakalım Türkçeyi diyeceğim.”
SOSYAL MEDYA DİLİ…
Prof. Dr. Ahmet İnam, felsefenin ve dilin tadını almanın zaman isteyen bir uğraş olduğunu da ifade ederek, içinde bulunduğumuz hız çağına da eleştiri yöneltti. Prof. Dr. inam, “Sosyal medya dili, insanı dilsiz kılan bir şeydir. İnsanlar emojilerle konuşmaya başlamışlar. Dilin tadını almak, zaman isteyen bir şeydir. Telaşla yaşanan yaşam, perişanlık anlamına gelen bir yaşamdır. İnsanlar, bu düzen içinde koşuşturmayıi yaşam olarak anlıyorlar” dedi.
Türkçe ile felsefe yapmanın önünde hiçbir engel olmadığını ifade eden Prof. Dr. İnam,şöyle devam etti:
“Bazı arkadaşlar, Türkçe’nin yapısından yola çıkarak bilim yapılabilir mi diye düşünüyorlar. Türkçe denilince batılının ifade ettiğinin ötesinde Türkçe, bir kültür ve bir yaşam biçimidir.
Dil duyarlılığı düşünen insanlarımızda yeterince oluşmamışsa, bu insanların düşünmeyi yürütmeleri çok kalıplara bağlı, çok teknik oluyor. Dili duymak gerekli. Türküyü, masalları, bilmeceleri ve destanları fark etmeyen, yurt dışında okumuş, buralarda profesör olmuş ama dil duyarlılığına sahip olmayan, ruhsuz insanlar var. Türkçe ile felsefe yapmak için Türkçe ile yaşanan yaşamı duymak gerek. Felsefe teknik bir şey değildir. Bu duyuş işidir. Dili duymak gerekir.
Öncelikle, çocukken duyduğumuz ninnilerden başlamak gerek. Şimdi anneler, ninni değil elektronik bir şeyler kuruyorlar. Ninni ile gelen bir yaşam biçimi var. Sen o çocuğa küçük yaşta bunu vermezsen olmaz.
Almanca’da, İngilizce’de ne var. Senin hayatın yok. Hayatın ne olduğunu o çevirileri okuyarak anlıyorsun. Senin hayatın varsa bu hayat senin dilinle yazılır. Bu da kolay bir iş değil. Kim olduğunla nasıl düşündüğün arasında ayrılmaz bir bağ var. orada yalan söylenmez, kopya çekemezsin. Bize sahici düşünen insanın bu topraklarda yaşanan yaşamı yazabilecek diller gerekli.”
Yaşamla hayat arasında ayrım yaptığını da kaydeden Prof. dr. İnam, “Yaşam ölmemek için yaptığımız işlerden oluşuyor. İş, ekmek getirmek gibi. Hayat, bu yaşam üzerine kafa yorduğumuz zaman hayat oluşuyor. Felsefe yaşamdan değil hayattan çıkar.” dedi.
Yaşadığımız hayat anlamlandırılmazsa geleceğe bir iz bırakılamayacağını söyleyen Prof. Dr. İnam, “Bu, bizim eğer kendimize aydın diyorsak, en büyük sorumluluğumuzdur. Bunu yapmayıp işi sığ düşünceli siyasetçilere bırakırsak, düşünce alanında izimizin kalacağını sanmıyorum” diye konuştu.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bursa’da 23 Nisan Coşkusu Kentin Dört Bir Yanını Sardı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Çocuk Şenliği’nde çocuklar, birbirinden …