Home GÜNCEL Yunanistan Ne İstiyor!

Yunanistan Ne İstiyor!

- Guncellenme Tarihi: 12 Ağustos 2020 08:43
6 min read
Yunanistan Ne İstiyor! için yorumlar kapalı
0

Tüm dünyada olduğu gibi Avrupa’da radikal milliyetçi siyasi söylemler aldı başını gidiyor. Gün geçmiyor ki, bir devlet başka bir devletin karşısında, sırf doğumdan kaynaklı sebeplerden ötürü kendi milletini üstün görüp, iç kamuoyuna sözde gurur okşayıcı söylemlerde bulunuyor ve adımlar atıyor.
Biz bunlara nicedir aşınayız!
Çünkü bizim yanı başımızda “Avrupa’nın şımarık çocuğu” unvanlı Yunanistan var. Sahne çok bildik, rahmetli Kemal Sunan’ın baş rolünde oynadığı Posun Paşa filmindeki “Küçük Enişte” karakteri gibi…
Öyle ki boyuna, posuna, cebindeki parasına bakmadan her fırsatta Türkiye’ye kafa tutmaya çalışıyor.
Peki Yunanistan ne istiyor?
Yunanistan öncelikle Adaları silahlandırmak, adaların karasularını 12 deniz miline çıkartmak, son olarak da Ege ve Doğu Akdeniz tek hak sahibi olmak!
Peki Yunanistan haklı mı?
Öncelikle Ege Adalarının silahlandırılması ile başlayalım;
1) 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ve 1947 yılında imzalanan Paris Antlaşması gereğince Yunanistan tarafından Limni, Semadirek ve Doğu Ege Adaları (Midilli, Sakız, Sisam, Nikarya) ile On İki Ada’da (Stompalya, Rodos, Kalki, Skarpanto, Kasas, Piskopis, Misiros, Kalimnos, Leros, Patmos, Lipsos, Sömbeki, İstanköy ve bağlantısı olan adalar ile Meis Adası) Kolluk Kuvvetleri dışında silahlı kuvvet bulundurulmaması ve tahkimat yapılmaması hükme bağlandı.
Yani Yunanistan adaları hukuk tanımaz bir şekilde silahlandırıyor.
Adaların karasularını 12 deniz miline çıkartmak;
2) Peki bu durum uluslararası hukuk bakımından meşru mudur? Her ne kadar 1982 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Deniz Hukuku Sözleşmesi’nden adaların kıta sahanlığını hakkı bulunduğu sonucu çıkıyor ise de bu durum birtakım koşullara bağlı.
Peki nedir bu koşullar? Burada kısas çok nettir,
BM Deniz Hukuku Sözleşmesine göre, devletin tüm ülkesinin adalardan oluşması durumunda (Örnek Malta, Japonya vs.) takımada rejimi çerçevesinde adaların deniz yetki alanı oluşturma hakkı bulunduğunu kabul etmiştir.
Dolayısıyla aynı zamanda kara ülkesi olan bir devletin adalarının deniz yetki alanlarına sahip olması, uygulanabilecek bir kural değil.
Uluslararası Adalet Divanı’nın birçok kararında ortaya çıktığı üzere, kıta ülkesinin doğal uzantısında bulunan adaların kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge hakları bulunmamakta.
Üstelik bu hususu Yunanistan hükümeti de kabul etmiş ve İtalya ile yaptığı Deniz Yetki Alanları Sınırlandırma Anlaşmasında İyon denizinde egemenliği Yunanistan’a ait adalar için bu yönde bir talep ortaya koymamıştır.
Yani Yunanistan adaların karasularını 12 deniz milin çıkarmak iddiasını sadece Türkiye’nin aleyhine olan adalar için istiyor.
Ada ülkesi olmayan Yunanistan, adaları bahane gösterip Türkiye’yi sahillerine hapsedemez bu net.
Doğu Akdeniz meselesine gelince,
Ege ve Akdeniz Yunanistan’ın Karasuları sahanlığında dışında olan irili ufaklı adalar, deniz yetki alanlarını genişletmez. Ege denizi Yunanistan ve Türkiye ile yarı yarıya paylaşılır.
Doğu Akdeniz’de ise Türkiye’nin toprakları daha çok olduğu için karasuları daha geniş ve o bölgede en çok söz hakkına Türkiye sahiptir.
Maalesef günümüz dünyasında “Adalet güçle sağlanabiliyor”, gücü olmayanın adaleti sağlaması mümkün olmuyor.
Çok şükür ki artık güçlü bir Türkiye var.
Güçlü Türkiye için ise Ege ve Doğu Akdeniz (Mavi Vatan) egemenlik meselesidir ve söz konusu egemenlik olunca Türk milleti asla geri atmaz…

Load More Related Articles
Load More By Hakan PATIRER
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ukrayna-Rus Savaşına Bir de Bu Açıdan Bakın!

Yıl 1945. İkinci Dünya Savaşı devam ediyor. Savaş bölgesinden memleketi olan Leningrad’a (…