Home GÜNCEL “Yeni doğan sarılığı ihmal edilmemelidir”

“Yeni doğan sarılığı ihmal edilmemelidir”

- Guncellenme Tarihi: 22 Eylül 2020 10:44
6 min read
“Yeni doğan sarılığı ihmal edilmemelidir” için yorumlar kapalı
0

Özel Medicabil Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Alioğlu, “Yeni doğan sarılığı, sarılık eğrisi çizelgesinin üstünde ise bebek sarılıktan etkilenmeden bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Çünkü yeni doğanlarda beyni koruyan beyin bariyeri tam gelişmediği için bilirubin beyne geçip sağırlık dahil kalıcı hasarlara yol açabilir” dedi.
Zamanında doğan yeni doğan bebeklerin yüzde 60’ında, erken doğan bebeklerin ise yüzde 80’inde yeni doğan sarılığı görüldüğünü belirtirken Uzmanı Dr. Süleyman Alioğlu, “Yeni doğan bebeklerde görülen sarılıkların çoğu fizyolojik sarılıktır. Bilirubin adı verilen, cilde sarı rengi veren bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşur” diye konuştu.
Yeni doğan bebeklerde sarılığın ilk olarak gözlerin beyazında sonra yüzde, ardından boyun ve karın bölgesine son olarak da diz-dirseklerden aşağı el-ayaklarda görüldüğünü söyleyen Dr. Süleyman Alioğlu, “Olası sarılık şüphesinde bebeğinizi iyi gözlemlemeniz gerekir, özellikle koyu tenli çocuklarda ciltte sarılık belirtilerini görmek zordur. Emin olmak için en ideali gün ışığında bebeğinizin burnuna, alnına yada karın bölgesine hafifçe parmağınızla bastırıp geri çektiğinizde bölgede beyazlık değil sarılık görürseniz şüphelenebilirsiniz” şeklinde konuştu.
“Sarılığın başlıca şüphelendirici belirtileri bebeğin cildindeki sarılık giderek koyulaşıp belirginleşir, daha çok uyur, emmesi azalır (bu sarılığı daha da arttırır). Eğer bilirubin aşırı yükselirse beyni etkiler (kernikterus), havaleye kadar gidebilir ve de bebekte zeka-motor gelişim geriliği, işitme, görme sorunları oluşturabilir” diyen Özel Medicabil Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Alioğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yeni doğan sarılığı ihmal edilmemelidir. Bebeğinizde sarılık olduğunu fark eder etmez, sarılık seviyesinin tespiti için en kısa zamanda en yakın sağlık merkezine başvurmanız çok önemlidir. İlgili doktor yapacağı muayeneden sonra cihaz(biliçek) ile kan tetkiki almadan sarılık değeri ölçecektir. Eğer değer anlamlı yüksek gelirse ve uygun görürse kandaki değerine bakacaktır. Çıkan sonuca göre sarılık için tedavi veya yakın takip önerecektir. Doktorunuz baktığı bilirubin değerini bebeğin doğum yaşına, kilosuna ve risk grubuna göre tedaviye başlar. En yaygın ve en basit tedavi şekli halk arasında ışık tedavisi denilen fototerapidir. Dirençli ve/veya yüksek düzeyli vakalarda doktorunuz ayrıntılı tetkikler yaparak gerekirse kan değişimi, IVIG ve sebebine göre tedaviler de uygular. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez, gözleri ışıktan zarar görmemesi için kapatılır. Bazen yan etki olarak ciltte kırmızı döküntüler, bronzlaşma veya sık ve sulu dışkılamaya neden olabilir. Işık tedavisi sonlandırıldıktan bir iki gün sonra bilirubin seviyesi genellikle tekrar yükselir. Bu dönemde de doktor kontrolü tavsiye edilir.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bayram Tatilinde Hava Yolunda Rekor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bayram tatilini kapsayan 5-14 Nisan tarih…